Ostalo / Kolumne

Život u čistilištu

Želimo se smijati na Božić

Želimo se smijati na Božić

Je ste li primijetili kako izlozi i grad svakim danom postaju sve manje sramežljivi, a sve više okićeni u blagdanskom duhu? Uvijek se govori kako je ovo razdoblje ljubavi, veselja i topline, pa zašto onda i ova kolumna ne bi pokušala biti takva.

Svi smo polagano uzbuđeni oko priprema za Božić i Novu Godinu, a kome su još Sveti Nikola i Sveta Luce pokucali na vrata, tome nema kraja sreći i veselju. To je ona toplina koja te hvata oko srca, iako temperatura polagano postaje sve niža. Tko zna, možda nas i snijeg iznenadi za Božić. Bar bi se dječica radovala, iako bi odrasle snašlo sto problema s ovom padalinom.

Kada ljude upitate što ih usrećuje, najčešće čujete skromne, a ponekad i iznenađujuće odgovore. Ipak, ovo je razdoblje kada najviše maštamo o svojim željama, a poneki i o novogodišnjim odlukama koje na kraju ipak rijetki ostvare.

Jedan od odgovora koji me nasmijao na pitanje o sreći, glasi otprilike ovako: Za mene je u zadnje vrijeme bila sreća to što su izbori kratko trajali, pa nas političari nisu puno gnjavili sa svojim obećanjima i raznoraznim porukama. Eto, kako nas male stvari vesele.

I kada sam ja malo razmislila o tome, zaista smo ove godine bili pošteđeni toga. Došla je s tim izborima i nova vlada. Dalo bi se raspravljati koga je ta činjenica usrećila. Navodno, je ova vlast «najsiromašnija» gledajući njihove porezne kartice, ali i to može biti dvosjekli mač. Bez obzira kako smo politički orijentirani nadati ćemo se da će nas ovi uspjeti bar malo usrećiti. Koje radno mjesto viška, malo manji vanjski dug, rast standarda, pad cijena i tako... Mali Hrvati biti će sretni.

Ovo nisu jedne od onih želja za koje se nadamo da će doći pod bor, ali ipak jedna nam je zajednička - želja za bolje sutra.

Mene često usreći i to kada tete iz državnih firmi, za čudo, budu ne samo dobro raspoložene, već i spremne pomoći. E, to je već nešto. Druge će usrećiti slobodno mjesto na parkingu, dobra kava u kafiću, osmijeh dragih ljudi, njihovi kućni ljubimci, pivo i nogomet, omiljena serija...

I tako je u svakom danu milijun sitnica koje vam mogu izmamiti osmijeh na lice. Treba nam samo malo pažnje da to uočimo.

Ipak, idu blagdani i svatko će se u skladu sa svojim budžetom proveseliti. No uvijek postoji i nešto što će nam sve to pokvariti. Bombardirati će nas sada sa svakvim tužnim pričama, ali ovo nije vrijeme za tužne priče. Dovoljno ih slušamo cijele godine. Ma, nikome nije danas lako. Onaj tko ima, nadam se, da će bar u ovo vrijeme imati srca pomoći. I tako ćemo bar te tužne vijesti moći pretvoriti u radosne.

Svi se želimo smijati na Božić i osjetiti veselje i toplinu doma, na Novu Godinu poljubiti dragu osobu i tko zna kakvih još sve želja imate... Nadam se da će vam se sve to i  ostvariti. A ono što ćete dobiti ispod bora manje je važno jer poanta ovih skupih blagdana nije u još većem minusu na karticama, već u malim, naizgled beznačajnim stvarima kojima ćemo usrećiti sebe i druge. 

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.