Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Filmska 2018.: Nastavci, rimejkovi, ali i pokoji raritet!

Filmska 2018.: Nastavci, rimejkovi, ali i pokoji raritet!

Nakon 'pretresa' filmske 2017. (i 'ostataka' iz 2016.), stiglo je vrijeme i da vas pobliže upoznamo sa svom silom filmova koja nas očekuje u idućoj godini. Kako tradicija već nalaže, ponovno ću vas podsjetiti kako nas u prvih par mjeseci nakon dodjele 'Zlatnih Globusa' i uoči 'Oscara' uz pojedine novitete očekuje i revija filmova koje još nismo stigli pogledati, a za koje vjerujem kako će (barem većina njih) na kraju i pokupiti hrpu spomenutih priznanja.

Već u siječnju nam u kina tako stižu hvaljena i nagrađivana krimi drama Fatiha Akina ''In The Fade'', biografska drama ''Molly's Game'' s Jessicom Chastain, Spielbergova drama ''The Post'', ''The Florida Project'' Seana Bakera i ''All the Money in the World'' Ridleya Scotta. Veljaču će svakako obilježiti i kontroverzna biografska drama Craiga Gillespiea ''I, Tonya'' s Margot Robbie u glavnoj ulozi, laureat ovogodišnje 'Mostre' ''The Shape of Water'' Guillerma Del Tora, višestruko nagrađivana ljubavna drama Luce Guadagninoa ''Call Me By Your Name'' i izuzetno hvaljena krimi dramedija ''Three Billboards Outside Ebbing, Missouri'' Martina McDonaghua. Naravno, uz sve te festivalske laureate, paralelno će se prikazivati i noviteti, no o njima ćemo nešto više kroz klasični žanrovski pregled.

Najveću pozornost publike će kao i svake godine privući naslovi iz svijeta superjunaka i znanstveno-fantastičnih spektakala, no malo koji će 'namlatiti para' kao novi nastavak ''Avengersa'' braće Russo.

Avengers: Infinity War 

Svu zlu krv, zavade i probleme (op.a. ''Captain America: Civil War''), naše 'superjunačine' će morati duboko zakopati pošto će se naći u gadnoj gabuli kad moćni Thanos (glas Jamesa Brolina) stigne na 'majčicu' Zemlju u potrazi za 'kamenima vječnosti' s kojima želi zavladati prostorom i vremenom… 

Mic po mic i stigli smo do prvog nastavka (od planiranih dva) superherojskog spektakla u kojima ćemo se po svemu sudeći rastati od nekih dobro znanih i voljenih junačina. Neću ovom prilikom trošiti suviše riječi o tome tko je Thanos, što su 'kameni vječnosti' i tko će na kraju izvući deblji kraj pošto ćemo to ionako saznati početkom svibnja. Ovom prilikom ću samo reći kako su se za režiju ponovno pobrinula braća Russo i kako će se ekipi Avengersa (ili Osvetnika ako vas to više veseli) u borbi protiv Thanosa pridružiti i 'Guardiansi'. Rekordi u zaradi na kino blagajnama će se zasigurno ponovno rušiti.

Što se tiče ostalih filmova o superjunačinama, ne brigajte, biti će ih na pretek. Već sredinom veljače ćemo tako bolje upoznati ''Black Panthera'' (ulogu reprizira Chadwick Boseman), u travnju i listopadu nam stižu hibridi superherojskog i horor filma ''The New Mutants'' (povezani s X-Men serijalom) i ''Venom'' (glavnu ulogu tumači Tom Hardy), početkom srpnja nam stiže nastavak ''Ant-Mana'' (ovaj put pod nazivom ''Ant-Man and The Wasp''), u studenom još jedan nastavak X-Men serijala (podnaslov ''Dark Phoenix'') dok nas pred sam kraj godine očekuje i ''Aquaman''.

Ipak, uz dužno štovanje ka svima navednima, osobno se najviše radujem (a ujedno i strepim) novom nastavku nenadj*bivog ''Deadpoola''. Brbljavom plaćeniku će se ovom prilikom pridružiti i karakterom posve drugačiji partner,  kibernetički mutantski vojnik Cable (tumači ga khmmm… Josh Brolin, da isti onaj Brolin koji će posuditi glas Thanosu). Premijera je početkom lipnja, a dani na kalendaru se već nervozno križaju. 

