Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Hostiles: Sam svoj neprijatelj

Hostiles: Sam svoj neprijatelj

Premda smo kroz posljednjih par godina svjedočili nekolicini uistinu briljantnih neo-westerna (npr. ''Hell or High Water'' i ''Wind River''…) onaj 'klasični' se snima gotovo na kapaljku (uglavnom kroz B pa čak i C produkciju) i pravi je praznik za oči i dušu kad iz tog 'taloga' ispliva nešto posve izuzetno.

Problem je što takvi biseri uglavnom ostaju zaboravljeni i zanemareni od strane velikih kino lanaca (iznimka je bio Iñárrituov ''The Revenant'') i na taj način skriveni od šire publike. 

Takav slučaj je nažalost i s najnovijim filmom jednog od najperspektivnijih filmaša današnjice, Scotta Coopera, a sudeći po skorim najavama, u domaćim kinima ćemo ga teško gledati. Sreća u nesreći je što je film nedavno dočekao svoju 'digitalnu' premijeru i za utjehu ga možemo pogledati makar na malim ekranima. 

Godina je 1892., američka vojska je uglavnom ili pobila ili zatočila posljednje pripadnike indijanskih plemena, a jedan od većih obola toj surovoj politici dao je legendarni kapetan i veteran indijanskih ratova, Joseph Blocker (C. Bale). Nakon rutinskog hvatanja odbjegle apaške obitelji i vraćanja u zatvor utvrde, Blocker od svojeg zapovjednika Biggsa (S.Lang) sazna kako je za posljednji zadatak pred mirovinu dobio nešto što je vojniku njegove reputacije nezamislivo.

Hostiles (2017)

Režija: Scott Cooper

Uloge: Christian Bale, Rosamund Pike, Wes Studi, Jesse Plemons, Adam Beach, Rory Cochrane, Peter Mullan, Scott Wilson, Paul Anderson, Timothée Chalamet, Ben Foster, Q'orianka Kilcher, Stephen Lang…

Žanr: Western

Trajanje: 133 min.

Naime, predsjednik je dao pomilovanje starom i teško oboljelom poglavici Žutom Sokolu (W. Studi) i Blockerova zapovijed je da njega i obitelj uz manju vojnu pratnju sigurno otprati u rodnu Montanu.

Blocker rezolutno odbije zapovijed ne želeći biti pratnja čovjeku koji mu je još davno nemilosrdno pobio kolege vojnike, no kad mu Biggs zaprijeti vojnim sudom i gubitkom mirovine, Blocker se nevoljko primi svoje posljednje službene zadaće. Nedugo nakon odlaska iz utvrde, Blocker i vojnici na putu naiđu na farmu koju se tek nekoliko dana ranije opustošili odmetnuti pripadnici plemena Komanči. Uz leševe muškarca i djece, u zapaljenoj kolibi vojnici pronađu i preživjelu Rosaelee (R. Pike) kako šćućurena u rukama drži svoju mrtvu bebu…

Već po samom početku filma, Cooper nas silovito ‘udara’ moćnim citatom slavnog britanskog romanopisca, pjesnika i dramaturga D.H. Lawrencea koji u slobodnom prijevodu zvuči otprilike ovako: - Američka duša je u suštini surova, izolirana,stoička i ubilačka. I to se nikad nije izgubilo.

I taj citat svakako najdetaljnije opisuje stanje uma našeg glavnog, a bogme i većine protagonista Cooperovog filma. Svo to bezumno nasilje, besmisleni sukobi i netolerancija, psihički su razdorili čvrstog i surovog Blockera (ponovno briljantni Christian Bale), no put na koji nevoljko odlazi pretvara se sasvim neočekivano u put samotkrivenja, iskupljenja i nade.

Nije ovo klasični ‘kaubojac’ kakve smo nekoć (a bogme i dan danas) gledali u poslijepodnevnim ili ranojutarnjim vikend terminima na državnoj televiziji. Istina, postoje mnoge dodirne točke s klasičnim westernom (segmenti priče su već dobrano žanrovski prožvakani), no nasilje u Cooperovom filmu je iznimno brutalno, simbolično i na taj način značajno kako bi  nas uvuklo u razdorenu psihu naših protagonista.

Prekrasni pejzaži (fantastična kamera Cooperovog učestalog suradnika Masanobu Takayanagia) kojima film obiluje stvaraju određeno mantrično raspoloženje i brzo vas ‘usisaju’ u zemlju natopljenu krvlju i surovošću.

Kako bi osjetili duševnu agoniju svih tih izgubljenih duša, Cooper je morao računati na čvrstu glumačku potporu, a dobio ju je prvenstveno od strane spomenutog Balea, veterana Wesa Studia, Rosamund Pike i izvanrednog Rorya Cochranea.

A kad već spominjemo glumačku potporu valja svakako spomenuti i efektne epizodne role Bena Fostera, Stephena Langa, Petera Mullana i Scotta Wilsona, odnosno onu sve popularnijeg ‘Americana’ pjevača Ryana Binghama koji u filmu uz logorsku vatru izvodi jednu od svojih pjesama. 

‘’Hostiles’’ u konačnici možda i nije savršen film i njegova prisutna poetičnost će nestrpljivim gledateljima na trenutke biti zamorna, no svim onima koji se prepuste atmosferi, vratit će se višestruko. Scott Cooper i dalje suvereno jaše! 

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!