Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

A Quiet Place: I nijemi vrisak ponekad glasno odjekuje

A Quiet Place: I nijemi vrisak ponekad glasno odjekuje

Horor filmove u pravilu izbjegavam gledati u kino dvoranama, što zbog balavaca koji ismijavaju i negoduju na one rijetke žanrovske bisere koji nekim čudom ipak dobiju priliku za prikazivanjem, što zbog preglasnog ozvučenja koji umjesto osjećaja straha izaziva glavobolju.

No, postoje oni rijetki izuzeci koji krše ta pravila, začepe balave gubice i prikuju te uz sjedalo. U kina nam je tako stigao iznimno hvaljeni (što od kritike, što od publike) hororac ''A Quiet Place'', a jesu li svi ti pusti hvalospjevi opravdani, provjerite u ostatku ovotjednog osvrta.

Godina je 2020., svjetska populacija je gotovo u potpunosti istrijebljena od strane slijepih izvanzemaljskih stvorenja koja rapidno napadaju svaki oblik života koji učini bilo kakav glasniji zvuk. U tom zastrašujućem svijetu tišine, obitelj Abbott pokušava preživjeti skupljajući potrepštine iz napuštenih i devastiranih dućana, no jedna nevina pogreška najmlađeg člana ubrzo izazove tragediju.  

Nekih godinu dana kasnije, otac Lee (J.Krasinski), majka Evelyn (E.Blunt) i njihova djeca Regan (M. Simmons) i Marcus (N. Jupe) žive mirnim, tihim i opreznim životom na izoliranoj farmi, gdje putem radio veze nastoje ostvariti eventualni kontakt s preživjelima.

A Quiet Place (2018)

Režija: John Krasinski

Uloge: Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmons, Noah Jupe, Cade Woodward, Leon Russom…

Žanr: Horor, SF, triler, drama

Trajanje: 95 min.

Evelyn je u poodmakloj fazi trudnoće te je spremna za veliki trenutak, no isto tako je i svjesna kako bi bilo kakva nepažnja lako mogla dovući stvorenja na prag njihove kuće…   Igrom slučaja ili ne, već drugu godinu zaredom iz S.A.D.-a nam stiže slična senzacionalna priča. Naime, glumac poznat prvenstveno po ulogama u humorističnim TV serijalima (''The Office'') i filmovima čini nagli preokret u karijeri prihvativši režiju filma koji žanrovski nije niti blizu njegovim prijašnjim radovima.

No, za razliku od prozvanog Jordana Peela (šifra. ''Get Out'') i njegove ljubavi spram žanru strave i užasa, John Krasinski nije neki osobiti fan, niti ne staje prvi put iza kamere (prethodno je režirao slabo poznate komične drame ''Brief Interviews with Hideous Men'' i ''The Hollars''). Svemu tome unatoč, sličnost ipak postoji. 

Peelov ''Get Out'' možda i jest žanrovski miks horora i satire, dok ''A Quiet Place'' prvenstveno koketira s trilerom, SF-om i dramom, no valja naglasiti kako oba autora kroz svoje filmove smjelo upućuju čvrstu društvenu kritiku. U vremenima kad većina Amerikanaca (a Boga mi i dobar dio globalne populacije) nijemo promatra bezumne odluke svoje vladajuće administracije i glavu zabija u pijesak, postavlja se pitanje:

- Želiš li nešto poduzeti ili nastaviti jadikovati i nezadovoljno mrmljati sebi u bradu?- Tako otprilike zvuče parafrazirane riječi Johna Krasinskog na upite onih koji su željeli saznati razlog njegovog prihvaćanja rada na ovom projektu. 

Kao roditelj i supružnik (ujedno i u stvarnom životu s glumicom Emily Blunt), Krasinski (uz režiju i glumu, ovdje također i jedan od koscenarista) kazuje na što je sve spreman kako bi zaštitio svoju djecu od monstruma koji vrebaju na svakom uglu. Metafora roditeljstva i njegove snage u svijetu u kojem vladaju čudovišta je ovdje posve jasna i zadivljujuća, ali snaga ovog filma ne leži toliko u priči koliko u izvanrednoj režiji i vrhunskoj glumi.

Već s prvim kadrovima praznih ulica i panično napuštenih vozila i zgrada, Krasinski nas uvodi u dobro znane vode postapokaliptičnog svijeta kakve posljednjih godina nerijetko viđamo kako na velikom (primjerice Hillcoatov ''The Road'') tako i malim ekranima (op.a. ''The Walking Dead''), no sve sličnosti jako brzo nestaju. Ovdje glavni likovi šeću bosi, služe se govornim znakovima i rijetko prošapuću pokoju riječ usput strogo prateći kako ne bi učinili neki krivi potez i pritom stvorili kakav glasniji zvuk. 

Tenzija i strah su prisutni od samog početka i do kraja filma samo rastu, a kulminacija se događa u prizorima kad Evelyn (briljantna rola Emily Blunt) u najgorem mogućem trenutku dobije trudove koje ni na koji način ne može spriječiti. Vrsnom kombinatorikom tišine i zaglušujuće buke, Krasinski nas konstantno drži na rubu, premda je rasplet u jednu ruku predvidljiv.

Premda atmosferom film nerijetko asocira na slične žanrovske uspješnice poput Spielbergovog ''Jurassic Parka'', ''Scottovog ''Aliena'', Shyamalanov ''Signs'', ''Cloverfield'' ili primjerice nešto recentniji ''Don't Breathe'', Krasinski nije na amaterski način upao u zamke klišeja već je stvorio nešto novo i posebno.

Sve u svemu, zahvaljujući pomno biranom mikro castingu (uz već spomenutu Blunt i uvjerljivog Krasinskog valja svakako istaknuti i izvanredne izvedbe Millicent Simmons i Noaha Jupe), majstorskoj režiji i smjeloj kritici ka trenutnoj političkoj situaciji i društvenoj paranoji, ''A Quiet Place'' je film o kojem će se još svakako govoriti i kojeg će mnogi uvrstiti u sam vrh ovogodišnjih žanrovskih ostvarenja. Obavezna preporuka za sve fanove ovog inače predvidljivog i nerijetko suhoparnog žanra.

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!