Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Incredibles 2: Dvostruko izbavljenje

Incredibles 2: Dvostruko izbavljenje

Veličanstven je tjedan za nama. Sve je počelo prošli vikend s KvartArtom, fantastičnom i toliko nužnom manifestacijom ispunjenom nezaboravnim priredbama, izložbama, koncertima, i projekcijama filmova (među ostalim, naravno).

Vrhunac se dakako dogodio u četvrtak navečer kad smo se na nogometnom terenu 'pofajtali' s Argentincima, ponizili ih i nakon duuugo vremena vratili osmijeh ovom izmučenom i prevarenom narodu. Te iste nezaboravne večeri 'fajt' je nastavljen projekcijom Fincherovog ''Fight Cluba'' na spomenutom KvartArtu i bio je lijep osjećaj živjeti u ovom 'pizza cut' gradu.  

Produljeni vikend me je s obitelji odvukao u hladovinu Zagorskih brega, no što je s filmom? Srećom, grad Zabok ima svoje kino. Malo, nezavisno, cijenom i atmosferom nezaobilazno.

Incredibles 2 (2018)

Režija: Brad Bird

Glasovi: Craig T. Nelson, Holly Hunter, Sarah Vowell, Huck Milner, Catherine Keener, Eli Fucile, Bob Odenkirk, Samuel L. Jackson, Michael Bird, Brad Bird..

Žanr: Animirani, akcija, komedija

Trajanje: 118 min.

Prikazivao se dugoočekivani nastavak ultra popularnog Pixarovog hita ''Incredibles'' (''Izbavitelji'', jelte) i malecku i suprugu nije trebalo puno nagovarati. Kino Zabok, here we come!

- S velikom moći dolazi i velika odgovornost!- citat je kojeg dobro pamtimo još iz Raimieovog ''Spider-Mana'', a upravo je ta odgovornost gurnula obitelj Parr (op.a. 'Izbavitelje') u nevolju. Naime, glava spomenute obitelji iliti Mr. Incredible (glas C.T. Nelsona / S.Popovića) je toliko pretjerala u metodi sprečavanja zločina da su ih vlasti na kraju uhitile zbog devastiranja grada.

Puštanjem na slobodu, obitelj je prisiljena skriti svoje izvanredne sposobnosti i vratiti se normalnom životu. Takva odluka dakako najteže pogodi Mr. Incrediblea čiji ego se teško može sputati, no drugačiji izbor ne postoji, vlasti su odlučile, superheroji ne smiju više postojati! Ili..? 

Novu nadu im probudi stari 'druškan' Frozone (S. L. Jackson / B.Đurić) koji ih iznenadi novošću kako tajkun Deavor (B. Odenkirk) želi financirati njihovu daljnju borbu protiv zločina uz uvjet da u fokusu bude efektna i razborita gospođa Parr iliti Elastica (H.Hunter / B.Gregorić Vejzović) i da se svaka njezina akcija snima uživo kako bi vlast i javnost shvatili kako su im heroji neophodni.

Mr. Incredible nevoljko pristane na taj prijedlog sve očekujući kako će i on ubrzo ponovno moći odjenuti svoje super odijelo. Naravno, dok njegova gospođa spašava grad od superzlikovaca, on mora čuvati djecu i brinuti se za njihove probleme.

Nakon predugačkih 14 godina, čekanju je konačno stigao kraj! Svi su se te 2004. pitali što je s nastavkom, zašto fantastična obitelj Parr ponovno ne zablista na velikim ekranima? Dakako, sve je ovisilo o idejnom tvorcu, redatelju i scenaristu Bradu Birdu, no on nije žurio.

Trebala mu je snažna priča kako bi nam vratio ovu jedinstvenu superherojsku obitelj, a dok mu se sve sličice nisu idealno posložile u glavi, Bird je svijetu otkrio neodoljivog štakora kuhara (op.a. ''Ratatouille'') te se više-manje uspješno okušao u svijetu igranog filma (''Mission: Impossible – Ghost Protocol'' i ''Tomorrowland''). Ovaj posljednji filmski izlet ipak nije opravdao očekivanja i Bird se morao 'vratiti u igru', a najjači adut su mu bili novi ''Izbavitelji''.

I dok se u našim životima štošta izdogađalo u tih 14 godina, za animiranu obitelj Parr to su bile tek sekunde. Priča se naravno nastavlja tamo gdje je i završila, no posve je vidljivo kako ju je Bird prilagodio današnjem vremenu. U fokusu ovog nastavka je prije svega trendovsko emancipiranje ženskih likova, dok je alfa mužjak ovog puta nježnija strana obitelji.

I znate što? Takav preokret je izazvao još i urnebesnije situacije, a Bird je do maksimuma iskoristio i svoj najveći adut ove posebne obitelji, preslatku i presmiješnu bebu Jacka (u našem prijevodu Ying Yanga). 

Ne, nije mi kroz glavu uopće prošla niti najmanja negativna misao sve dok mi je uši parao gromoglasni dječji smijeh. Malena kinodvorana je iznenada djelovala ogromno i osmijesi s malenih lica su blještali u mraku. Djeca su bila oduševljena, grohot se svako malo prolamao iz sjedala i gotovo su mi navrle suze radosnice. To je to!

Najmlađi su rekli svoje. Ovo je crtić koji se čekao i koji osvaja na prvu. Bilo kakvo kopanje po scenarističkoj konstrukciji nije imao smisla. Bird je ponovno pogodio u sridu! Više od toga vam ne želim niti reći. 

Žalosti me jedino činjenica što i naš grad nema ovakvo malo, obiteljsko kino iz čijih zvučnika buka ne para bubnjiće niti vas boli duša kad ugledate račun za kartu (3 D-u unatoč). Da, ovdje je gotovo sve bilo duplo jeftinije, bilo da govorim o cijenama ili užitku.

Dok se u našem gradu ne pojavi sličan prostor, pogledajte ovaj film sa najmlađima u onom, od mnogih omraženom multipleksu, dječji osmijeh će vas na kraju nagraditi, a to je najvažnije u ovoj priči.   

OCJENA: 5/5


Reci što misliš!