Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

A Prayer Before Dawn: Ponoćni ekspres za propale boksače

A Prayer Before Dawn: Ponoćni ekspres za propale boksače

Za života smo možda imali prilike nagledati se hrpetine izvanrednih zatvorskih drama, no da se u tom intrigantnom podžanru uvijek mogu pronaći neke, do sad neprožvakane teme, dokazuje i hvaljena biografska drama Jean-Stéphane Sauvairea ''A Prayer Before Dawn''.

Billy Moore (J. Cole) je mladi Britanac koji je svoju sreću odlučio potražiti na Tajlandu, daleko od svoje problematične prošlosti i obitelji. Billy svoj kruh (iliti točnije rečeno, drogu) zarađuje u borbama tajlandskog boksa, a ovisnost i mutni poslovi ga jako brzo dovedu u neke neslućene nevolje.

Naime, policija mu u premetačini stana pronađe ilegalno oružje i ukradene stvari i Billy ekspresno završi u jednom od zastrašujućih tajlandskih zatvora. Sve češća uporaba droga, nasilje i užasavajuća zbilja tih skučenih baraka pretrpanih tetoviranim manijacima, polako psihički unište Billya, no iskupljenje ubrzo odluči pronaći u mukotrpnom treniranju boksa i organiziranim borbama… 

Još se dobro sjećam svojeg prvog gledanja kultne biografske krimi drame Alana Parkera ''Midnight Express'' i šokova smještenih unutar tih, od Boga zaboravljenih zidova oronulih turskih zatvora. Mučna silovanja, odgriženi jezici, smrt i nasilje, prljavština …o da, bio je (a bogme i ostao) to jedan prilično šokantan film za gledanje i malo koji me je kasnije 'zveknuo' na sličan način.

Zašto sam spomenuo upravo Parkerov film, a ne neku drugu zatvorsku dramu? Pa, premda ne volim usporedbe (iznimke su dakako rimejkovi), moram priznati kako je prva polovina (izuzev uvoda s borbama) ove drame uvelike slična Parkerovom filmu, ali to ne znači kako je iz istog razloga i manje fascinantna.

A Prayer Before Dawn (2017)

Režija: Jean-Stéphane Sauvaire

Uloge: Joe Cole, Pornchanok Mabklang, Vithaya Pansringarm, Panya Yimmumphai, Sura Sirmalai…

Žanr: Biografski, drama, sport

Trajanje: 117 min.

Dapače, Sauvaire je svojeg posrnulog boksača bacio direktno u pakao na Zemlji, zatvor koji ne poznaje niti priznaje nikakav 'Amnesty', ljudska prava i humanost.  

Njegovom boksaču niti jedan uglađeni odvjetnik ne traži smanjenje kazne ili premještaj, ne, Billyeva sudbina se nalazi u nekim posve okrutnijim rukama. Billyeva najveća prijetnja ovdje nisu čuvari već on sam i zatvorenici koji određenom kodeksu ponašanja unatoč, nerijetko 'puknu' i ne biraju sredstva kako bi provodili svoju pravdu. Strana zemlja, nepoznati jezik i kultura, nakon početnog šoka polako transformiraju Billya u staloženiju osobu koja svoju bezumnu energiju konačno kanalizira kroz borbu. 

Kako smo to i prije znali viđati u filmovima slične tematike, Billy pronađe i svoju srodnu dušu u liku transseksualca Famea (P. Mabklang), no nakon bolnog suočavanja s istinom shvati kako mu spas donosi isključivo boks. A ta sportska priča je svojevrsna druga strana ovog 'novčića'.

Okrutna zatvorska zbilja možda i podsjeća na gore spomenuti Parkerov film, no sportski dio bi lako mogli baciti u vode jednog borilačkog spektakla na tragu ''Ong-Baka''. Mukotrpni i bolni treninzi, predanost i svladavanje tehnike ovog drevnog borilačkog sporta prikazani su na jedan fascinantan način i možemo lako doći do zaključka kako je Sauvaire napravio nešto posve posebno.

Naravno, dojam je tim i snažniji kad shvatite kako je ova priča bazirana na memoarima 'stvarnog' Billya Moorea i kako je čovjek na najbolnije načine naučio što je to pravi put i iskupljenje, a sve to ne bi djelovalo tako moćno da nije bilo i izvanredne glumačke role širim masama relativno nepoznatog Joea Colea (zaljubljenici popularne krimi serije ''Peaky Blinders'' će ga se najbolje sjećati po ulozi jednog od braće Shelby).

Valja i trivije radi spomenuti kako je rola prvotno bila namijenjena daleko poznatijem Charlieu Hunnamu, no kasnije ga je (srećom?) zamijenio spomenuti Cole. Ukratko, ''A Prayer Before Dawn'' je jedna uistinu posebna zatvorska sportska drama koju ćete dugo pamtiti i ne bi bilo zgorega pogledati je.

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!