Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Star Wars: The Last Jedi - Nema zvijezda za starce

Star Wars: The Last Jedi - Nema zvijezda za starce

Pitao me uzbuđeno nećak nekih 5-6 dana uoči premijere hoćemo li gledati nove ''Star Warse''? Vratio sam se mislima u njegove godine i nostalgično prisjetio koliko su mi ovakvi filmovi u to vrijeme značili. A zašto ne, rekoh?

Kad sam mogao i posljednje dvije godine gledati nešto što sam idejno gledao i prije 30-ak godina, mogu onda i tebi za gušt poći i treću. Sreo sam pred kino blagajnama i neke starije prijatelje koji su se eto, nostalgiji unatoč ponadali nekom novom otkrivenju, no jako brzo smo shvatili kako nam je ova vožnja itekako poznata, a bogme i sve zamornija.

Vrtimo se u krug, tu i tamo ugledamo nešto novo i zanimljivo, ali nakon 'vožnje' ostajemo čvrsto prikovani za sjedala. Blago (a ponegdje i vidno) razočarani, pitamo se:

- Nazire li se kraj ovoj sapunici? Iskreno rečeno, zavidim okorjelim fanovima. Oni ne žele niti čuti za kraj ove, manje- više poznate priče. Sjaj u očima im nije nestao i tvrdoglavo odbijaju vjerovati kako je Lucasova čarolija ostala izgubljena u Disneyevoj tiskari novca. A možda sam osobno jednostavno rečeno i postao prestar za ovakve djetinjarije?

Star Wars: The Last Jedi (2017)

Režija: Rian Johnson

Uloge: Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Kelly Marie Tran, Benicio Del Toro…

Žanr: SF, avantura, akcija, fantasy

Trajanje: 152 min.

No, prije nekog detaljnog razglabanja, riječ-dvije o samoj radnji.

Snage vrhovnog vođe Snokea (glas Andya Serkisa) opasno su pritisle preostale pripadnike Otpora predvođene generalicom/princezom Leiom (C.Fisher).

Oglušujući se o direktnu zapovijed svoje nadređene i riskirajući živote mnogih, zapovjednik zračnih snaga otpora Poe Dameron (O.Isaac) odvažnim ali pogibeljnim manevrom uništi jedan od Snokeovih razarača. Ostatak pripadnika Otpora se nakon toga da u bijeg, no Snokeove snage na čelu s generalom Huxom (D. Gleeson) ih na njihovo iznenađenje dostignu. 

I dok Leia nade polaže u mladu Rey (D. Ridley) koja bi trebala uvjeriti pobunjeničkog heroja i posljednjeg Jedija, Lukea Skywalkera (M. Hamill) da im priskoči u pomoć, Finn (J.Boyega) treba pronaći hakera koji će uništiti sustav za praćenje skriven na bojnom brodu generala Huxa…

Mnoge navedene stvari iz ovog uistinu sažetog sinopsisa će zvučati kao spojleri i na tome se ispričavam, no bojim se da bi na bilo koji drugačiji način otkrio neke još i značajnije stvari pa neka onda ipak sve ostane na ovim malim 'tajnama'. Da li je priča i ovog (osmog) nastavka uistinu toliko predvidljiva, moram otvoreno priznati da nije. Da li se Rian Johnson (''Brick'', ''Looper''…) usudio uzdrmati temelje i pokušati priču okrenuti u novom smjeru? Na to mogu reći:- I da i ne.

Johnson se (ujedno i scenarist) usudio poigrati, pa čak i sprdati s nekim do sad toliko puta viđenim i pomalo otrcanim pojedinostima i ne vjerujem kako će baš svi tvrdokorni fanovi na to gledati pozitivno. No, trebalo je pronaći balans u zadovoljavanju stare baze fanova i skupljanju nove i redatelj je u tome relativno uspio.

Međutim, najveći problem (po mojem mišljenju) leži u samom ritmu, odnosno trajanju filma. Puno je tu praznog hoda, razvučenih prizora i manje bitnih likova, a sprdnjama unatoč, određeni prizori ipak nisu ostali lišeni patetike. Umjesto mlade Rey (solidna izvedba Daisy Ridley), duša filma je Leia, no i ta duša je nestala kao mjehurić 'sapunice' u prizoru čiji apsurd niti jedna 'sila' ne može scenaristički opravdati.

Ipak, nije sve tako crno i loše. Dapače, smatram kako je ovaj nastavak daleko bolji od prethodnog i kako obiluje nekim uistinu epskim prizorima koji nemalo duguju originalnim inspiracijama samog Georgea Lucasa. Kako ne bih i to 'spojlao', reći ću samo kako će fanovi samurajskih filmova uživati u određenim scenama borbi, koje je Johnson maestralno odrežirao.

Značajniju rolu je ovom prilikom dobio i lik Poea Damerona (uvijek pouzdani Oscar Isaac), dok je Kylo Ren konačno prestao cendrati i davati znakove života što se nažalost ne može reći i za generala Huxa koji je u svojoj ukočenoj kvazi naci groteski ovdje postao i teški predmet sprdnje (još jedna Johnsonova odvažna scenaristička dosjetka).

Uz kraće trajanje i izbacivanje nekih uistinu suvišnih prizora (infatilni humor da i ne spominjem), ovo je lako mogao biti nastavak koji će ravnopravno stajati rame uz rame s nenadmašnim petim odnosno, četvrtim nastavkom ove sve duže sage, no i kao ovakav nije ispao loša razbibriga. Zbrojivši i oduzevši sve vrline i mane, ''The Last Jedi'' je i dalje jedan od originalnijih, a pritom i kvalitetnijih nastavaka.

Ako ništa drugo, Disneyevi čelnici će i ovaj put zadovoljno trljati dlanovima zbog zarade, a tvornice igračaka će zatrpati police dućana plišanim Porgovima i sličnim papi lova djetinjarijama. Pitanje je samo, hoće li ovi mlađi naraštaji i kroz 20-30 godina znati kako su se zvali likovi iz ovih nastavaka? Hm, nisam baš siguran. Darth Vader, Han Solo, Luke Skywalker, Leia, Jabba the Hutt… za sva vremena. Rey, Finn, Kylo Ren, Poe Dameron…? Vidjet ćemo što nam budućnost nosi.


Reci što misliš!