Ostalo / Kolumne

Sedmi pečat

Osamdesete su IN

Osamdesete su IN

...bar je tako, sudeći po određenim uratcima iz hollywoodske tvornice snova. Dva filma koja vam danas želim predstaviti naprosto odišu duhom i strukturom osamdesetih.

Na prvi možda nije potrebno trošiti puno riječi jer je nedavno imao premijeru u našim kinima i bio je poprilično dobro medijski popraćen.

Riječ je filmu za koji je zaslužna ikona akcijskog filma, koja je svoje najsvjetlije trenutke proživljavala upravo u spomenutim 80-ima. Da, upravo on, veliki Sylvester Stallone.

Dotični je prizvao duh akcijskih eskapada 80-ih vješto kombiniranom galerijom zvijezda navedenog žanra, koja su svojevremeno otkrivala svoja mišićava tijela i mamila uzdahe obožavateljica i zavist muške publike.

Riječ je naravno o filmu 'Plaćenici' (The Expandables), koji više plijeni pozornost popisom glumaca koji se pojavljuju u njemu nego bilo čime drugim. Stallone je uz većinu poznatih faca navedene dekade (spomenimo samo neke: Dolph Lundgren, Eric Roberts, Mickey Rourke i manje poznat Gary Daniels) u film ubacio nove akcijske zvijezde, u liku Jasona Stathama, te ikonu azijske kinematografije - Jeta Lia.

Sam zaplet filma već je toliko puta prožvakan da ga ne treba posebno isticati.

'Plaćenici' ipak pruža dobru količinu akcije. Određenu količinu autoironije pronosi glavna zvijezda filma i duhoviti cameo nastupi velikih Arnolda Schwarzeneggera i Brucea Willisa. Uz sve navedeno vrijedi spomenuti jako dobrog Jasona Stathama, te nešto zahtjevniju glumu Dolpha Lundgrena. Ukratko, zabavan film.

Drugi uradak kojega vam želim predstaviti uskoro ćete imati prilike pogledati na velikom ekranu: 'Machete', redatelja Roberta Rodrigueza i Ethana Maniquisa.

Kao veliki obožavatelj B i C akcijskih filmova, Robert Rodriguez bio je najbolji izbor za film koji izuzetno dobro predstavlja navedeni žanr u svojem najtrulijem obliku. Priča je toliko naivna, no istovremeno urnebesno zabavna, da čovjek mora naprosto guštati. Tu je plejada ikona B akcića koju predvode imena zbog kojih bi se i sam Stallone posramio što ih nema u svojim 'Plaćenicima'.

Glavni glumac i naslovni lik, Danny Trejo, od 80-ih do danas skupio je ni manje ni više nego dobrih dvjestotinjak uglavnom sporednih uloga.

Ovim filmom Trejo je dočekao svojih 15 minuta slave zahvaljujući Robertu Rodriguezu, koji gura njegov lik kroz gotovo cijeli filmski opus. Pošto je lik Machetea već predstavljen lažnim trailerom za projekt 'Grindhouse', Rodriguez je uspio pridobiti hollywoodske moćnike i za pravu ekranizaciju filma, prvenstveno pristankom pojedinih glumaca, predvođenima velikim Robertom De Nirom.

Kao i većina akcijskih filmova 'Machete' se također bavi temom osvete i socijalno osviještenim problemima koji se tiču ilegalne imigracije na relaciji Mexico - Texas.

Danny Trejo tumači bivšeg 'federalesa' Machetea. Beskrupulozni meksički narkobos (Steven Seagal) likvidirao je njegovu obitelj i ostavio ga na životu.

Film obiluje enormnom količinom eksplicitnog nasilja (ne dozvoliti djeci da gledaju) kao i velikom količinom humora i sarkazma. Također treba spomenuti i cijelu plejadu ikona B akcijskih filmova predvođenih Jeffom Faheyom, Donom Johnsonom i Stevenom Seagalom, te pravih zvijezda na čelu s Robertom De Nirom, Jessicom Albom i Michelle Rodriguez.

Pogledate li 'Plaćenike' i 'Machete', opet će vas prožeti duh akcića osamdesetih - zabava zagarantirana.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.