Ostalo / Kolumne

Sedmi pečat

Tko se boji vuka još

Tko se boji vuka još

Moram vam priznati da se skoro više ne sjećam kada sam pisao o nekom nazovimo komercijalnijem filmu, no pošto je jedan od takvih naslova svoju premijeru ovih dana dočekao u našim kinima, pravi je trenutak da ga adekvatno predstavimo.

John Ottway (L. Neeson) je iskusni lovac kojega naftna kompanija na Aljasci unajmi kao osiguranje radnika na bušotinama u slučaju napada divljih zvijeri. Emocionalno shrvan osobnim problemima, Ottway je distanciran od ostatka društva koje ionako čine kojekakvi problematični tipovi. Prilikom povratka kući, avion s radnicima uleti u snježnu oluju te se sruši u bespuće Aljaske. Ottway i nekolicina radnika prežive nesreću, no njihovi problemi tek započinju jer su se našli u ekstremnim uvjetima u kojima im osim okrutne prirode prijeti i čopor krvoločnih vukova....

Gledajući najave za ovaj film bio sam u priličnoj nedoumici bi li ga uopće pogledao, jer je u tim akcijom nabijenim kadrovima mirisao na još jedan Hollywoodski bullshit. Odlučio sam mu ipak pružiti priliku jer režiju potpisuje talentirani no u zadnje vrijeme i zelenim novčanicama zavedeni redatelj Joe Carnahan (Narc, Smokin' Aces, The A-Team...)

Nakon relativno uspješnog kino utrška sa izrazito šupljeglavim 'The A-Teamom' (2010), Carnahan je ponovio suradnju s poznatom redateljskom braćom Scott (Ridley i Tony za neupućene) koji su mu opet ponudili svoje producentske usluge u realizaciji filma nastalog po kratkoj priči Ian Mackenzie Jeffersa 'Ghost Walker'. Carnahan je s Jeffersom zgotovio scenarij te je glavna uloga pripala pouzdanom Liamu Neesonu, koji posljednjih 10-ak godina proživljava vrhunce svoje karijere (Batman Begins, Taken, Unknown, itd, itd...).

Neeson je tako nakon 'The A-Teamaa' ponovio suradnju s Carnahanom, no zanimljivo je da je uloga Ottwaya prvotno bila namijenjena njegovom mlađem kolegi iz spomenutog filma Bradleyu Cooperu koji je pak istu odbio zbog pretrpanog rasporeda. Takav splet okolnosti u konačnici i nije loše ispao jer je Neeson pružio vrlo dobru rolu kojom je na najbolji način prikazao čovjeka koji je shrvan osobnim tragedijama smogao snage pomoći onima koji imaju puno više toga za izgubiti.

Iako bi po službenim najavama film lako okarakterizirali kao tipičnu akcijsku eskapadu, uvjeravam vas da je taj dojam itekako pogrešan, jer ovdje je prije svega riječ o drami šačice ljudi koja u bezizlaznoj situaciji pokušava zadržati dostojanstvo i hrabrost, mada su im izgledi za preživljavanje ravni nuli.

Film je prožet filozofskim pitanjima u podjednakoj mjeri kao i onima o Bogu i vjeri, a smatram da je upravo taj segment filma ujedno i problematičan jer se teško uklapa sonim scenama koje su tipične za akcijski film.

Nemojte poput mene u nevjerici odmahnuti rukom kada u pojedinim scenama ugledate vukove koji se veličinom doimaju poput  tigra. ''Kopajući'' internetom i raznom literaturom lako možete pronaći prave fotografije tih mrcina iz predjela Aljaske. Mada ćete prilkom gledanja filma često imati dojam da ste takvo što već bezbroj puta pogledali te ćete naletiti na bezbroj klišeja, isto tako ćete do samog kraja biti prikovani za sjedalicu isčekujući sretan svršetak za tragedijama pogođene protagoniste.

Dakako da postoji bezbroj sličnih filmova čija se radnja odvijala u sličnim ekstremnim uvjetima, primjerice odlična drama Alive (1993) ili djelomično The Edge (1997) odnosno onih čiji su se likovi našli u potpuno drugačijim klimatskim, ali za preživljavanje podjednako teškim uvjetima, kao onima u izvrsnoj drami The Flight Of The Phoenix (1965). No to ne znači da bi trebali preskočiti gledanje 'The Greya' jer će vas unatoč nekim već viđenim scenama film isto tako potresti i iznenaditi što nije odlika većine sličnih filmova.

 

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.