Ostalo / Kolumne

Sedmi pečat

Kap koja je prelila more

Kap koja je prelila more

U kinima se prikazuje jednan od najuspješnijih serijala u povijesti kinematografije

Kako sam osobno jedan od - pretpostavljam - mnogobrojnih ljubitelja glumačkog opusa jedinstvenog Johnnya Deppa, bio je sasvim logičan slijed događaja da u kinima popratim njegove nove "Pirate".

Otputovavši u London u nastojanju da svog starog prijatelja Gibbsa (K. McNally) spasi od vješanja, Jack Sparrow (J. Depp) završava u rukama engleskog kralja, koji mu u zamjenu za život ponudi ekspediciju predvođenu kapetanom Barbossom (G. Rush), u nastojanju pronalaska "Fontane mladosti". Pobjegavši kraljevskoj straži, Jack doznaje da se netko u Londonu koristi njegovim identitetom u svrhu pronalaska posade za brod. Tragajući za varalicom, Jack pronalazi svoju staru ljubav Angelicu (P. Cruz) s kojom uskoro u bijegu pred stražarima završava na brodu ozloglašenog gusara Crnobradog (I. McShane). Crnobradi prisiljava Jacka da se pridruži njegovoj posadi u potrazi za dragocjenom fontanom koju uz Barbossu nastoje pronaći i španjolci...

Pirates Of The Caribbean
-On Stranger Tides
- (2011)

Režija: Rob Marshall

Uloge: Johnny Depp, Penélope Cruz, Ian McShane, Geoffrey Rush,
Kevin McNally, Sam Claflin...

Žanr: Avanturistički

Tako bi ukratko glasila priča posljednjeg (četvrtog) nastavka jednog od najuspješnijih serijala u povijesti kinematografije.

Moram priznati da sam od malena volio žanr avanturističkog filma, od kojih su mi posebni bili dragi oni filmovi u kojima su glavni protagonisti bili gusari, odnosno pirati, no zasigurno niti jedan od tih filmova nije na tako inovativan način spojio žanrove ili da se bolje izrazim, niti jedan nije bio toliko ispunjen misticizmom, legendama pa čak mogu reći i određenom dozom strave.

Cijela priča nastala je 2003-e s prvim nastavkom zvanim Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl koji je kako već znate inspiriran tematskim parkom Disneylanda. U režiji Gorea Verbinskog, a po scenariju Teda Elliotta i Terrya Rossioa, Johnny Depp je nanovo demonstrirao svoj neprikosnoveni glumački talent i kreirao jedan od najpopularnijih filmskih likova u povijesti, kapetana Jacka Sparrowa. Lucidnom izvedbom i neodoljivim šarmom, Johnny Depp je Jacka Sparrowa zauvijek upisao u filmske anale, a sebi među ostalim priznanjima priskrbio treću Oscarovsku nominaciju u karijeri. Ne treba posebno naglašavati koliki je odjek film imao u svjetskim kinima jer se već nakon prvih par dana prikazivanja počelo naširoko pričati o potecijalnim nastavcima, kako su i sami producenti bili iznenađeni enormnim interesom publike i hvalospijevima kritike. Uz Deppovu izvedbu, zasigurno treba istaknuti sasvim originalan pristup scenarista piratskim filmovima jer se malo koji prije mogao pohvaliti tako uspješnim mixom žanrova i ideja kojima prvi nastavak obiluje. Dakako, tu je i briljantni Geoffrey Rush koji je savršeno parirao smušenom Deppu odnosno, ljubavni par K. Knightley/O. Bloom koji je po mom mišljenju i najslabiji dio cijele priče. 

Enorman uspjeh je osim slavlja ujedno i zadao glavobolje gramzljivim čelnicima studija jer je letvica jako visoko podignuta, a potencijalni nastavci bi trebali pružiti i više. Koliko je bio velik pritisak na scenaristički duo Elliott/Rossio možete i sami provjeriti u jako zanimljivim dokumentarcima bogatijih DVD izdanja popularne trilogije.  

Kako se kvalitativni pad javio i u ostalim megauspješnim trilogijama poput Matrixa ili The Lord Of The Rings, niti Pirati nisu bili pošteđeni tog slijeda događaja. U želji za što manjim troškovima snimanja, producenti su također poučeni praksom trilogija odlučili snimiti drugi i treći nastavak paralelno, no to je naravno uzrokovalo scenaristički đumbus koji je unatoč uvođenju kvalitetnih novih likova (tu prvenstveno mislim na odličnog Billa Nighya kao Davya Jonesa) ipak bio prezahtjevan za prosječnog gledatelja. No, i kao takvi, nastavci Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (2006) i Pirates of the Caribbean: At World's End (2007) polučili su izvanredne kino rezultate, što je po svršetku snimanja povuklo pitanje o nastavku franšize.

Nakon dugotrajnih pregovora iz priče je nestao redatelj Gore Verbinski, te je samo pozitivan odgovor Johnny Deppa držao projekt na životu. Dakako, odgovor je bio pozitivan, pa je Depp imao novu priliku za tumačenje svog omiljenog lika. Iz cijele priče su uz Verbinskog ispali i K. Knightley i O. Bloom što je otvorilo prostor za pronalaženje novih zanimljivih likova, a to su zasigurno bili Angelica (zanosna P. Cruz) odnosno Blackbeard tj. Crnobradi u izvedbi briljantnog Iana McShanea.   

Sama priča se donekle nadovezuje na posljednji nastavak trilogije gdje se, dok Sparrow razgledava mapu, ukazuje lokacija Fontane života, no do samog početka produkcije nije bilo sigurno hoće li priča ići u tom smjeru.

Ne mogu ipak pobjeći dojmu da ta ideja ipak nije toliko inovativna koliko sam priželjkivao jer je slična tema (u tom slučaju kalež) bila dio priče trećeg nastavka o Indiani Jonesu. Iako su novi likovi kao i nove fantastične, mitološke pojave poput morskih sirena i zombificiranih članova posade unijeli živosti u (zasad) četvrti nastavak franšize, pitam se do kad će ta cijela priča trajati i koliko će to više imati smisla. Johnny Depp je zasigurno kreirao nezaboravan lik no svakim nastavkom sve više gubi šarm i postaje pomalo nemaštovit. 

Ipak, ne mogu reći da se nećete ugodno zabaviti, a u određenim scenama i dobro nasmijati ako se odlučite uputiti ka kinima, jer je i sa svim svojim manama novi nastavak Pirata adekvatan pop corn proizvod koji je daleko bolji od sličnih koji su trenutno u ponudi. Hoće li uslijediti novi nastavci, doznat ćemo uskoro, a sudeći po prvim rezultatima na kinoblagajnama diljem svijeta, takav epilog je itekako moguć.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.