Ostalo / Kolumne

Sedmi pečat

Bolje ikad nego nikad

Bolje ikad nego nikad

Kojim riječima opisati i dočarati iznimno emotivnu ljudsku dramu koja u nekim segmentima, unatoč predivnim lokacijama Havaja, ljudski život slikovito prikazuje - kao pravi pakao?

Kako je prošla filmska godina obilovala vrhunskim ostvarenjima u zgusnutom rasporedu nisam pronašao prostor za film koji to itekako zaslužuje. Očekujući njegovu DVD premijeru, dočekao sam njegovo premijerno prikazivanje u našem kinu!

No, pošto smo navikli na takve apsurde kod naših agilnih distributera iskoristit ću priliku da vam skrenem pažnju na jednu iznimno inteligentnu i vrhunski realiziranu dramu.

Matt King (G. Clooney) je odvjetnik koji radi u uredu u Honoluluu, te se nađe pod povećalom  javnosti kada mora donijeti odluku o prodaji 25 000 hektara nedirnute prirode na Havajima, koji su u vlasništvu njegove obitelji. Pošto je Matt na čelu obiteljske zaklade, na njemu stoji konačna odluka o prodaji baštine. Najveći problem za Matta ipak nije sama prodaja već njegova komatozna žena Elizabeth (P. Hastie) koja nakon nesreće leži u bolničkom krevetu bez izgleda za oporavkom. Želeći da obje kćeri budu s njim u tim teškim trenutcima, Matt se sa mlađom kćerkom Scottie (A . Miller) uputi po stariju Alexandru (S. Woodley) koja se nalazi na sveučilištu. Uskoro Alexandra saopći Mattu da ga je Elizabeth varala...

The Descendants (2011)

Režija: Alexander Payne

Uloge: George Clooney, Shailene Woodley, Amara Miller, Nick Krause, Patricia Hastie, Robert Forster, Judy Greer, Matthew Lillard...

Žanr: Drama, komedija

Trajanje: 115 min.Ne sumnjam da ste još koncem protekle godine pročitali kojekakve članke i reportaže vezane uz spomenutu dramu i to posebice kad su objavljene Oscarovske nominacije koje su 'The Descendants' (Nasljednike) gurnule u sam vrh favorita za osvajanjem prestižnih kipića. Nažalost po autore filma, protekla godina bila je ispunjena vrhunskim ostvarenjima te se redatelj Alexander Payne morao utješiti Oscarom za najbolji adaptirani scenarij (skupa sa Natom Faxonom i Jimom Rashom). No, unatoč gubitku kipića u glavnim kategorijama, film se ponosno može pohvaliti sa zavidne 44 nagrade koje je pokupio po raznim festivalima i od strane kritičara, redatelja, scenarista, itd.

Iskreno, neznam kojim riječima opisati i dočarati iznimno emotivnu ljudsku dramu koja u nekim segmentima, unatoč predivnim lokacijama Havaja, ljudski život slikovito prikazuje - kao pravi pakao. E sad, nakon ovakvih teških riječi dosta vas će se pitati zašto bi uz pakao koji svakodnevno proživljavamo gledali nečiji tuđi? Najznačajniji odgovor na to pitanje nalazi se upravo u samom filmu koji, unatoč poprilično depresivnoj atmosferi, uvijek izvlači najpozitivnije iz naših junaka.

Kao što sam već spomenuo, scenarij su adaptirali Payne i suradnici po istoimenom romanu spisateljice Kaui Hart Hemmings (u filmu ima cameo nastup kao Mattova tajnica) no mada sama priča nije Payneova, film je definitivno njegovo obilježje. Ako ste kojim slučajem gledali prijašnje Payneove uratke (Sideways, About Schmidt, Election...) onda će vam biti puno jasnije o čemu pričam. 

Poput navedenih Payneovih gorko slatkih drama i 'The Descendants' je gledatelje uvukao u tragedijama i problemima ispunjene živote malih ljudi koji na najbolji način pokušavaju pronaći riješenja za svoje probleme te se njihovi životi na tom putu uvelike izmjene. Uz prepoznatljiv Payneov redateljski stil (u najmanju ruku rečeno virtuozni), film prezentira i vrhunska glumačka ostvarenja (što je slučaj i kod Payneovih prijašnjih dijela), te ću se usuditi reći da je Clooney pružio ponajbolju ulogu u svojoj zvjezdanoj karijeri (za što je među ostalim nagrađen i Zlatnim Globusom). 

Ostatak castinga je također savršeno pogođen (posebno Shailene Woodley), dok se za najzabavniju rolu pobrinuo Nick Krause kao Alexandrin ne osobito inteligentni dečko Sid koji, unatoč svojim glupim ispadima, pruži i neke izuzetno pametne replike. Spomenuo bi i fantastični soundtrack za film koji je sastavljen od pjesama većine najznačajnijih havajskih autora. 

Mada nas rajski pejzaži Havaja asociraju na utopiju Payne nas je silovito spustio na zemlju pokazavši da smo, kad je najteže, svi u istim govnima.

 

Superlative za ovo uistinu iznimno ostvarenje mogao bi sasipati u nedogled te bi najbolja preporuka bila OBAVEZNO POGLEDATI! Slijede nam vrući dani i sa njima pusti blockbusteri koji su već itekako počeli napadati naša kina, stoga se požurite prije, negoli gramzljivi distributeri 'The Descendantse' uklone sa repertoara.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.