Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Thor: Ragnarok – Bog komedije?

Thor: Ragnarok – Bog komedije?

Tko bi rekao da je prošlo gotovo punih 5 mjeseci otkako smo u kinima imali prilike pogledati neko 'superjunačenje' (op.a. ''Wonder Woman'')?

Mnogi će reći (s pravom?) kako je i taj period prekratak kako bi bili pošteđeni tih skupocjenih infatilnih budalaština, no nakon niza izuzetno kompleksnih i više-manje genijalnih filmova o kojima sam vam pisao u posljednje vrijeme, neće biti na odmet učiniti jednu mentalnu pauzu i 'pustiti mozak na pašu' opustivši se uz skupocjenu razbibrigu.   

Tražeći 'Kamenje Vječnosti' Thor (C.Hemsworth) se suoči s demonom Surturom koji mu nagovijesti Ragnarok, uništenje voljenog Asgarda. Thor teškom mukom svlada Surtura i njegove podanike te se vrati na Asgard kako bi ocu Odinu (A.Hopkins) prenio vijesti o Ragnaroku, no Odina nema.

Thor: Ragnarok (2017)

Režija: Taika Waititi

Uloge: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett, Idris Elba, Jeff Goldblum, Tessa Thompson, Karl Urban, Mark Ruffalo, Anthony Hopkins…

Žanr: SF, akcija, komedija

Trajanje: 130 min.

Thor ubrzo sazna kako iza te priče djelomično stoji njegov polubrat Loki (T.Hiddleston) te ga prisili da zajedno pronađu oca kako bi mu prenio strašne vijesti. 

Odin im potvrdi Surturovo proročanstvo te im kaže kako će Ragnarok izazvati nemilosrdna Hela (C.Blanchett), božica smrti. Nakon kraćeg okršaja s Helom, Thor i Loki igrom slučaja završe na planeti Sakaar kojom upravlja čudni Grandmaster (J. Goldblum) koji iz zabave priređuje gladijatorske borbe. Kako bi brže-bolje napustio Saakar te se vratio na Asgard, Thor prihvati borbu s Grandmasterovim šampionom, no na svoje iznenađenje ubrzo dozna tko je on…

Gledajući u globalu sve te famozne 'Marvelove' faze (op.a. već smo u trećoj!), najmanje razloga za probiranjem riječi hvale imali smo za 'solo' filmove o mišićavom, plavokosom bogu grmljavine Thoru i da nije bilo izvanrednog Toma Hiddlestonea i njegove fantastične interpretacije Lokija, zamor bi bio tim i veći. Sve je to izgledalo lijepo i krasno, no siroti Hemsworth izuzev pokazivanja mišića i povremenih komičnih 'provala' nije u potpunosti glumački otkrio sve adute 'boga grmljavine'.   

Da bi ovo mogla konačno biti 'treća sreća' za plavokosog mišićavka dalo se zaključiti kad je nakon višemjesečne potrage potvrđeno kako će redatelj novog nastavka biti genijalni novozelandski 'luđak' Taika Waititi. Mnogima njegovo čudno ime neće značiti apsolutno ništa, no vjerujte mi kad vam kažem kako dotični ima itekako prepoznatljiv smisao za humor.

Ukoliko mi ne vjerujete, bacite pogled na njegov dosadašnji opus iz kojeg bi prvenstveno izdvojio genijalnu horor komediju ''What We Do In The Shadows'', odnosno prošlogodišnju uspješnicu ''Hunt for the Wilderpeople'' i duhovite kratke filmiće o khmm… Thoru (p.s. možete ih pronaći na Youtube-u).

Taj pomalo hazarderski izbor redatelja pokazao se punim pogotkom pošto se Waititi uspio izboriti za svoj osebujni pristup što se itekako da iščitati iz njegova 'čeprkanja' (dijalozi i duhovite replike) po scenariju štancerskog trojca Eric Pearson/Craig Kyle/Christopher Yost (za sobom imaju hrpetinu suradnji s 'Marvelom') i približavanju Thora tonu jednih 'Guardiansa' pa čak i 'Deadpoola'.

Što se tiče same priče, ona je svojevrsni mix strip fanovima itekako znanog fenomena zvanog 'Planet Hulk', nadovezivanja s pričom posljednjeg nastavka 'Avengersa', odnosno okršaja s Helom (raspoložena izvedba uvijek pouzdane Cate Blanchett).

No, unatoč brojnim izuzetno efektnim i upečatljivim akcijskim prizorima (primjerice, uvodna borba sa Surtorom i njegovom legijom popraćena moćnom glazbenom podlogom Led Zeppelina), film je ponavljam ispunjen zavidnom količinom humora (uglavnom pogođenim) i kompletan dojam je s tim dakako i daleko bolji. Sve skupa djeluje zabavnije, ležernije i efektnije, a ukočeni mišićavko Hemsworth se konačno dobro zabavio i savršeno povezao s Ruffalom. Usudio bi se reći kako smo s ovim nastavkom službeno dobili i najsnažniji komičarski duo u svemiru. 

Tu je naravno i Hiddlestone koji je i dalje neodoljivo zločest i zabavan, sam redatelj Waititi posuđuje glas urnebesno duhovitom liku kamenog gladijatora Korga, a valja spomenuti i brojne efektne komične 'cameo' nastupe uključujući i onaj Benedicta Cumberbatcha i njegovog Doktora Strangea, odnosno sveprisutnog Stana Lee-a. Eh da, nakratko se pojavljuje i Matt Damon (da, dobro ste pročitali). Za otkačeni ritam filma zaslužna je i glazba Marka Mothersbaurga koja neodoljivo 'miriše' na 80-e i soundtrackove na tragu Queenova ''Flash Gordona''.

Ukratko, treći Thor se pokazao iznenađujuće zabavnim i efektnim nastavkom i može se sa sigurnošću reći kako 'Marvel' i dalje čvrsto drži uzde svojeg sve šireg filmskog svemira.


Reci što misliš!