Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Filmski nogometni ziceri koje ne smijete promašiti!

Filmski nogometni ziceri koje ne smijete promašiti!

Počelo je! Neki (pretežito pripadnice nježnijeg spola i oni koji ne pate za sportskim nadmetanjima) će zakolutati svojim očima i brzinom munje 'prešaltati' na drugi kanal, dok će nogometni zaluđenici svoje hipnotički razrogačiti, otvoriti hladno pivo i nepomično zuriti u TV zelenilo i najslavniju jurnjavu za dragocjenom loptom.

Da dragi moji, počelo nam je 21. Svjetsko prvenstvo u nogometu! Nakon početnih analiza u TV studiju, uživo smo se uključili u prijenos raskošne ceremonije na kojoj je umorni i pomalo nezainteresirani Robbie Williams muku mučio s vokalnom izvedbom svojeg nekadašnjeg hita ''Angels''.

Ah, valjda je čovjeku pomanjkalo para pa se vratio za šaku rubalja/dolara. Zašto ovo sve govorim? Izuzev prvog dana i uvodnog susreta između domaćina (Rusije, dakako) i 'šeika' iz Saudijske Arabije, nadolazeći dani će biti krcati utakmicama i samo najuporniji će ih pogledati baš sve.

Offside (2006)

Režija: Jafar Panahi

Uloge: Sima Mobarak-Shahi, Shayesteh Irani, Ayda Sadeqi, Golnaz Farmani, Mahnaz Sabihi, Nazanin Sediq-zadeh, Hadi Saeedi…

Žanr: Komedija, drama, sport

Trajanje: 93 min.

Svi oni manje zaluđeni nogometni fanatici, pauze bi mogli iskoristiti za gledanje određenih filmskih naslova koji na direktan ili pak indirektan način govore o svijetu nogometa i ljubavi ka toj veličanstvenoj igri.

Nešto slično sam vam pisao i prije 6 god. kad se odvijalo Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini, no zašto ne bismo ponovno odali počast tim nogometnim gladijatorima i dodatno se 'nabrijali' na sve velike utakmice koje nas očekuju.  

Priča prati nekolicinu iranskih djevojaka/žena koje prerušene u muškarce strogim zabranama unatoč pokušavaju ući na stadion kako bi pogledale kvalifikacijsku utakmicu svoje reprezentacije…

Prije nekoliko mjeseci smo mogli pročitati kako je čelni čovjek FIFA-e (op.a. Gianni Infantino) dobio potvrde iranskih vlasti kako će ženama uskoro biti dozvoljen dolazak na nogometne stadione i praćenje svojih timova i reprezentacije, no žalosno je što je takvo što donedavno bilo nezamislivo.

Panahi nam je s ovim filmom na jedan dirljiv, a ujedno i duhovit način pokazao kako ljubav prema domovini i nacionalnoj nogometnoj vrsti ne bira spol i kako su neke žene zbog te iste strasti spremne učiniti bilo što pa makar ih to stajalo i života.

Two Half-Times in Hell (1961)

Režija: Zoltán Fábri

Uloge: Imre Sinkovits, Dezsö Garas, József Szendrõ, István Velenczei, Gyula Benkö, János Görbe, Tibor Molnár…

Žanr: Drama, ratni, sport

Trajanje: 140 min.

Valja spomenuti i to da je među brojnim priznanjima ''Offside'' donio Panahiu i ''Srebrenog Medvjeda'' na prestižnom festivalu u Berlinu.

Kad pričamo o nogometu na filmu, stariji filmofili će kao iz topa ispaliti: -Bijeg u Pobjedu! Da, spomenuti film (u originalu ''Victory'') slavnog Johna Hustona je na jedan uzbudljiv način spojio filmske legende (Michael Caine, Sylvester Stallone, Max von Sydow..) s nogometnim (Pelé, Osvaldo Ardiles, Bobby Moore..), no jeste li znali kako je ovaj film 'rimejk' jednog mađarskog filma čiji je završetak bio daleko realniji i brutalniji?

Uoči Hitlerovog rođendana Nijemci u čast 'vođe' odluče prirediti nogometnu utakmicu između ratnih zarobljenika i svojih nogometaša. Organizacijski zadatak dopadne bivšeg olimpijca koji smatra kako je nogomet sveta stvar i kako zarobljenici imaju pravo na pravilnu prehranu i redovite treninge kako bi mogli adekvatno parirati superiornim protivnicima.

Prilikom priprema za utakmicu, nekolicina zarobljenika bude uhvaćeno u pokušaju bijega, no pristane odigrati utakmicu očekujući eventualni oprost. Kad na terenu ponize ponosne Nijemce, uslijedi krvava odmazda…

Eh da, ovaj se nije snimao u 'holivudskoj' produkciji i nije krcat kojekakvim zvijezdama već nam prikazuje svu okrutnost rata i ratnih sudionika. Happy end je u ovom slučaju priča za malu djecu. Obavezno pogledati!

Kako vas ne bih 'izbedirao' s ovako ozbiljnim naslovima za kraj sam ostavio jedan simpatičan filmić koji na trenutke djeluje kao neka dugometražna reklama za Svjetsko prvenstvo u nogometu.


Reci što misliš!