SF i fantasy žanrom će uz puste nastavke (op.a. ''Maze Runner: The Death Cure'', ''Cloverfield'', ''Pacific Rim: Uprising'', ''Jurassic World: Fallen Kingdom'', ''The Predator'', ''Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald'', ''Mary Poppins Returns''..) i spin offove (''Solo: A Star Wars Story'' i ''Bumblebee''), protutnjati i noviteti poput ''A Wrinkle in Time'' s Reese Witherspoon, Chrisom Pineom i Oprah Winfrey (među ostalima), ''Rampage'' s Dwayneom Johnsonom, ''The Nutcracker and the Four Realms'' s Keirom Knightley i Morganom Freemanom, distopijski ''Mortal Engines'' (po scenariju Petera Jacksona) ili dugoočekivana adaptacija mange ''Alita: Battle Angel'' Roberta Rodrigueza . No, potpisnik ovih redaka se ipak najviše raduje novom spektaklu meštra Stevena Spielberga ''Ready Player One'' i najnovijem SF 'izletu' genijalnog Alexa Garlanda.

Annihilation

Nakon što grupa vojnika uđe u misterioznu zonu gdje su zakoni prirode izmijenjeni, samo jedan od njih (tumači ga Oscar Isaac) se teško ranjen uspije nekako vratiti. Kako bi mu spasila život, supruga biologinja (Natalie Portman) se s timom znanstvenica (Jennifer Jason Leigh, Gina Rodriguez, Tessa Thompson i Tuva Novotny) uputi u tu istu zabranjenu zonu kako bi eventualno pronašla lijek i odgovore…

Moram priznati da su me prve najave za ovaj film ostavile prilično iznenađenim i zbunjenim, no s druge pak strane, Alex Garland me je nakon briljantnog posljednjeg filma (op.a. ''Ex_Machina'') 'zadužio' i ne vjerujem kako će ova adaptacija istoimenog romana Jeffa VanderMeera ispasti promašaj. Srećom, na odgovor nećemo trebati suviše čekati pošto je premijera najavljena za kraj veljače. 

Uz ovaj i gore navedene sigurne (i one manje sigurne) 'blockbustere', spomenuti ću još i da bi premijere među ostalima trebali imati i prolongirani SF triler Andrewa Niccola ''Anon'' (s Amandom Seyfried i Cliveom Owenom u glavnim ulogama), ''Captive State'' Ruperta Wyatta, odnosno ''Mute'' Duncana Jonesa. Iscrpno je ovo pusto nabrajanje, zar ne?

Ajmo se sad malo ispuhati na žanrovima komedije i crtića.

Poput prethodno navedenih spektakala, sinonim za zaradu su u Hollywoodu svakako i crtići. Iduće nas godine tako očekuju i pusti nastavci poput dugoočekivanog ''Incredibles 2'', nastavak hita ''Gnomeo & Juliett'' (ovdje pod naslovom ''Sherlock Gnomes''), treći ''Hotel Transylvania'' (podnaslov ''Summer Vacation''), nova ''Pčelica Maja'' i ''Wreck it Ralph'' (podnaslov ''Ralph Breaks the Internet''), a pokoji dolarčić bi mogli skupiti i ''Peter Rabbit'', ''Smallfoot'' i ''The Grinch'', no osobno najviše očekujem od najnovijih uradaka majstora stop animacije, Nicka Parka ''Early Man'' i Wesa Andersona.

