Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Mission Impossible- Fallout: Tom Cruise, posljednji akcijski junak!

Mission Impossible- Fallout: Tom Cruise, posljednji akcijski junak!

Već treći put započinjem s pisanjem ovog teksta i bezuspješno se borim pronaći prave, bombastične riječi koje bi mi olakšale opis ludila kojem sam sinoć svjedočio u ugodno rashlađenoj kinodvorani. Dragi moji filmoljupci, za ovaj, već 6. (!) nastavak iz ultra popularne franšize više neće biti dovoljno obično klanjanje i hvalospjevi.

Mislim…raditi ovakve pogibeljne vratolomije u 56. godini života…jebeno! Gospodine Cruise, riječ nemoguće definitivno više ne postoji u Vašem vokabularu. Ima li smisla ispisivati šturi sinopsis inače dvo i pol satnog filma koji obiluje kojekakvim obratima i uzbuđenjima, a da pritom ne odam neke značajne dijelove radnje ili likove koji se u njima pojavljuju? Neeeh. Bit ću kratak.

Tko god je propustio pogledati posljednji nastavak (op.a. ''Mission: Impossible – Ghost Protocol'') i nije upoznao anarhističkog vođu skupine 'Sindikat', Solomona Lanea (tumači ga Sean Harris), ovdje će ionako bez većih poteškoća jako brzo povezati stvari.

Naime, radnja se ovog puta vrti oko ukradenog plutonija kojeg pripadnici 'Sindikata' (sad oformljenih u terorističkoj skupini imena 'Apostoli') žele preprodati misterioznom fundamentalistu Johnu Larku.  

Ethan Hunt (T. Cruise) i njegov tim (tumače ih S. Pegg i V. Rhames) pokušaju vratiti plutonij, no stvari krenu krivim smjerom. U novom pokušaju hvatanja Johna Larka i vraćanja plutonija, Huntu i ekipi se na inzistiranje nove šefice C.I.A.-e pridružuje njihov agent Walker (H. Cavill).

Mission: Impossible – Fallout (2018)

Režija: Christopher McQuarrie

Uloge: Tom Cruise, Henry Cavill, Ving Rhames, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Sean Harris, Angela Bassett…

Žanr: Akcija, špijunski

Trajanje: 147 min.

Hunt ubrzo sazna kako su 'Apostoli' voljni vratiti plutonij ako on izbavi njihovog šefa Solomona Lanea, no stvari će mu dodatno zakomplicirati bivša MI6-ova agentica Ilsa Faust (R. Ferguson)…

Sva ta špijunska spika je i dalje fora, no sa svakim novim nastavkom, negativci, njihovi motivi i planovi sve više nalikuju na one iz 'Bond' serijala. Ipak, i sami dobro znate kako se na tom polju ionako ne očekuje neka dubiozna priča i likovi veći od života, već se sve svodi na atraktivne lokacije po kojima će Tom Cruise izvoditi svoje sulude akrobacije.  

U prijašnjim nastavcima, ispaljeni Tom nam je tako visio na sajlama, pentrao se po stijenama i staklenim neboderima, trčao po krovovima i skakao s istih, visio s krila aviona, jurcao automobilima i motorima, ronio u tankovima i tko zna što sve ne, ali ovaj put je nadmašio samog sebe.

Jebeš kaskadere i sigurnost dok god si toliko lud da samouvjereno izvodiš tzv. 'HALO' skok, voziš slalom motociklom i automobilom prometnim pariškim ulicama, pentraš se na konopcu u helikopter sve da bi kasnije s istim natjeravao drugi po snijegom prekrivenim planinama Kašmira ili bolno lomiš gležanj skačući po londonskim krovovima.

Čovjek je jebena legenda! Današnje samo prozvane akcijske zvijezde uglavnom paradiraju pred zelenim platnom, srču kavu u hladovini dok njihovi dubleri lome kičme, ali ne i naš 'Tomica'. Godine ga nisu omele, on živi za ono 'brže, više, jače' načelo i sve me strah kako će ga to jednog dana doći glave.

Njemu je toliko stalo da publika uživa u gledanju filma i da ga stručnjaci ne prozivaju zbog lažiranja pojedinih akcijskih prizora da će marljivo mjesecima vježbati skokove iz aviona, naučiti pilotirati helikopterom i 'natjerati' kolege (Henry Cavill je također sam jurio motociklom premda prije nije imao nikakvih sličnih iskustava) do vlastitih maksimuma.

Naravno, trebao mu je i kvalitetan redatelj koji će znati upravljati tim 'jurećim bolidom' od filma, a Christopher McQuarrie je s prošlim nastavkom dokazao Cruiseu kako je upravo on prava osoba za to. Ritmom filma je dirigirala i efektna glazbena podloga Lornea Balfea na kojoj je itekako vidljiv utjecaj njegovog kolege Hansa Zimmera.

Svoje uloge su dakako reprizirali neizostavni Ving Rhames (jedini je s Cruiseom glumio u svim nastavcima), Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Alec Baldwin i Sean Harris, a mišićavo pojačanje je stiglo u obliku 'čovjeka od čelika' znano i kao Henry Cavill. 

No, uz dužno poštovanje spram svima navedenima, ova franšiza je Cruiseova 'beba' koja je sa svakim novim nastavkom sve luđa i bolja i čovjek se lako zapita: - Što nam ovaj luđak sprema za idući nastavak?

Oštroumniji gledatelji će lako predvidjeti pojedine obrate u radnji i likove, no ne smatram kako je to neka velika mana za ovakav tip filmova pošto vam nabrijana akcija napumpava adrenalin do samih granica izdržljivosti.

Nastavak je zasigurno neminovan, no dok ne dođe potvrda istog uživajte u ovom žanrovskom biseru koji dokazuje da 'blockbusteri' i dalje mogu biti zabavni i da je neprikosnoveni Tom Cruise ostao posljednja akcijska zvijezda!

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!