Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Atomic Blonde: Heroina blondina

Atomic Blonde: Heroina blondina

Jason Bourne se u posljednjem nastavku zasuo pepelom, pokopao klišejima i deja vu pričom, nabrijani ćelavac 'xXx' (Vin 'turbo' Diesel) dokazao kako ideja o miksu ekstremnih sportova i špijunskih igara od samog početka nije bila ništa drugo doli obična infatilna budalaština.

James Bond (čitaj Daniel Craig) je dvije godine zavlačio producente u igri povuci-potegni ili bolje rečeno, hoću-neću snimati nastavak, dok je siroti Tom Cruise AKA Ethan Hunt s friškom ozljedom na snimanju najnovijeg nastavka ''Mission: Impossible'' bolno shvatio kako je 'prestar za ta sranja'. I što sad? Nema frke. Stigla nam je 'atomska plavuša'. 

Godina je 1989., Berlinski zid tek što nije 'popucao po šavovima', a KGB-ov agent Bakhtin u jednoj berlinskoj uličici hladnokrvno likvidira agenta MI6-a te mu uzima mikrofilm s popisom svih aktivnih agenata na području Rusije (točnije, SSSR-a). Šefovi MI6-a C (J. Faulkner) i Gray (T. Jones) već idućeg dana u Berlin šalju svoju najbolju agenticu Lorraine Broughton (C. Theron) kako bi se domogla mikrofilma i likvidirala misterioznog dvostrukog agenta Satchela koji godinama njihove tajne prodaje Rusima.

Atomic Blonde (2017)

Režija: David Leitch

Uloge: Charlize Theron, James McAvoy, Eddie Marsan, John Goodman, Toby Jones, James Faulkner, Roland Møller, Sofia Boutella, Bill Skarsgård...

Žanr: Akcija, triler

Trajanje: 115 min.

Informacije i pomoć, Lorraine bi trebala dobiti od kolege Percivala (J.McAvoy) koji je nakon više godina djelovanja u Berlinu (kako s jedne, tako i druge strane 'zida') pomalo izgubio 'busolu'...  

Tko god je u životu pogledao barem jedan špijunski film (a takvih je do sad snimljeno na stotine, ako ne i tisuće), iz ovog kratkog sinopsisa lako može iščitati sve već dobro poznate 'sastojke' spomenutog žanra i čovjek se stoga lako zapita što to ovaj film ima nova za reći, a da već nismo vidjeli?

Za razliku od većine špijunskih filmskih uspješnica (primjerice spomenutog Bonda ili Jasona Bournea) ovaj nije adaptacija literarnog djela nastalog u glavi nekog Ludluma, Fleminga ili le Carréa, već stripa (što usput rečeno nakon ''Kingsmena'' također nije neka inovacija) imena ''The Coldest City''.  

No, dok u spomenutim filmovima glavnu riječ uglavnom vode 'mačo muškarčine', ovdje srca i kosti lomi jedna ubojita plavuša. I to ne bilo kakva, već 'atomska'! Znam, zvuči budalasto i otrcano, ali naša 'furiozna' Charlize je osokoljena hvalospjevima (opravdano) za njezinu interpretaciju akcijske heroine Furiose u posljednjem nastavku sage o 'Pobješnjelom Maxu' (op.a. ''Mad Max: Fury Road'') shvatila kako je konačno stiglo vrijeme da zaživi ideja o adaptaciji stripa (tad još neobjavljenog) koji je nekoliko godina ranije 'sletio' u njezinu produkcijsku kuću 'Denver and Delilah Productions'. 

Kako se u međuvremenu rodio akcijski fenomen imena ''John Wick'', Charlize je sličnu atmosferu željela prebaciti i na film o 'atomskoj plavuši' pa je brže-bolje angažirala koredatelja spomenutog filma, Davida Leitcha koji je ponudu objeručke prihvatio i usput odbio onu za snimanjem nastavka filma o Wicku.

Zadaća scenarističke adaptacije je dopala Kurta Johnstada koji za sobom već ima iskustva u adaptacijama stripova (''300'' i ''300: Rise of an Empire''), no iskreno rečeno, priča je ovdje ionako najmanje bitna.

Već s prvim kadrovima postaje i više nego očigledno kako je sve podređeno hiper stilizaciji, borilačkoj koreografiji i referencama na pop kulturu Berlina (i šire) 80-ih (kapa dolje i na homageu filmu ''Stalker'' Andreia Tarkovskog) čemu je ponajprije zaslužan soundtrack kojeg lako možemo i nazvati 'best of' kompilacijom 80-ih (spomenut ću tako izvođače poput Davida Bowiea, New Order, Depeche Mode, Nene, The Clash...), odnosno obrada tih istih hitova. Istina, soundtrack je moćan, ali isto tako i pomalo zamoran jer se zbog sveprisutne glazbe film u konačnici gotovo pretvara u jedan neonski dvosatni videospot.  

Ipak, da ne bih bio prekritičan, ovo je jedna i više nego solidna razbibriga čemu je prije svega zaslužna magnetična prisutnost glavne heroine, još jedno uvjerljivo psihotično izdanje Jamesa McAvoya, provakativni ali iznimno uvjerljivi i erotični prizori lezbijskog seksa, odnosno, izvanredno režirani i koreografirani prizori borbe u kojima se lome kosti i ne biraju načini ozljeđivanja suparnika.

Itekako je vidljivo kako se Charlize dobrano namučila u pripremi za ulogu, a valja spomenuti kako joj je sparing partner bio upravo John Wick iliti Keanu Reeves koji se također u to vrijeme spremao za reprizu uloge koja mu je oživjela karijeru.

Ukratko, ''Atomic Blonde'' je film koji nas je još jednom (prvi je po mojem mišljenju ipak bio tematski sličan špijunski akcijski triler ''Salt'' (2010.) s Angelinom Jolie u glavnoj ulozi) podsjetio kako na velikom ekranu i žene, a ne samo muškarci, mogu djelovati moćno, zavodljivo i suvereno. S obzirom na pristojnu zaradu na kinoblagajnama, ne bih isključio mogućnost da nam se 'atomska plavuša' ponovno vrati. Ukoliko se to i dogodi, osobno ću prvi uskliknuti - 'Welcome back'!


Reci što misliš!