Isle of Dogs

Radnja se događa u distopijskoj budućnosti u Japanu gdje su svi psi zbog navodne 'pseće gripe' odvedeni u karantenu na jedan izolirani otok. Priča prati petero pasa čiju izolaciju jednog dana prekine dječak koji je došao na otok kako bi pronašao svojeg psa…

Prošlo je dugih devet godina otkako je Wes Anderson prvi put iz igranog zakoračio i u svijet animiranog filma (op.a. ''Fantastic Mr. Fox''), no čekanju je konačno stigao kraj! Prve najave za film djeluju urnebesno, a glasove uz Andersonove 'kućne' glumce poput Billa Murraya, Edwarda Nortona, Harveya Keitela, Jeffa Goldbluma i Boba Balabana  posuđuju i Bryan Cranston, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Ken Watanabe, Greta Gerwig i brojna druga slavna imena. Premijera se očekuje koncem ožujka.

Po pitanju komedija, u gomili naslova upitne kvalitete (uz vjerojatno i pokoje ugodno iznenađenje) najviše se očekuje od akcijske komedije ''Gringo'' s Charlize Theron, Amandom Seyfried i Joelom Edgertonom, komične drame ''Where'd You Go, Bernadette'' Richarda Linklatera s Cate Blanchett, Kristen Wiig i Billyem Crudupom, novog filma Woodya Allena ''A Rainy Day in New York'', sprdačine ''Holmes and Watson'' (op.a. Will Ferrell je Holmes, John C. Reilly je Watson, dok će Moriartya tumačiti Ralph Fiennes), itd., itd…

Žanrovi akcije i avanture će također biti obilježeni nastavcima i 'reebotovima' i gotovo sam siguran kako će kinodvorane ponovno do vrha ispuniti najnoviji (6-i) nastavak ''Mission: Impossible'' serijala, dok ćemo na rezultat nastavka Washingtonove uspješnice ''The Equilaizer'' ipak morati sačekati početak kolovoza. Do ljeta ćemo akcijskim žanrom (i hibridima istog) 'vrludati' uz najnoviji film neuništivog Liama Neesona ''The Commuter'', ''12 strong'' s Chrisom Hemsworthom i Michaelom Shannonom, špijunskim trilerom ''Red Sparrow'' s Jennifer Lawrence, ''Skyscraper'' s Dwayneom Johnsonom, ženskom verzijom ''Oceanovih 11'' ovdje pod imenom ''Ocean's 8'' sa Sandrom Bullock, Cate Blanchett, Helenom Bonham Carter i Katie Holmes (među ostalima) u glavnim ulogama, a koncem lipnja nas očekuje i nastavak briljantnog ''Sicaria'' (podnaslov ''Soldado'') gdje će svoje uloge reprizirati Benicio Del Toro i Josh Brolin. 

Tu su nažalost i oni omraženi rimejkovi, a holivudskim 'pametnjakovićima' je ovaj put sinulo kako mogu napraviti 'bolje' verzije filmčina kao što su ''Death Wish'' (siroti Bruce Willis tone sve dublje) i ''Scarface'' (da, dobro ste pročitali). Mlađe generacije će u 'rebootu' ''Tomb Raidera'' imati priliku upoznati slavnu pljačkašicu grobova znanu kao Lara Croft (tumači je Alicia Vikander), a koncem rujna i sredinom listopada u kina nam stižu i nove verzije ''Robina Hooda'' (sniman i kod nas) odnosno ''Jungle Booka'' (režiju potpisuje Andy Serkis).

Dakako, biti će tu još čitava hrpetina akcijskih trilera, krimića i ostalih žanrovskih mikseva i samim nabrajanjem bi ispunio još najmanje dvije stranice teksta, no malo koji će od njih imati moćnu ekipu (kako iza, tako i ispred kamere) poput određenog filma u produkciji 'Netflixa'. Ne znate o kojem filmu pričam? Onda nastavite s čitanjem.

