Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

First Reformed: Reformiranje izgubljene duše

First Reformed: Reformiranje izgubljene duše

Pakao na Zemlji. Kad bismo bacili pogled na događaje koji nas okružuju posljednjih 15-ak (i više) dana kroz onu crnu, pesimističnu vizuru tumačenja stvari, da, rekli bismo kako nepovratno srljamo u propast.

Zastrašujući požari, razorni potresi i ubitačne vrućine tek su neki od razloga koje nam potkrjepljuju crne misli i često se i sam znam zapitati što to točno ostavljamo našim potomcima? Gorčinu, beznađe, prijezir? Ona nedužna pitanja iz prošlosti poput: -U koju školu ideš?pa -Gdje radiš? i -Jesi li se oženio? s vremenom su se pretvorila u ona nelagodna poput: –Imaš li dijete? i –Kad ćete na drugo?

First Reformed (2017)

Režija: Paul Schrader

Uloge: Ethan Hawke, Amanda Seyfried, Cedric Kyles, Victoria Hill, Philip Ettinger, Michael Gaston, Bill Hoag…

Žanr: Drama

Trajanje: 113 min.

E baš ovo posljednje mi para zabrinutu dušu. Kakva crna budućnost očekuje tu sirotu djecu? Glad i žeđ, ratovi, silovita odmazda teško ranjene nam 'majčice Zemlje'?

Većina 'normalnih' ljudi se ne opterećuje takvim i/ili sličnim pitanjima i nastavlja bezbrižno 'štancati' svoje pomlatke sve odmahujući rukom i bezbrižno odgovarajući kako će sve biti u redu. Ne dragi moji, ništa više nije u redu i stvari su se definitivno otele kontroli. Još davno smo prošli točku bez povratka, a ljudski faktor (čitaj. glupost) nas supersoničnom brzinom šalje drito u apokalipsu.

Alternativa? Duhovno iskupljenje unutar religijskih institucija? Istaknuti scenarist i redatelj Paul Schrader se dotakao ovdje navedenih tema (među ostalima) i složio jedan film kojeg bi svi zakleti filmofili trebali pogledati, no bojim se da će mnogi reći kako su im ovakve teme zamorne. 

Ernst Toller (E. Hawke) je bivši vojni kapelan koji već neko vrijeme kao svećenik upravlja 'Prvom reformiranom crkvom' u gradiću Snowbirdge. Uz redovne mise za šačicu mještana, Tollerov posao uključuje i onu svojevrsnog turističkog vodiča svoje crkve pošto ista ima bogatu prošlost i uskoro će se u njoj proslaviti 250 godina otkako je izgrađena.

Premda uz sve svoje nedaće iz prošlosti još uvijek nije u potpunosti izgubio vjeru u Boga, Toller polako gubi nadu i sve više naginje samouništenju natopljenom alkoholom i krvavim urinom. 

Misli koje ga redovno okupiraju, Toller upisuje u dnevnik kojeg na kraju planira uništiti. Rutinu mu jednog dana uzburka trudnica Mary (A. Seyfried) koja je zabrinuta zbog muževa ponašanja i koja smatra kako će on zbog svojih radikalnih stavova inzistirati na abortiranju njihova djeteta.

Toller odluči porazgovarati s njezinim suprugom, no ovaj ga zatekne sa svojim nepopravljivim ekološkim statistikama i crnim pogledom u budućnost. Toller mu kontrira sa svojom crnom prošlošću te ga pokuša uvjeriti kako ne smije gubiti nadu. Stvari uskoro ipak tragično kulminiraju i Tollerova duhovna kriza zaprimi neke posve neočekivane razmjere…

Izolirani likovi progonjeni osobnim traumama, razapeti duhovnom boli i razdirani filozofskim aspektima života prepoznatljiv su 'trademark' legendarnog scenarista i redatelja Paula Schradera (''Taxi Driver'', ''Hardcore'', ''Raging Bull'', ''Light Sleeper'', ''Affliction'', …), no malo koji je zakoračio u nedokučivo polje transcendentnosti poput ovog. Sva ta bol je akumulirana u tijelu jedno čovjeka koji pokušava pronaći duhovne razloge svojeg postojanja i koji polako ali sigurno gubi svoj razum i identitet.

Schraderov Toller je svojevrsna personifikacija sila destrukcije, bilo da je to riječ o našem planetu, neprekidnim krvavim ratovima, zatrovanim međuljudskim odnosima, nemilosrdnim korporacijama odgovornim za nepopravljivo uništavanje okoliša, religioznih institucija koncentriranih uglavnom na materijalnu dobit i onih, gotovo izbrisanih osjećaja suosjećanja, nježnosti i razumijevanja. 

Da, težak je ovo film i teške su teme kojih se dotiče, ali upravo je to i razlog zbog kojeg bi ga valjalo pogledati. Schrader možda nikad neće sloviti kao jedan od najistaknutijih američkih redatelja, no njegovu želju u dostizanju tog besmrtnog statusa ne smijemo ignorirati i valja mu posvetiti svoje vrijeme. Ista stvar važi i za Ethana Hawkea. S ovom ulogom je dokazao kako zaslužuje biti prozvan jednim od najboljih glumaca svoje generacije, a nadam se kako će to primijetiti i struka. Ukratko, obavezno pogledati!

OCJENA:4.5/5


Reci što misliš!