Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Ready Player One: Spielbergova nostalgična jurnjava kroz virtualni svijet

Ready Player One: Spielbergova nostalgična jurnjava kroz virtualni svijet

Nakon povijesne biografske drame ''The Post'' koja pozitivnim kritikama unatoč ipak nije postigla neki značajan uspjeh u minuloj 'žetvi' prestižnih nagrada, veliki Spielberg nam se vraća u kina s nečim posve drugačijim. Tipični skupocjeni 'popcorn' ispljuvak ili nešto više?

Godina je 2045., zahvaljujući prenapučenosti, zagađenju i klimatskim promjenama, većina populacije je prisiljena živjeti u svojevrsnim montažnim 'straćarama'. Kako bi pobjegli od okrutne stvarnosti koja ih okružuje, ljudi većinu vremena provode u virtualnoj stvarnosti zvanoj 'Oasis'. Tamo mogu biti što god požele, lijepi, mršavi, debeli, snažni, kakvi god.  

Velika većina, uključujući i mladog Wadea Wattsa (T. Sheridan) ipak odlazi u Oasis kako bi sudjelovala u velikoj potrazi (nazvanoj Anorak) za 'uskršnjim jajima' (prigodno, zar ne?) i nagradi koja će ih učiniti najmoćnijom osobom na planeti, novim vlasnikom Oasisa. Potragu je davno osmislio tvorac Oasisa, pokojni James Halliday (M. Rylance), veliki ljubitelj video igara i pop  kulture 80-ih (uglavnom). Kad mladi Wade napokon shvati kako završiti pogibeljnu utrku te se konačno domogne prvog od tri potrebita ključa, iznenada se nađe u velikoj opasnosti… 

To bi ukratko bilo to. Kako je ovaj projekt začet i nudi li uopće nešto novo i nezaboravno? Krenimo s odgovorom na prvi dio pitanja. Dakle, 2010. na aukciji za još neobjavljenu knjigu (to je izgleda kroz posljednjih 10-ak godina postala sve češća praksa u Hollywoodu) ''Ready Player One'', producenti Warner Brosa i De Line Picturesa otkupili su prava na adaptaciju i usput automatski angažirali autora knjige Ernesta Clinea da im 'nažvrlja' scenarij.

Ready Player One (2018)

Režija: Steven Spielberg

Uloge: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, Lena Waithe, T.J. Miller, Simon Pegg, Mark Rylance, Philip Zhao, Win Morisaki..

Žanr: SF, avantura

Trajanje: 140 min.

Prvu verziju Clineovog scenarija je potom 'ispeglao' Eric Eason da bi to sve skupa na kraju prepravio proslavljeni Zak Penn (''Last Action Hero'', ''X2'', ''The Incredible Hulk''…).  

Kad je scenarij konačno zgotovljen, svoj potpis je 'nabacio' i Steven Spielberg, a 2015. je započet glumački casting. Interesantno je za spomenuti kako je bilo potrebno nekoliko godina i 'vreće milijuna' kako bi Spielberg i ekipa prikupili dozvole za prikazom pustih likova iz pop kulture (videoigara, filmova, crtića i glazbe) 80-ih i 90-ih, a našlo se tu i dosta onih koje smo viđali na malim i velikim ekranima kroz posljednjih 15-ak godina.  

Dakako, knjiga je krcata referencama na tu istu pop kulturu i samom Spielbergu je zadatak bio tim i teži pošto se u knjizi navode i brojni likovi iz njegovih filmova. Kako bi izbjegao kritike o samoveličanju, Spielberg je odlučio (manje-više) ne ubacivati ih u film premda je na kraju velikim ekranom ipak protrčao T-Rex iz njegova ''Jurassic Parka'', a isto tako su se pojavili i neki likovi iz filmova koje je producirao.  

Sve u svemu, nije mu bilo lako, ali je to sve skupa u konačnici ispalo prilično kul. I upravo ova posljednja riječ može definirati cijeli film. Da, kul je vidjeti sve te poznate likove na jednom mjestu i istom virtualnom svijetu dok u pozadini praše Depeche Mode, New Order, A-Ha, Bee Gees ili primjerice Twisted Sister. No, koliko god je kul zabaciti se u sjedalo i  mislima nostalgično juriti kroz šarene 80-e i 90-e, sama priča i nije osobito originalna.

Bio to ''Tron'', ''The Last Starfighter'', ''Matrix'', pa čak i Bessonova infantilna trilogija ''Arthur and the Invisibles'' među ostalima, ovakve i slične inačice smo već vidjeli. Tye Sheridan i Olivia Cooke glumački definitivno drže film s opipljivom kemijom, no većina sporednih likova je karikirana i površna, dok je sveprisutna digitalna animacija tehničkoj savršenosti unatoč prenametljiva i zamorna do te mjere da kroz nekih sat i pol imate osjećaj kako gledate jednu dugačku simulaciju video igre.  

Mlađe generacije će to vjerojatno absobirati bez imalo problema i uživat će u svim blagodatima digitalne animacije, no nisam baš siguran kako će uspjeti pohvatati brojne reference (posebno one iz 80-ih) kojima film obiluje niti imati blaga pojma tko su primjerice John Hughes ili Buckaroo Banzai. Ako ću već izdvojiti najdojmljiviji dio filma, onda  je to definitivno onaj u kojem naši junaci ulaze 'drito' u Kubrickov film ''The Shining''. Svaki detalj iz spomenutog filma Spielberg je savršeno preslikao i tako odao jedan prekrasan homage svojem pokojnom prijatelju i uzoru i gotovo sam siguran kako će vam se taj dio filma definitivno dugotrajno urezati u pamćenje.

Ukratko, ''Ready Player One'' je jedan prilično zabavan, no ne i osobito originalan film za  neko pretjerano veličanje. Ako već moram birati način demonstracije nostalgije, osobno ću prednost definitivno prije dati TV serijalu ''Stranger Things'' gdje su likovi sazdani od krvi i mesa i njihove emocije su stvarne, a ne digitalne.

OCJENA: 3.5/5


Reci što misliš!