Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

American Animals: Misli svatko da je krasti lako

American Animals: Misli svatko da je krasti lako

Otkako su pokretne sličice (čitaj. kinematografija) prvi put 'zaludile' čovjeka, postoji neuništivi impuls za gledanjem uzbudljivog (među ostalim, dakako) sadržaja, a prizori pljački i krađa (prve su naravno viđene u nijemim westernima) su dozu spomenutog uzbuđenja podigle na neku apstraktnu visinu.

Gledajući povijest filma u globalu, naslovi ispunjeni takvim i sličnim karakteristikama i sadržajem se do današnjeg dana zasigurno broje na desetke tisuća (ako ne i više)  naslova,  no, interes publike i originalne ideje svim tim enormnim brojkama unatoč i dalje ne jenjavaju.

Izdvojio sam tako za vas ovaj tjedan jedan film koji definitivno ulazi u onu kategoriju do sad neviđenih, a hoće li vam se na kraju dopasti kao i potpisniku ovih redova, procijenite sami nakon čitanja osvrta, odnosno gledanja filma.  

Spencer Reinhard (B. Keoghan) je student umjetnosti čiji je život zapao u kolotečinu i koji smatra da ne postoji neki veći smisao. Potreban mu je neki impuls, uzbuđenje čije će ga iskustvo trgnuti i usmjeriti u pravom stvaralačkom smjeru.

Ugledavši sveučilišnu kolekciju određenih skupocjenih i jako rijetkih knjiga, Spencer pomisli kako bi bilo lako ukrasti ih i olakšati si daljnji život. Ideju prenese svojem najboljem prijatelju Warrenu Lipki (E.Peters), buntovnom studentu koji Spencerov prijedlog čvrsti prigrli i započne smišljati načine na koji bi to efektno mogli izvesti. Kad otkriju da im prvotni planovi imaju određene logističke mane, Warren i Spencer se za pomoć obrate Ericu (j. Abrahamson), a potom i Chasu (B. Jenner)…

Već s prvim kadrovima filma u kojoj spoznajemo Darwinovu definiciju o 'američkim životinjama', a potom i napomeni kako radnja filma nije nastala po istinitoj priči već da ovo 'jest' istinita priča, brzo shvaćate kako vas očekuje jedno posve originalno iskustvo. I tako jest.

American Animals (2018)

Režija: Bart Layton

Uloge: Evan Peters, Barry Keoghan, Blake Jenner, Jared Abrahamson, Udo Kier, Ann Dowd, Lara Grice…

Žanr: Kriminalistički, drama

Trajanje: 116 min.

Hvaljeni i višestruko nagrađivani autor dokumentarnih filmova, Bart Layton, s ovim filmom se prebacio u svijet igranog, a da pritom nije u potpunosti odbacio svoj dokumentaristički pristup.

Štoviše, Layton je na jedan izuzetno duhovit i zanimljiv način ispresijecao radnju ubacivanjem stvarnih likova (točnije, Spencera Reinharda, Warrena Lipku, Erica Bosruka i Chasa Allena), intervjuiranju istih, njihovom interpretacijom događaja i dodatnim pojašnjenjem situacija koje smo netom ugledali na filmu.

Rezultat je dakako izuzetno zanimljiv i nerijetko duhovit, no iz tih lica se s daljnjim pomicanjem radnje lako uočava i frustracija i nelagoda zbog stvari koje su učinili. Naime, planiranje pljačke, adrenalin koji nezaustavljivo raste nije ih pripremio za gotov čin i ono što se na kraju dogodi definira im živote u potpunosti.

Nerijetko imate dojam kako su ovi 'dečki' bili prava definicija čistog idiotizma i kako su nas njihova djela lako navela na smijeh, no u konačnici su u traženju tog spomenutog impulsa ispali tragikomične i emocionalno nesposobne figure.

Glumački kvartet Peters (šira publika ga pamti po ulozi mutanta Quicksilvera iz posljednja dva nastavka 'X-Men' serijala, Keoghan, Jenner i Abrahamson je unatoč fizičkom odstupanju od stvarnih osoba, savršeno dočarao stanje uma tih izgubljenih momaka koji su napravili ono o čemu većina smrtnika isključivo sanjari.

Da li je to bila dobra ideja, vidjet ćete i sami, a ja još mogu uz odličnu režiju (vrhunski prelasci iz igranog u dokumentarno), scenarij i glumu, posebno istaknuti i poprilično zvučan 'soundtrack'. Eh da, u jednom dijelu filma nakratko ćete vidjeti i kultnog glumca Uda Kiera.

Film svakako preporučam ljubiteljima slične tematike i ne sumnjam kako će vam se u konačnici i dopasti.

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!