Ostalo / Kolumne

mojne me

Himna generacije

Himna generacije

Gledan u naslove i vidim da je obilježen Međunarodni dan studenata. Oš-neš međunarodni je, već tu ima golemi plus pa i da je nabezvezniji od svih međunarodnih studentskih datuma, u Zadru se tiče populacije koja (prema “službenim” brojevima) napuni “Jazine” – dva puta.

U galerijama slika iz Kluba studenata “Božo Lerotić” ima, kad oduzmemo goste, medije i volontere, nekih 5-7 članova publike.

Zbilja?

Za to su građanke i građani Zadra platili i izgradili Omladinski Dom/Dom Hrvatske Mladeži (isti k, kako god ga ko zva – ne postoje ni jedan ni drugi), za to se predao (sramotno!) Sveučilištu?

Znam, “trebao im je prostor za Poslovni centar”, a Grad (koji nikako nije smio dobiti vlasništvo, svi vidimo zašto) im je ustupio zgradu. Je li Zadranima, u zgradi koju su oni izgradili, potreban taj poslovni centar? Da. U njihovoj zgradi? Koga briga! Jeste ih pitali?

Takvu zgradu im nadležno ministarstvo nije moglo/htjelo priskrbiti, kao ni ostatak društva. No, Zadrani su za svoje mlade izdvojili novac i osigurali prostor u kojem su mogli rasti i razvijati se. Sad to nemaju. Sad, lokalna politika (apsolutno SVE stranke i strančice) nema ni ideju kako nazvati stvaralaštvo mladih, već koriste izraz “alternativa”! Alternativa čemu?

Ah da, trenutnom stanju društva i uma, jer oni žele stvarati, družiti se, razvijati, učiti, rasti, povezivati, organizirati, a to je, cijenjeni lokalni političari, suprotno od onog što im vi pružate. Ne pizdim. To mjesto je bilo za sve mlade, uključujući i studente koji su imali svoj klub.

Gledam u grupi na fejsu sliku i ono, tu je i Tamara, Momo, Mirjana, Bonačić,… pitajte ih za zbivanja u “Studentskom”. Ono, Fuck yeah! A Omladinski ? Tu je još Dragi, tu je i Mario Vuksan, Scott, Mimi, a najzanimljiviji sugovornik bi vam bio stari od Gumenog, Milan Stošić Miočić koji nije samo dio T.O.K.A.R.A. u to vrijeme, nego ima i znanstveni rad na temu!

Ništa se to ne bi zbivalo bez podrške i sustava financiranja, čega za mlade u Zadru – nema! Ono, partija je podržavala ono što joj je bila zapravo kontra, a danas ? Od odbora do vijeća, od vijeća do odbora, tu i tamo neka naručena studija, par obećanja (keywords: EU, Centar, vojarna, studija, plan, vijeće, projekt, 10 godina) i od svega toga – “Znači k…”

Je, bilo je flaster-kirurgije sa “Pobjedom” i starim KLZ (iz kojeg su sprašeni uz objašnjenje kako vam njihova estetika zapravo – smeta, kao lufo glasni su i bila je policija. što? bez njih policija nema što raditi?), par simboličnih transfera udrugama, no prostor za rad s mladima i rad s njihovim udrugama nije niti jednom bio na vrhu gradskih prioriteta. Ni danas nije. Niti. Jednoj. Stranci.

“Alternativa…” Za raniti se! U zgradu Zadarskog Plesnog Ansambla, T.O.K.A.R.A., Radia Ga Ga, gitarijada, izložbi, projekcija, poezije, radio-amatera,… više ni studenti ne zalaze. Možda se tu ne osjećaju doma. A i nije ni teško zamisliti kad si mlad student povijesti umjetnosti pod Srhojem i na pola puta do odbrane rada uz makijato pročitaš da ni kustos nećeš biti. Barem ne tu.

“Alternativa…” Valjda su to ovi koji su unatoč svemu živjeli nekakvu underground scenu i iz nje napravili dosta dobrih stvari, odrasli u ljude od znanja, vještine, zanata, mnogi su odavno roditelji i po vama – njihovi klinci neće imati podršku kao dhm, već istu kao i njihovi roditelji. Koji, unatoč vanjštini koja je po vama alternativna (pretpostavljam vama odbojna i neumjesna) vode tvrtke i obrte, umjetnici su, manageri, poduzetnici, iza njih je rad a iza njih su i festivali, putovanja, svakakve štorije.

Sad njima dodajte i ostale mlade, pa studente koji dva puta napune “Jazine”.

Cifra, a?

 


Reci što misliš!