Ostalo / Kolumne

Život u čistilištu

Pod neonskim svjetlima ili zvjezdanim svodom?

Pod neonskim svjetlima ili zvjezdanim svodom?

Čim je malo zahladilo, Poluotok nam je počeo «umirati»! Tipična priča već godinama. Svi se stalno žale, ali zašto onda ti «svi», kada dođu hladniji dani, šetaju po Supernovama i ostalim trgovačkim centrima?

Kao, idemo prošetati da nismo u kući i onda se preselimo u zatvorene klimatizirane prostore od kojih te zaboli glava i uhvati mučnina. Čini mi se da smo ovisni o neonskim svjetlima od kojih izgledamo izobličeno, ogledalima u dućanima koja kao da debljaju još i više nego ona kod kuće i tako dalje i tako bliže.

Zar nije jednostavnije i zdravije otići do tog odumrlog Poluotoka i prošetati se najljepšom rivom i gledati najljepši zalazak sunca dok nam se obraščići crvene od zimulje. Ne, očito je bolje znojiti se u našim super super centrima.

To sprječavanje odumiranja Poluotoka treba prvo spriječiti u našim glavama. Činjenica je da treba puno više sadržaja koji bi privukli ljude, ali i dalje ne razumijem švrljanje po centrima bez konkretnog razloga - u mom slučaju to može biti samo šoping, ali s obzirom na platežnu moć građana sumnjam da si to možemo priuštiti svaki dan.

Ipak, oduševio me jedan članak koji sam pronašla na internetu o zadarskom projektu «Đir preko grada». Gradska uprava je u suradnji s Turističkom zajednicom i Obrtničkom komorom odlučila pokrenuti ovaj obećavajući projekt kojemu je cilj vratiti Zadrane na Poluotok i u zimskim mjesecima.

O čemu se radi? Pa, koliko sam ja shvatila, projekt će trajati od kraja studenog do blagdana Sveta Tri Kralja. Održavati će se tradicionalne feštice petkom (do sada viđene samo u sezoni), sniženja po dućanima, restoranima, besplatan parking i još svašta nešto.

Zvuči obečavajuće? Poprilično, a pogotovo ako sve krene s riječi na konkretna djela. Stvarno bi voljela doživjeti i to, jer Poluotok ima neku draž u svim godišnjim dobima i trebali bi ga voljeti i van sezone, a ne da u ovim zimskim mjesecima grad živi samo za vrijeme jutarnjih kava.

Ajme miline... Već zamišljam one "božične" mirise u nosnicama, okićen grad, razna događanja, gužvu i zapravo, živ centar grada.

Mnogi od vas znaju kako izgleda Zagreb u to vrijeme i njihov Božični grad. Temperaturno hladno, ali cijeli taj ugođaj stvara jednu toplu i veselu atmosferu. Dajmo i Zadru da se veseli!!!

Stvarno se nadam da će se ovaj projekt pokazati uspješnim i da će grad zaživiti. Stvarno bi voljela to, ali kao i uvijek na to gledam s dozom opreza. Navikli smo na lažna obećanja i naravno da se javlja skeptičnost.

Neki će pomisliti da je u pitanju još jedna predizborna varka, do godine ništa od toga, a tko zna kako će završiti i ove. Drugima će pak proći kroz glavu kako će netko sigurno dobro podebljati kesu kroz nekakav projekt, da su već uništili Poluotok i da se nema što spašavati i bla bla...

Ostaje nam jedino čekati razvoj situacije do kraja studenoga. Ja ću držati figu u džepu bez obzira na moguće ili nemoguće skrivene motive iza cijele priče o vraćanju života na Poluotok. I onda? Je ste li se spremili za đir po gradu?


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.