Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Loving Pablo: Još samo jedna priča o slavnom narkodileru

Loving Pablo: Još samo jedna priča o slavnom narkodileru

I taman kad sam se spremio otići pogledati iznimno hvaljeni hororac ''Hereditary'', život je umiješao svoje nepredvidljive prste. Bah! A nema veze, kao alternativa se ukazao najnoviji film talentiranog španjolskog redatelja Fernanda Leóna de Aranoa ''Loving Pablo''.

Atipični ljubavni par tumače stvarni supružnici Penélope Cruz i Javier Bardem stoga kemije ne bi trebalo nedostajati…ili?

Godina je 1981., slavna kolumbijska TV voditeljica i novinarka Virginia Vallejo (P.Cruz) pozvana je na posebnu zabavu za slavne koju priređuje novopečeni bogataš Pablo Escobar (J.Bardem). Premda su joj njegovi načini stjecanja bogatstva sumnjivi, Virginiu ipak osvoji Pablov šarm i ona ubrzo postane njegova ljubavnica.

Loving Pablo (2017)

Režija: Fernando León de Aranoa

Uloge: Javier Bardem, Penélope Cruz, Peter Sarsgaard, Julieth Restrepo, Óscar Jaenada…

Žanr: Biografski, kriminalistički

Trajanje: 125 min.

Pablo u nadolazećim godinama ne birajući sredstva nastavlja graditi svoj narko imperij, a kad diljem Kolumbije nastane pravi rat između narkodilera i vlasti, Virginijina karijera počne polako propadati i njezin život se nađe u opasnosti…

Tko god od vas redovito prati filmske vijesti, dobro zna kako se ideje o snimanju filma o najslavnijem narkodileru u povijesti vrte Hollywoodom već dobrih 10-ak godina. Neki od projekata poput Stoneovog ''Escobara'' ili Carnahanovog ''Killing Pablo'' su neslavno 'izgorjeli' u produkcijskom paklu, dok je jedan na kraju i snimljen (op.a. ''Escobar: Paradise Lost''), no njega ćemo pamtiti isključivo po upečatljivoj glumi Benicia Del Tora.  

Stvari su se promijenile 2015. kad je zahvaljujući 'Netflixu' cijeli svijet konačno saznao priču o Escobaru. Kritika i publika nisu ostali ravnodušni i svi su jednoglasno sipali riječi hvale za vjerodostojnu rekonstrukciju kronologije događaja uspona i pada kralja kokaina, a posebne hvalospjeve je dobio briljantni Wagner Moura za svoju upečatljivu inkarnaciju Pabla. Nakon dvije sezone i pogibije Pabla, serija je nastavila pratiti zloglasni Cali kartel, no dinamici i uzbuđenjima unatoč, nedostajala je karizma jednog Pabla.  

Malo tko je nakon enormnog uspjeha serije očekivao novi film o Escobaru, no redatelj Fernando León de Aranoa (''Barrio'', ''Mondays in the Sun'', ''A Perfect Day''…) je smatrao kako se u memoarima Virginie Vallejo (op.a. ''Loving Pablo, Hating Escobar'') kriju neki do sad neviđeni detalji i jedan posve drugačiji pogled na život tog od mnogih voljenog monstruma. Oooo kako li je samo bio u krivu.

Vallejo i Escobar uistinu jesu imali višegodišnju ljubavnu aferu, no naglasak bi prvenstveno stavio na riječ 'aferu', a ne na 'ljubav'. Dok je ona u početku bila privučena njegovim šarmom, humanim idejama o spašavanju siromašnih i raskošnim načinom života, on je u njoj uglavnom vidio seksualni objekt za kojim će njegovi poslovni partneri zavidno sliniti. I tu je negdje kraj te ljubavne priče.

Penélope je svoj lik morala nastaviti gurati kroz film u ulozi naratorice, a veći dio filma smo pratili već dobro poznatu priču o Pablu i njegovom konačnom padu. Šteta. Bardem i Cruz imaju magnetičnu privlačnost te su bez ikakve sumnje uvjerljivi u svojim nastupima, no problem je u tome što smo sve ovo (manje-više) već imali prilike pogledati na jedan razrađeniji i daleko uzbudljiviji način.

Izuzev nekoliko dojmljivih prizora poput slijetanja aviona na autocestu zbog preuzimanja droge ili paničnog trčanja gologuzog Escobara po džungli dok ga lovi vojska, sve ostalo djeluje kao nekakva mlitava i razvučena kopija Scorseseovih gangsterskih filmova.

Bah! Valjalo bi nekako uhvatiti vremena i pogledati gore spomenuti horor prije negoli ga uklone s kinorepertoara.

OCJENA: 3/5


Reci što misliš!