The Irishman

Priča prati Franka Sheerana (R. De Niro), uvaženog člana sindikata, a istodobno i plaćenog ubojicu upletenog u korupciju i suradnju s mafijaškom organizacijom koji pred sam kraj života prizna kako je upravo on odgovoran za smrt kontroverznog vođe sindikata i dugogodišnjeg prijatelja Jimmya Hoffe (A.Pacino)…

O Jimmyu Hoffi je snimljen već popriličan broj filmova (svojevremeno ga ja među ostalima tumačio i Jack Nicholson), no ovaj put je u projekt uključena ekipa koja svakom tvrdokornom filmofilu izvlači osmijeh na lice. Ukoliko već niste čuli (mada iskreno sumnjam u to), režiju ove biografske krimi drame potpisuje veliki Martin Scorsese, scenarij je zgotovio veteran Steven Zaillian, dok će se pred kamerama 'šepuriti' sama legenda do legende. Pazite samo ova imena: Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Harvey Keitel, Bobby Cannavale, Anna Paquin, Ray Romano, Stephen Graham i Jack Huston! Kad će biti točna premijera za sad se još ne zna, no bila bi prava šteta da 'Netflix' prije TV premijere ovaj film ne 'progura' i kroz kina.

Žanr horora će i ove godine ponuditi brojne reciklaže, nastavke, prednastavke i spinoffove pa nas tako očekuje četvrti nastavak ''Insidious'' serijala, novi ''Halloween'' (Jamie Lee Curtis se vraća za 'još jedan konačni' obračun), prednastavak ''The Purgea'', spinoff ''The Conjuring'' serijala o zastrašujućoj časnoj ''The Nun'', Jason Statham će se sukobiti s gigantskim morskim psom zvanim ''The Meg'', Helen Mirren će biti progonjena dušama ubijenih u novom filmu braće Spierig ''Winchester'', a u paranoičnu vožnju ludnicom će nas povesti i Steven Soderbergh u filmu ''Unsane''. Uz posljednje navedene, najinteresantnije svakako zvuči novi film danskog 'luđaka' Larsa von Triera ''The House That Jack Bulit'' koji prati život serijskog ubojice (tumači ga Matt Dillon), odnosno rimejk Argentove ''Suspirie'' koji potpisuje u uvodu teksta spomenuti Luca Guadagnino.

Naravno, uz sve navedene filmove, svoje nove adute će nam pokazati i brojni priznati autori koje će bez ikakve sumnje pograbiti nagrade na nadolazećim festivalima, a kako ovaj već popriličan tekst ne bi razvukao na narednih 5-6 stranica, nabrojat ću samo redatelje, glumce i naslove filmova koje su nam pripremili. Spremni?  

Dakle, u 2018. nas čekaju novi uradci Stevea McQueena (krimić ''Widows''), Roberta Zemeckisa (drama '' The Women of Marwen''), Gusa Van Santa (biografska drama ''Don't Worry, He won't Get Far On Foot'' s Joaquinom Phoneixom), Gartha Davisa (''Mary Magdalene''), Adama McKaya (biografska drama ''Backseat'' s Amy Adams i Christianom Baleom), Yorgosa Lanthimosa (povijesna drama ''The Favourite''), Clinta Eastwooda (drama o terorističkom napadu ''The 15:17 to Paris''), Terrya Gilliama (dugo puta odgađana fantastična avantura ''The Man Who Killed Don Quixote''), Asghara Farhadia (drama ''Evereybody Knows'' s Javierom Bardemom i Penélope Cruz), Alfonsa Cuaróna (drama ''Roma''), Davida Lowerya (krimi drama ''Old Man and the Gun'' s Robertom Redfordom), Takashia Miikea (triler ''Laplace's Witch''), Takeshia Kitana (drama ''Analog''), Terrencea Malicka (ratna drama ''Radegund''), Briana De Palme (krimi triler ''Domino''), redateljski debi glumca Paula Dana (drama ''Wildlife'' s Jakeom Gyllenhaalom i Carey Mulligan), Damiena Chazellea (biografska drama o Neilu Armstrongu ''First Man''), Lászlóa Nemesa (''Sunset''), Mikea Leigha (povijesna drama ''Peterloo''), Claire Denis (SF ''High Life''), Spikea Leea (''Black Klansman''), itd, itd, itd…

Ima toga još cijela hrpetina i ispričavam se ukoliko sam propustio spomenuti nekog od vaših favorita, no vremena i prostora za ovako iscrpne preglede je premalo pošto nas već s prvim danima siječnja u kinima očekuju brojni zanimljivi naslovi. Ljudi, želim vam svako dobro u idućoj godini i uživajte u filmovima!


Reci što misliš!