Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Mudbound: Iz praha smo nastali i postat ćemo blato

Mudbound: Iz praha smo nastali i postat ćemo blato

Kad se u nas spomene izraz 'rasna netrpeljivost', većina će nezainteresirano slegnuti ramenima i reći kako to nisu 'naši' problemi. Kopajući malo dublje i potežući đavla za rukav, dobar dio njih će ubrzo početi 'ispaljivati' krasne pridjeve poput 'crnčuga', 'čokoladni' i tko zna koji sve ne.

Nije to 'naš' problem? Problem je to globalnih razmjera, a bojim se da većina mentalno nije daleko od 'naših bijelih rođaka primata' s druge strane oceana. Podsjete nas na to primjerice pojedinci sa svojim 'hukanjima' na stadionima ili unutar košarkaških dvorana.

Ma volimo 'mi' crnu boju, a najboljim nijansama su obojane košulje s određenim simbolima. No da nemamo već 'problem' s probiranjem krvnih zrnaca, vjerojatno bi s lakoćom prigrlili bijelu, šivali krasne halje s lijepim prorezima za oči. Možda je na zidnim kalendarima 2017. ali nikad nismo bili bliže kamenom dobu. Dolaskom Trumpa na vlast, mnogi su to povezali i s dolaskom samog Sotone. No, nisu se svi predali. 

U borbi s netolerancijom, fašističkim stavovima i antisocijalnom politikom mnogi filmski autori inspirativno posežu i za literarnim djelima, a redateljica Dee Rees je takav 'dragulj' pronašla u istoimenom romanu spisateljice Hillary Jordan. Po premijernom prikazivanju na prestižnom festivalu u Sundanceu, film je pobrao hvalospjeve kritike i publike, a ovih dana se konačno pojavio na popularnom 'stream servisu' i pravo je vrijeme da vas upoznam s jednim od najboljih filmova godine. 

Koncem 1939. Laura (C.Mulligan) na zajedničkoj večeri upozna bratova šefa Henrya (J.Clarke) koji joj se potom poslovično počne udvarati. S obzirom da je već (!) napunila 31-u godinu života, Laura shvaća kako je prošlo vrijeme za princa na bijelom konju i prihvati Henrya koji unatoč manjku smisla za romantikom pokaže čvrstu odlučnost u građenju budućnosti svoje obitelji. Laura upozna i Henryeva mlađeg brata Jamiea (G.Hedlund), koji s lakoćom lomi ženska srdašca, a na određeni način osvoji i Laurino.

Mudbound (2017)

Režija: Dee Rees

Uloge: Carey Mulligan, Garrett Hedlund, Jason Clarke, Jason Mitchell, Mary J. Blige, Jonathan Banks, Rob Morgan, Kelvin Harrison Jr…

Žanr: Drama

Trajanje: 134 min.

Ratne fanfare se ubrzo oglase, Jamie kreće u rat, a Henry svoju želju za farmerskim životom odluči pretvoriti u stvarnost te se Laurinom negodovanju unatoč iz komforne kućice u Memphisu presele na derutnu farmu u Mississippiju.

Tamo djelić Henryeve zemlje u podnajmu ima i crnačka obitelj Jackson koja sniva o danu kad će kupiti svoju parcelu, no okolina ih grubo podsjeća kako taj san neće biti brzo niti lako ostvaren. Inače težak farmerski posao za Jacksone postane tim i teži kad najstariji sin Ronsel (J. Mitchell) biva prisiljen odjenuti vojnu uniformu i uputiti se u rat.

Po svršetku rata, Jamie i Ronsel se vraćaju kući, no i jedan i drugi jako brzo shvate kako ih tamo ne čeka svjetla budućnost. Uz sveprisutne rasne prepreke, Ransel i Jamie, svaki na svoj način proživljavaju i PTSP-ovski pakao u glavi… 

Blato, mulj, glib, nazovite kako želite, već s prvim kadrovima simbolično i slikovito dočaravaju svu prljavštinu ljudskih duša. Upijate tu 'nečistoću' narednih dva (i kusur) sata, rumenite se od srama dok u vama buja želja za kupanjem, ribanjem iskvarenog morala. Pokušavate skrenuti pogled negdje drugdje i uvjeravati se da 'mi' nismo takvi, ali duboko u sebi znate da jesmo. Mi volimo mrziti. 

Reći će upućeniji filmofili kako smo se ovakvih i sličnih priča veće dobrano nagledali (spomenuti ću samo one najzvučnije poput ''The Color Purple'', ''To Kill a Mockingbird'' ili ''Mississipi Burning''), no nije sve baš tako khmmm…'crno-bijelo'. Biti ću kratak. Ovaj film se uspješno dotiče brojnih tema i za razliku od mnogih nedorečenih i valjano 'izbrušenih', savršeno je zaokružen u jednu impresivnu cjelinu.

Očaj, depresija, traume i nedosanjani snovi ne biraju boju kože. Ne dragi moji, kad je teško, svima je isto. Poanta je ostati čovjek do samog kraja. Nekom će okidač za izgubljenom ljudskošću biti bliski susret sa smrću, pružena ruka od strane onih od kojih je najmanje očekuješ, no valja propitati samog sebe. Valja se zapitati jesi li dostojan i ako jesi, čini li te to većim i boljim od onih koji nisu? Neću vam suviše 'popovati' i prosipati vlastita promišljanja, već ću vas uputiti na gledanje ovog filmskog bisera. 

Fantastično snimljen, sigurno režiran i briljantno odglumljen, ''Mudbound'' je film koji traži vašu pozornost i danas i sutra i za vijeke vjekova.


Reci što misliš!