Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

First Man: Prvoklasni let do Oscara!

First Man: Prvoklasni let do Oscara!

Kako su mi se prošlotjedne okolnosti odvijale nekim svojim neprirodnim, nametljivim tokom, morao sam odgoditi vlastito 'lansiranje' u kinodvorane i propustiti premijerno prikazivanje iznimno hvaljene biografske drame ''First Man''.

Srećom, zvjezdano ime Ryana Goslinga zadržalo je film i ovog tjedna u zgusnutom kino rasporedu i mogao sam bezbrižno put kina. Je li dvojac Chazelle/Gosling nadmašio svoju prvotnu suradnju (op.a. ''La La Land'') ili kritičari ponovno pate od preuranjene ejakulacije, provjerite nakon uobičajenog sinopsisa.

Prilikom testiranja supersonične X-15 letjelice, pilot Neil Armstrong (R. Gosling) gotovo izgubi život nakon što mu se letjelica zbog tehničkih neispravnosti 'odskoči od atmosfere' i strmovito se sjuri k Zemlji. Neilovi nadređeni taj događaj protumače kao pilotovu pogrešku i on se niti ne sluteći nađe 'na tankom ledu'.

Njega pak više brine zdravstveno stanje kćerkice koja boluje od leukemije. Lijeka nema, doktori su nemoćni i njegova kći nažalost premine. Shrvan, Neil se vraća na posao, no ubrzo saznaje kako bi zbog minulih događaja njegovi letački dani lako mogli biti odbrojeni.

First Man (2018)

Režija: Damien Chazelle

Uloge: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke, Kyle Chandler, Corey Stoll, Patrick Fugit, Christopher Abbott, Ciarán Hinds, Olivia Hamilton, Pablo Schreiber, Shea Whigham, Lukas Haas.

Žanr: Biografski, drama, povijesni

Trajanje: 141 min.

Ne želeći zaglaviti u kancelariji radeći neke nezahvalne administrativne poslove, Neil se prijavi za NASA-in svemirski program 'Gemini'…

Iskreno rečeno, nakon šarolikog i raspjevanog ''La La Landa'' nisam znao što očekivati od najnovijeg Chazelleovog filma. Hoće li to ispasti obična, suhoparna biografska drama o čovjeku koji je zauvijek upisan u povijesne knjige kao prvi koji je zakoračio na površinu Mjeseca ili talentirani redatelj krije neke posve drugačije adute u rukavu?

Nakon projekcije sam čuo oprečna mišljenja. Nekima je film bio čisto o.k., pomalo dosadnjikav i predugačak, dok su drugi govorili kako su oduševljeni. Tko je u pravu?

Moje mišljenje je ipak povezno s ovom drugom skupinom. Već s prvim kadrovima u kojima gledate Neila Armstronga kako u skučenoj, rasklimanoj letjelici mrda svoja jaja i bubrege kako bi postigao što veću brzinu, postajete svjedoci jedne nevjerojatne priče o hrabrosti i žrtvi.

Chazelle vas gura u taj isti kokpit, osjetila vam se nalaze pod hipersoničnim udarom, čvrste stišćete naslonjač svoje komotne kino fotelje dok vam tijelom struje osjećaji uzbuđenja i krajnje napetosti. Prizemljenje je pak grubo i krajnje bolno.

Uskoro doznajete kako taj nemili događaj nije ništa spram boli koja će pogoditi našeg tragičnog junaka. Emocije su vas u potpunosti obuzele i osjećate muk u dvorani. Žvakanje kokica i standardna šuškanja grickalica postiđeno su nestali. U grlu vam je knedla, a suze naviru na obraze. Potpuno suosjećanje. Kako će se taj čovjek vratiti u život, može li, želi li? 

Odgovore na ta pitanja, Chazelle nam polako i strpljivo skriva do posljednjeg trenutka, a do tad gledamo Neilovu akumulaciju boli, nove i neizbrisive ožiljke koje nemilosrdno paraju njegovo tijelo i um. Jedina osoba koja ga kako-tako uspijeva održati svjesnim jest supruga Janet (C. Foy). Ona nema vremena za bol.

Ona treba paziti na svoje sinove i umom odsutnog supruga. Kad NASA-ina suluda svemirska utrka sa Sovjetima počne nezaustavljivo uzimati živote, ona ja ta koja urla na Neilove šefove i naziva ih 'nesposobnim dječacima sa skupocjenim igračkama'.

Nije ovo klasična priča o junačenju, vijorenju američke zastave (Chazellea je Trumpova administracija čak i prozvala zbog izostavljanja tog prizora) i ostalim holivudskim patetikama. Ovo je jedna slojevita i posve nepoznata priča o čovjeku koji u svoj svojoj dugogodišnjoj agoniji postigao nemoguće.

Ima li smisla govoriti o načinu snimanja, kameri, zvuku, glazbi, montaži, glumi, scenariju i režiji? Sve navedeno (uključujući i kostimografiju i scenografiju) čini ovaj film neizostavnim kino iskustvom. 

Znam da će mnogi reći suprotno, no potpisnik ovih redova je imao nezaustavljivu želju ovaj film odmah pogledati još jednom. Sa sigurnošću mogu reći kako će ''First Man'' na nadolazećim Oscarima posve zasluženo dobiti hrpu nominacija, a na kraju će se vidjeti koliko kipića će i osvojiti.

Po mojem skromnom mišljenju, zaslužio ih je jedan dobar naramak pošto su Chazelle, Gosling, Foy i ostatak ekipe napravili film za pamćenje.

OCJENA: 5/5


Reci što misliš!