Ostalo / Kolumne

Ljubičasta minuta

Misterij zadarskih fontana

Misterij zadarskih fontana

Jedan od romana kojim bi se u posljednje vrijeme bavila naša Agatha zasigurno bi nosio naziv ''Misterij zadarskih fontana''

U jednom vrtu među cvije-e-e-ćem, sičušan grad se sakrio, u njemu žive mala bića, kažu da Graškograd je to! Ovo je jedna od onih smiješnih pjesmica iz animiranog filma koji se puštao na televiziji prije dinastije Pokemona.

Proljeće nam je tu, cvijeća ima, a u našem sićušnom gradu žive mala bića. Za razliku od graškograđana, naša mala bića za sebe misle da su velika. U ovom gradu živi toliko zanimljivih Likova, da vam dođe žao što nemamo pisca poput jedne Agathe Christie, jer bi na temelju Zadra nastali sjajni romani. Kakvih sve zapleta ovdje imamo, obiteljskih tajni, ljubavnih zavrzlama, političkih prepucavanja, divota jedna!

Jedan od romana kojim bi se u posljednje vrijeme bavila naša Agatha zasigurno bi nosio naziv ''Misterij zadarskih fontana''.

Za sve one koji ne žive u Zadru, jer sam uvjerena da Zadrani jako dobro poznaju bazu ove misteriozne priče, moramo pojasniti nekoliko stvari.

Prije nekoliko godina, na samom ulazu u luku, Zadar je imao čudesno lijepu morsku fontanu, kojom su se dičili svi oni koji su je tamo i postavili. Bilo je, naravno, i onih, koji su se takvoj fontani, popularno zvanoj ''Moroskok'', protivili, tvrdeći da apsolutno ne pripada tamo gdje u zrak raspršuje more.

Kletva je bačena i morska fontana se kvari, te odlazi na konzervaciju i trenutno se nalazi na parkiralištu pauk službe. Obala i lučice za njeno održavanje godišnje troše i do 60 tisuća kuna, a zbog raznih nepovoljnih utjecaja koji su dovodili do čestih kvarova, razmišljali su i o preseljenju u uvalu Jazine. Hercule Poirot ili Miss Marple postavljaju pitanja - kako sve to, do trenutka kada je prvi put voda sunula u zrak, nismo znali? Misteriozne kletve bačene na fontane u Zadru ili objektivni razlozi?

U slučaju baruštine u koju se pretvorila fontana na Relji, uz trgovački centar, ipak ovo drugo. Koliko se djece tamo nesmetano igralo, dok su njihove dražesne, brižne majke ispijale makijato?

Situacija unutar samog trgovačkog centra, koji se, slijedeći sudbinu Polutokoa, pretvorio u prostor oblijepljen papirima s natpisom ''Iznajmljuje se'', savršeno se oslikavala u samoj fontani, u kojoj su se počeli razvijati neki novi oblici života, a životinje koje su imale kontakt s njom svoj su život i završile. Tiha jeza.

Nakon što su i uprava Trgovačkog centra i Grad Zadar oprali ruke od ove fontane, istu je uredio vlasnik kafića ispred koje se sada nalazi prazna fontana. Čovjek je jednostavno bio prisiljen preuzeti stvar u svoje ruke, pa je uzeo lopatu i kariolu.

Najmlađa ljepotica, fontana na Forumu, također se našla pod kletvom zadarskih fontana. Jedan od njezinih dijelova bio je oštećen, malo je puštala vodu pa malo nije, a ponekad voda poprima crvenkastu boju, vjerojatno zbog kovanica.

Ne bi bilo u redu iz ove priče izostaviti i Fontanu koja predstavlja kulturno-povijesni biser grada. Riječ je o Fontani na Kolovarima, zaboravljenoj i u prilično lošem stanju. Carska fontana izgrađena je na antičkom lokalitetu u 16. stoljeću, na bogatom izvoru vode kojim se koristilo domaće stanovništvo i opskrbljivali brodovi. Renovirana je u 18. stoljeću kada je ispred nje sagrađen kameni gat za pristajanje brodova.

Što bi kazali Petar Zoranić i Juraj Baraković koji su o njoj s ljubavlju pisali?

Misteriozne kletve bačene na fontane u Zadru ili objektivni i vrlo jasni razlozi?


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.