Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

I, Tonya: Kraljica leda i životnog beda

I, Tonya: Kraljica leda i životnog beda

Nakon prošlotjednog upoznavanja s dobitnikom 'Zlatnog globusa' u kategoriji najboljeg dugometražnog crtića (op.a. ''Coco'') odnosno, njegovog rivala (''Loving Vincent''), od ovog četvrtka u kinima imamo priliku pogledati još jednog potencijalnog oskarovskog kandidata (nominacije za najprestižniju filmsku nagradu bit će objavljenje u utorak 23. siječnja).

Riječ je dakako o hvaljenoj i višestruko nagrađivanoj biografskoj drami, ''I, Tonya'', a je li očaravajuća Margot Robbie u istom uistinu ostvarila najbolju ulogu karijere, saznajte u ostatku teksta.

Malena Tonya Harding nije napunila niti četiri godine, a ambiciozna i okrutna majka LaVona Fay Golden (A. Janney) već ju je dovela u dvoranu za klizanje kako bi malecku naučili umjetničkom klizanju. Iskusna trenerica Diane Rawlinson (J. Nicholson) pokuša objasniti LaVoni kako je curica premalena i kako oni ne treniraju tako malu djecu, no ova natjera Tonyu da navuče klizaljke i pokaže što zna. Od tog dana, Tonya je redovno pohađala višesatne i mukotrpne treninge sve kako bi zadovoljila majčine ambicije i jednog dana postala najbolja.

I, Tonya (2017)

Režija: Craig Gillespie

Uloge: Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney, Julianne Nicholson, Paul Walter Hauser, Bobby Cannavale, Bojana Novakovic, Caitlin Carver…

Žanr: Biografija, drama, komedija

Trajanje: 121 min.

Odrastajući s dominantnom i nasilnom majkom, Tonya (M. Robbie) postaje sve bolja u klizanju ali i sve nesigurnija u životu. Jednog dana Tonya na treningu upozna Jeffa (S. Stan) i pomisli kako će se stvari u njezinom životu konačno posložiti, no nije bila niti svjesna kako će joj nakon prvih profesionalnih uspjeha život pretvoriti u pravi kaos... 

I dok je kontroverzna klizačica Tonya Harding početkom 90-ih oduševljavala svjetsku publiku besprijekorno izvedenim trostrukim akselima i istovremeno šokirala sudačku organizaciju svojim (ne)umjetničkim nastupima i pojavom (nedostatkom gracioznosti), malo tko je na ovim prostorima uopće i znao tko je ona, a kamoli njezina ljuta rivalka Nancy Kerrigan.

Mi smo jbg. slušali ratne fanfare, fijuk metaka i gelera i zurili u žarulje očekujući struju. Doprla je doduše do nas putem nekih medija u konačnici vijest o sramotnom napadu na spomenutu Kerrigan, no ponavljam, malo tko je od nas tada mario za tim.

Sad, nekih 25 godina kasnije, konačno smo dočekali i filmsku verziju tih događaja, odnosno, životne priče ozloglašene Tonye Harding. Mogla je ovo lako ispasti još samo jedna suhoparna i srcedrapajuća melodrama o u usponu i padu globalno slavne osobe, no srećom, scenarist Steven Rogers (''Hope Floats'', ''Kate & Leopold'', ''P.S. I Love You''…) i redatelj Craig Gillespie (''Lars and the Real Girl'', ''Million Dollar Arm''…) su nam umjesto konvencionalnog načina pripovijedanja priče odlučili pokazati nešto posve ispaljeno, duhovito i originalno. 

Istini za volju, metodi tzv. probijanja četvrtog zida (op.a. glumac/glumica se obraćaju publici) smo kroz proteklih par godina već imali prilike svjedočiti (npr. ''Deadpool'' ili ''The Big Short'') ali ovaj kreativni dvojac se nije zadržao samo na tome. Primjerice, za potrebe prepričavanja određenih događaja, Rogers i Gillespie su u film ubacili prizore lažnog dokumentaraca (op.a. tzv, 'mockumentary') u kojima se isto tako pojavljuju glumci iz filma.

Možda sam vam ovo obrazložio na konfuzan način, no shvatit ćete kad budete gledali film. Ovo su dakako samo neke od metoda i tematici unatoč, nerijetko imate dojam kako primjerice gledate film Martina Scorsesea ili braće Coen, a ne neku tragikomičnu štoriju o ozloglašenoj klizačici. Ako čitate između redaka, shvatili ste onda i da film obiluje psovkama i kojekakvim nasiljem.

Naravno, da bi sve ovo djelovalo jeb*no dobro, Gillespieu i Rogersu su bili potrebni izvanserijski glumci, a Margot Robbie je nakon hrpe kojekakvog komercijalnog 'smeća' (''Suicide Squad'', ''The Legend of Tarzan''…) konačno dokazala svoj talent i zablistala. Štoviše, Robbie se toliko oduševila scenarijem da je uz onu glumačku preuzela i zadaću producentice filma. Druga izuzetno bitna uloga, ona LaVone Fay Golden, pripala je Rogersovoj dugogodišnjoj prijateljici Allison Janney koja je jednostavno briljirala.

Od nekidan, Zlatni globus joj krasi vitrinu, a lako bi kroz nekih mjesec dana doma mogla donijeti i najprestižniji Zlatni kipić u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge. Robbie? Postoje određeni izgledi, no uz favorizirane Frances McDormand i Saoirse Ronan ipak mislim da nema šanse. Sve u svemu, duhovit i tragičan, tužan i smiješan, ''I, Tonya'' je film za apsolutnu preporuku.


Reci što misliš!