Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Wind River: Bol ostavlja duboke snježne tragove

Wind River: Bol ostavlja duboke snježne tragove

Često me određeni filmoljupci znaju priupitati za preporuku nekog dobrog trilera, no kako su mnogi od tih istih 'alergični' na bilo koju svjetsku kinematografiju izuzev holivudske, rijetko im pronađem neki hvale vrijedan naslov. Od prošlog tjedna potrazi takvog 'kapitalca' je stigao kraj, a za to je zaslužan isključivo jedan od ponajboljih scenarista današnjice, Taylor Sheridan.

Dotični si je ovog puta podignuo ljestvicu te se uz scenarij primio i redateljske palice. Rezultat? Nastavite s čitanjem.

Prateći tragove planinskih puma koje su napale stoku u indijanskom rezervatu Wind River, vladin lovac Cory Lambert (J.Renner) u snijegu pronađe leš mlade djevojke Natalie Hanson. Prizor ga vidno potrese pošto je sirota djevojka bila najbolja prijateljica njegove pokojne kćeri, a na tijelu se vide i tragovi nasilja. Cory svoje stravično otkriće dojavi Plemenskom šefu policije Benu (G.Greene) koji o svemu obavijesti FBI. Obojica se neugodno iznenade kad im pomoć pristigne tek mlada i neiskusna agentica Jane Banner (E.Olsen)...  

Prošle su dvije godine otkako nas je Denis Villeneuve zdrmao moćnom, surovom i šokantnom vizijom pomalo apsurdnog rata bez pobjednika agenata za narkotike (i inih) i brutalnih meksičkih narko kartela, no unatoč Villeneuveovom neospornom redateljskom talentu i iznimno snažnim glumačkim rolama njegove glumačke svite, film ''Sicario'' nas ne bi ostavio 'paf' bez izuzetnog Sheridanovog scenarija. 

Wind River (2017)

Režija: Taylor Sheridan

Uloge: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Gil Birmingham, Graham Greene, Julia Jones, Jon Bernthal…

Žanr: Triler, drama, misterija

Trajanje: 111 min.

Taj, za mnoge glumački anonimus (najzapaženije role je odradio u popularnim TV serijalima ''Sons of Anarchy'' i ''Veronica Mars''), do toliko mjere je iznenadio kritiku i struku svojim debitantskim ali ujedno i zrelim i odlučnim spisateljskim stilom da mnogi nisu mogli vjerovati kako iza njega stoji 'tamo neki glumčić'. 

Da to nije bila tek puka slučajnost ili kratkotrajni trenutak inspiracije, Sheridan je dokazao već iduće godine s novim 'izletom' u scenarističke vode i tamno srce Amerike zvano ''Hell or High Water''. Taj ruralni neo western je nanovo oduševio snažnom pričom i likovima koji u svom svojem očaju ne spuštaju ponizno glavu i priznaju poraz već prkosno kese zube i uzvraćaju udarac sistemu koji ih je bezobzirno odbacio. Ako je još i postajala neka sumnja u Sheridanov novootkriveni talent, svaka se nakon ovog filma rasplinula poput balončića, a Sheridan je uz puste nagrade dobio i svoju prvu oskarovsku nominaciju. Ispiti su položeni sa savršenom peticom, što dalje? 

Sheridan je osjetio kako je stiglo vrijeme da sam preuzme zasluge za svoje briljantne priče, a ujedno i popravi dojam koji je ostavio sa svojim traljavim redateljskim debijem iz 2011. zvanom ''Vile''. Lekcija naučena, popravak slijedi. Prvi kadrovi ''Wind Rivera'' nam u sjećanje možda i prizivaju slične prizore viđene u TV serijalu ''Fargo'' (konkretno, prvoj sezoni) ili Nolanovoj polarnoj noćnoj mori zvanoj ''Insomnia'', dok misterij tajnovita ubojstva u indijanskom rezervatu radnjom neodoljivo podsjeća na sad već zaboravljen (nepravedno) triler Michaela Apteda s početka 90-ih zvan ''Thunderheart'' (op.a. i tamo se pojavljuje jedinstveni Graham Green), no ne brinite, tu prestaju baš sve sličnosti. 

Sheridan nije (barem ne za sad) iscrpio sve svoje ideje i talent i počeo kao na traci 'štancati' tipične holivudske poluproizvode za mase. Ne draga gospodo, ovaj čovjek od vas i dalje traži angažiranost, želi vam ući u glavu i srce i uzburkati emocije. Njegovi neopjevani heroji su još jednom zaboravljeni od svih, oni su žrtve koje se ne prestaju boriti kad su bačeni na koljena i pljunuti u lice. Ti jadnici što se ljudima običnim zovu, život nije pomazio i tragedije su im prekinule onu savršenu krivulju, no oni ni stišću gnjevnu šaku i ne upiru je ka nebu proklevši Boga i zemlju kojom koračaju. Ne, oni su prigrlili bol onako polomljeni, nesavršeni i ranjivi i nastavili su živjeti.

Mnogi prozvani 'štanceri' bi ovaj film tjerali u smjeru dobro poznatih 'whodunit' trilera u kojem bi nabrajali klišeje i nezadovoljno kimali glavom zbog loše osmišljenog raspleta, ali Sheridan ne drži fokus na samom misteriju. Njegovu priču nose likovi i njihova bol. On pokušava (i to čini uspješno) pronaći odgovore na veća pitanja od običnog- Zašto?

Kako je i sam započeo karijeru kroz nezahvalne glumačke vode, dobro je znao što želi dobiti od svojih 'Avengera' (op.a. Renner i Olsenica zajedno glume u superjunačkom serijalu ''The Avengers'') i koje emocije izazvati kod publike.  

Iz Rennera je izvukao maksimalni glumački angažman i ovaj mu može od srca biti zahvalan što mu je pružio još jednu pravu priliku za dokazivanjem talenta (prvu je imao u ''Hurt Lockeru''), dok je Olsenica još jednom dokazala kako je najtalentiranija sestra u klanu Olsen. Tu su dakako i uvijek pouzdani Greene, eksplozivni Bernthal, odnosno Gil Birmingham koji je nastavio svoj glumački put skrojen Sheridanovim pričama (op.a. glumio je Bridgesovog partnera u filmu ''Hell or High Water''). 

No, kao i do sad, Sheridan nam je najviše pružio kroz priču. Priču koja je ispunjena zrncima mudrosti i životnih poduka, replikama za razmišljanje i pamćenje. Briljantno snimljen, režiran, odglumljen i popraćen proganjajućom glazbom 'ukletog' dvojca Cave/Ellis (glazbu su također skladali i za spomenuti ''Hell or High Water''), ''Wind River'' je film koji nipošto ne bi smjeli propustiti. Taylor Sheridan, sjedi, ponovno si dobio 5!


Reci što misliš!