Ostalo / Kolumne

Ljubičasta minuta

Od Ponedjeljka

Od Ponedjeljka

Dan ko' dan, kažem vam ja! Ne postoji pravilo zbog kojeg bi čovik tribao prestati piti/pušiti/jesti smeće od Ponedjeljka ili od famoznog Prvog Siječnja

Blaženi Internet! Ako već ne pamtim ja, čudesna tehnologija pamti umisto mene. Pa sam tako prelistala arhivu kolumni, da vidim što sam to pisala posljednji tjedan u 2008. godini.

Tekst pod nazivom 'Viša matematika' objavljen je na sam Božić. A u njemu sam mudrovala o fenomenu znanom kao 'novogodišnje želje', svojevrsnoj pojavi koja nas dotiče krajem prosinca, kada se čini da sve živo oko nas vrši nekakva sumiranja, usustavljanja, objedinjavanja.

To je vrime izrade različitih top-lista, best of-ova i drugih oblika kojima se nastoji sažeti sve 'naj' u Staroj, ne bi li tako pročišćeni ušli u Novu, puni snage i volje za ostvarivanje svega i svačega. Kao zmije, odbacujemo stare, loše navike i postajemo bolji.

Dan ko' dan, kažem vam ja!

Ne postoji pravilo zbog kojeg bi čovik tribao prestati piti/pušiti/jesti smeće od Ponedjeljka ili od famoznog Prvog Siječnja.

Ali mi ljudi smo genijalci, volimo određivanje i postavljanje ciljeva. Volimo zamišljati, sanjati, planirati. Neki od nas ne mogu živiti bez spasonosnog rokovnika.

Planiranje je svakako korisno.

Danas nije lako biti lutalica koja živi iz dana u dan. Nekakve granice i težnje moraju se odrediti, inače smo proglašeni sanjarima, ponekad čak i ridikulima. Svatko od nas ima očekivanja - od okoline i od samoga sebe.

Naša očekivanja kreću se u rasponu od sitnice do veličine. Ona nam pružaju stabilnost, ali problem nastaje kad se emocionalno vežemo za rezultate...a oni nikada nisu u potpunosti zadovoljavajući. Zbog toga postajemo nesretni, jer nam se čini da smo ograničeni, pa ne uživamo u onim stvarima koje nam se događaju trenutno. Šmrc.

Frendica i ja smo u osnovnjaku kupile bocu Merlota i eno ga još uvik nas čeka. Odredile smo: bocu otvaramo za 15 godina, pa makar se jedna od nas nalazila u Tasmaniji, a druga u Rio de Jaineru! Tada ćemo, uz čašu vina, provjeriti kamo nas je odnio život; koliko smo ispunile vlastita očekivanja, želje i snove.

Sigurno ste gledali filmove u kojima ekipa izrađuje tzv. 'vremenske kapsule': u boce ili kutije ubacuju se poruke, zakopaju se i svečano se priseže: 'vratit ćemo se za 10-15-20 godina'.

Blažena tehnologija, ponavljam! Danas nije potrebno zakopavati boce svojih očekivanja. Postoji otkačena stranica - 'Future Me' ! Nudi mogućnost sastavljanja poruke koju će server poslati na vašu email adresu, točno na datum kojega sami odaberete.

Za 22. 12. 2012. jedan lik je zapisao: 'Ha, preživio si smak svijeta!' A tamo se nalazi i mnogo pisama raznih korisnika, čiji sadržaj varira od 'za 30 godina bit ću kirurg' do 'stari moj, nađi si curu'.

Većina poruka obojana je humorom, no iza toga stoje one najiskrenije želje i snovi, ona najžešća očekivanja, koja često skrivamo u sebi, strahujući od neuspjeha.

Poruka za buduće Ja!

Ima li boljeg načina provjere koliko smo ispunili vlastita očekivanja?


Reci što misliš!