Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Uvik Isto: Kad te slava ne lupi u glavu

Uvik Isto: Kad te slava ne lupi u glavu

Prvotna ovotjedna ideja je bila počastiti se dozom straha uz po najavama sudeći zastrašujuću ''Časnu'', no to će ipak morati malo pričekati pošto se ne tako daleko od Zadra nam grada događa nešto izvanredno i bila bi prava šteta propustiti takvo što.

O čemu je riječ? Ukratko, po inicijativi mladog i talentiranog Frane Bilića (i njegovih suradnika), na Murteru (točnije, Betini) ovog tjedna starta novopokrenuti festival kratkog filma (op.a. ''Betina Film Festival'') gdje sam na poziv dotičnog uz sugrađane Tamaru Šoletić i Vladu Zrnića (među ostalima) dobio čast i priliku biti članom žirija. 

Najveća prednost takve funkcije je dakako pristup brojnim natjecateljskim filmovima, a ja sam vam za ovu priliku odlučio predstaviti film o kojem ste proteklih par tjedana mogli i čuti i vidjeti u brojnim medijima.

Riječ je o dokumentarnom filmu ''Uvik Isto'' Slavice Šnur koji nam kazuje jednu simpatičnu priču o fenomenu obitelji hrvatskog reprezentativca i NBA zvijezde, košarkaša Darija Šarića. 

Nakon kolovoške premijere u Šarićevom rodnom Šibeniku, a potom i nedavnom filmskom festivalu u Vukovaru, svi zainteresirani gledatelji moći će se provozati do spomenute Betine gdje će uz brojne domaće i inozemne kratke filmove imati priliku pogledati i ovaj, od publike jako dobro prihvaćen dokumentarac.  

Priča naravno prati obitelj Šarić koja kako doznajemo nije 'izgubila glavu' poradi  Darijeva zvjezdanog statusa i kako svim šoldima i pozornosti unatoč i dalje funkcionira na sebi svojstven način…

Nerijetko duhovit i napose simpatičan dokumentarac među ostalom nam otkriva kako su svi članovi obitelji Šarić u određenim fazama života imali jako uspješan doticaj s košarkom, a najduhovitije svakako odzvanjaju žurne prepirke Darija i oca mu Predraga o starim i modernim pristupima košarci.

Dok jedan uporno 'tupi' kako je u stara vremena najbitnije bilo imati dobar 'šut', drugi mu je kontrirao s činjenicom da su se vremena promijenila i da su moderni igrači, kompletni igrači. Kao Zadraninu, nije mi osobita legla Predragova dosjetka o njegovom tricaškom duelu s Petrom Popovićem, no ta činjenica je neizbrisiva svom mojem lokal patriotizmu unatoč.

Zanimljivo i neobično je bilo pogledati zvjezdanog košarkaša kako tijekom svojeg odmora ne dangubi po plažama i kafićima već s ostatkom obitelji utovaruje i istovaruje očev kamion. Nema što, respekt!

Sve u svemu, Slavica Šnur nam je složila jedan podosta zanimljiv, zabavan i intiman uvid u živote obitelji Šarić i nećete pogriješiti ukoliko se uputite do Betine pogledati ga.  

Ako vam njihova priča i nije osobito 'napeta', vjerujte mi na riječ, festivalski program je bogat s nekim uistinu zanimljivim naslovima kako iz domaće, tako i inozemne produkcije, a tijekom večeri će se izvan natjecateljskog programa održati projekcije i domaćih dugometražnih filmova: ''Lada Kamenski'', ''Comic Sans'', odnosno kandidata za nadolazećeg Oscara, ''8 Povjerenik''.  

Betina, here we come!


Reci što misliš!