Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Venom: Loše povezana superjunačka simbioza

Venom: Loše povezana superjunačka simbioza

Vagao sam neko vrijeme između gledanja još jedne adaptacije priče Williama A. Wellmana i Roberta Carsona (op.a. ''A Star Is Born'') i Hardyevog izleta u vode super (anti)junaka i na kraju sam se odlučio za potonje.

Kriva odluka? Mea culpa! Sve se nadajući kako ću u tom šarenom svijetu junačina u tajicama dočekati svježu krv tamnije nijanse, dočekao me kreativni kaos.  

Novinar istražitelj Eddie Brock (T. Hardy) iskoristi povjerljive podatke svoje djevojke odvjetnice Anne (M. Williams) kako bi raskrinkao mutne poslove ozloglašenog Carltona Drakea (R. Ahmed) i njegove korporacije 'Life Foundation', no umjesto pozitivnog ishoda reportaže, Brock dobije otkaz, a Anne ga napusti. 

U međuvremenu, Drakeovi znanstvenici nastave eksperimente na izvanzemaljskim organizmima, simbiotima koje je njegova svemirska sonda pokupila s meteorita, a kad se prvi testovi na životinjama pokažu uspješnima, Drake naloži eksperimente na ljudima.

Venom (2018)

Režija: Ruben Fleischer

Uloge: Tom Hardy, Michelle Williams, Riz Ahmed, Scott Haze, Reid Scott, Jenny Slate, Ron Cephas Jones, Peggy Lu...

Žanr: SF, akcija, horor, komedija

Trajanje: 112 min.

Jedna od znanstvenica to otkrije Brocku koji tu informaciju dočeka kao savršenu priliku za osvetom, no po dolasku u laboratorij dočeka ga neugodno iznenađenje…

Otkako je podžanr superherojskog filma mutirao u nezaustavljivu tiskaru novčanica, Marvelovi i DC-ovi producenti su potezali za rukav svakog iole kvalitetnijeg glumca sve kako bi ih ubacili u svoje ultraskupe ali istodobno i ultra isplative (uglavnom) projekte.

No nisu baš svi skakali na glavu kako bi postali dio te 'gold rush' priče. Hardy možda i jest svojevremeno stavio masku na lice kako bi postao zastrašujući Bane, Batmanov 'nemesis' (op.a. ''The Dark Knight Rises''), ali nije bio osobito privučen onom pričom o 'junačenju'. 

Nudile su mu se poslije toga nebrojene uloge u superherojskim spektaklima poput one Ricka Flaga u nesretnom ''Suicide Squadu'', ali Hardy bi se na kraju 'ohladio' i odabrao zahtjevnije uloge i projekte. I tako je bilo sve do ''Venoma''. Zašto se baš odlučio na ovu ulogu?

Fanovi ''Spider-Mana'' dobro su upoznati s ovim negativcem iz svemirskih bespuća, a kako je bio izuzetno popularan među čitateljima, 1988. dobio je i svoj poseban strip koji ga je prometnuo i ultra popularnog (anti)junaka. Zašto je tako intrigantan?

Organizam koji u simbiozi s prikladnim ljudskim 'domaćinom' postaje neuništiva kreatura koja krvavo i groteskno eliminira svoje suparnike definitivno je privukao Hardya zbog svoje kompleksnosti, no mišljenja sam kako su ga svom njegovom trudu unatoč, na kraju navukli na tanak led.

Scenarij (potpisuju ga trojica) je pravi kaos i redatelj (mada sam mišljenja kako su producenti najveći krivci) Fleischer jednostavno nije znao u kojem smjeru odvesti samu priču. 

Da bi ovo nazvali uspješnim miksom horora i superherojskog filma, nasušno nedostaje elemenata strave, a da bi ga ubacili u vode crnog humora (na čijem je putu itekako bio i imao potencijala za isto) na tragu jednog 'Deadpoola' nije bilo niti približno dovoljno komičnih trenutaka. I što smo u konačnici dobili?

Jedan skupi kaos s nevjerojatno traljavom završnicom pretrpanom neuvjerljivim i epileptično ubrzanim prizorima borbe i potraćenog Hardya (o ostatku ekipe da i ne govorim).

Šteta. Prava šteta. Hardy se svojski potrudio, izvukao iz ove loše napisane uloge sve što se moglo izvući, no to nažalost nije bilo dovoljno kako bi ovaj film nazvali ultrazabavnim ili uspješnim. Prostora za napredak u potencijalnim nastavcima svakako ima, ali nisam siguran hoće li od te priče na kraju išta biti.

Tom Hardy je u konačnici bio izuzetno ogorčen samim epilogom pošto su producenti 'mudro' odlučili izrezati impozantnu minutažu (govori se o nekih cca 40 min.) iz zgotovljenog filma i to je u određenim dijelovima itekako uočljivo.

Stoga, nisam posve siguran hoće li dotični željeti reprizirati ulogu ukoliko film okrene neku ozbiljnu zaradu. U svakom slučaju će biti zanimljivo pogledati eventualnu redateljsku verziju filma. Ocjena dobrano napumpana isključivo zbog Hardyevog pristupa.

OCJENA: 3/5


Reci što misliš!