Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Love, Simon + Cabbage, Potatoes and other Demons: Patnje mladog Simona i rumunjskih poljoprivrednika

Love, Simon + Cabbage, Potatoes and other Demons: Patnje mladog Simona i rumunjskih poljoprivrednika

- Isti sam kao ti. Imam totalno savršen, normalan život. Osim što imam jednu ogromnu tajnu.

Takve riječi nam u uvodu filma izgovara Simon, simpatični srednjoškolac koji naizgled ima sve, ali mu srce i duša nisu u potpunosti na svojem mjestu. Kakvu tajnu krije Simon i da li je ovo još tek jedna tipična američka romantična teen dramedija, provjerite u ostatku teksta.

Simon Spier (N. Robinson) je sedamnaestogodišnji srednjoškolac koji vodi savršeno normalan život te je okružen vjernim prijateljima (tumače ih K. Langford,  A. Shipp i J. Lendeborg Jr.) i voljenom obitelji (J. Duhamel, J. Garner). No, Simon ima jednu tajnu. Naime, Simon je 'gay'!

Love, Simon (2018)

Režija: Greg Berlanti

Uloge: Nick Robinson, Josh Duhamel, Jennifer Garner, Katherine Langford, Alexandra Shipp, Jorge Lendeborg Jr., Logan Miller, Tony Hale…

Žanr: Komedija, drama, romantika

Trajanje: 110 min.

Strahujući kako bi javnom objavom svoje seksualne opredijeljenosti mogao izgubiti prijatelje, postati predmet ismijavanja u školi i izazvati potencijalni razdor u obitelji, Simon strpljivo šuti i svoju objavu čuva za fakultetske dane.

Plan mu poremeti nepoznati školarac koji se pod pseudonimom 'Blue' na školskom blogu iznenada deklarira kao gay. Simon postane opsjednut otkrivanjem identiteta misterioznog Bluea te se započne intenzivno dopisivati s njim.

Jednom prilikom, Simon se zaboravi odlogirati sa svojeg email računa na školskom računalu i njegova tajnu otkrije iritantni Martin (L. Miller). Martin potom ucijeni Simona da mu dogovori spoj s prijateljicom Abby (A. Shipp) inače će njegovu tajnu javno obznaniti…

Tinejđerske romantične komedije su manje-više uvijek donosile siguran profit na kino blagajnama (prvenstveno onim u S.AD.-u), a kad u jednu takvu još ubacite i glavnog protagonista koji je gay, imate zagarantiran hit. No, da li je ovaj film još samo jedna trendovska 'igra na zicer' ili ima štogod pametnog za poručiti?

Osobno i nisam nešto posebno oduševljen sa samom 'spikom' jer iskreno rečeno, priče o sazrijevanju i otkrivanju seksualnog identiteta smo kroz posljednjih nekoliko godina imali prilike gledati u daleko kvalitetnijim i ozbiljnijim izdanjima (šifra. ''Call Me By Your Name'' i ''Moonlight''). 

Dakako, to ne znači da ''Love, Simon'' neće pronaći svoju fanovsku bazu. Štoviše, uvjeren sam kako će ljubitelji (ljubiteljice još i više) ovog žanrovskog miksa u filmu pronaći dovoljno komičnih, romantičnih i dramskih trenutaka koji će im izmamiti osmijehe na lica, a za to je prvenstveno zaslužna talentirana glumačka ekipa predvođena simpatičnim Nickom Robinsonom.

Što se tiče same komedije, scene uvjerljivo 'kradu' sporedni likovi poput učiteljice glume (N. Rothwell) ili ispaljenog zamjenika ravnatelja (T. Hale). Sve ostalo? Sladunjavo.

I to bi uglavnom bilo to. Inspirativno za sve one dečke i cure koje vode vlastitu unutarnju borbu i pokušavaju pronaći način za 'izlazak iz ormara' i 'must see' za okorjele fanove teen romantičnih komedija.

OCJENA: 3.5/5

Drugi oblik patnje (i to one bolno realne) nam pak stiže iz Rumunjske. Šačica ljudi ovog kulturološki 'zakržljalog' grada dobro zna kako nam već nekoliko godina određeni pojedinci (točnije, udruga 'Antropop') u sklopu manifestacije imena ''KineDok'' u Zadar dovode neke uistinu iznimne dokumentarce.

Premda bih lako mogao upirati prstom u sve one kvazi filmofile koji javno plaču za kvalitetnim filmovima, a kad im se takvi uz svu muku konačno pojave, prostori 'zjape' prazni, neću biti licemjeran jer i sam često nisam u prilici pogledati ih. Ovog četvrtka to nije bio slučaj. Naime, u multimedijalnoj dvorani 'Gradske knjižnice' prikazan je rumunjski film imena ''Kupus, krumpiri i ostali demoni''.

Spora kupovina i potraga za što jeftinijim kupusom na jednoj Bukureštanskoj tržnici, natjera autora filma Şerbana Georgescua da se nakon argumentiranog razgovora s majkom uputi u 30 kilometara udaljeno selo Lunguleţu.

Cabbage, Potatoes and other Demons (2016)

Režija: Şerban Georgescu

Žanr: Dokumentarni

Trajanje: 65 min.

Tamo se naime može kupiti najpovoljniji i najkvalitetniji kupus.

Tek što je stigao na odredište, Şerban ostane zaprepašten prizorom. Nepregledne kolone traktora s prikolicama natovarenim kupusom stoje parkirane sve nestrpljivo očekujući kupce. Kad je za samo 10 eura svoj automobil dupkom ispunio kupusom, Şerban zaključi kako tu nešto ne štima... 

Bilo da je riječ o zemljama ex Jugoslavije, Bugarske ili Rumunjske, priča je manje-više ista. Svi mi s brdovitog Balkana smo podjednako sje*ani. Čizma komunističkih diktatura nas je desetljećima pritiskala, mi smo se poslušno saginjali sve više i više, a mozgovi su nam isprani do samog kraja.

A onda se dogodila demokracija iliti bolje rečeno, seljake je napala nova pošast skrivena pod dijaboličnim imenom 'kapitalizam'. Nismo se snašli. Ostali smo nemoćni i nesposobni. Stvorili smo si još i veće probleme ne znajući za slogu, pametna ulaganja i valjanu konkurentnost. 

Autor filma nam je na jedan duhovit način prikazao sivilo i apsurd svoje zemlje, a mi kao neuki promatrači možemo se samo prepoznati. Naši problemi možda ne leže u nepreglednim redovima krumpira i kupusa, ali se zato u količini stupidnosti lako može iščitati slična krivulja. Uvijek nam je netko drugi kriv za naše vlastite gluposti.

Poučan, na trenutke tragikomičan film koji je na ovoj domaćoj projekciji svakako zaslužio više od šačice gledatelja. Istina, termin (18h) možda i nije najsretniji (radno vrijeme knjižnice dirigira satnicom), no isprike ne postoje, bitna je jedino volja. Iskreno se nadam kako će projekcije nadolazećih dokumentaraca nakon ljetne pauze biti barem duplo posjećenije. Ovakve priče su to zaslužile.

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!