Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

The Ballad of Buster Scruggs: Coenovska vruća sedla

The Ballad of Buster Scruggs: Coenovska vruća sedla

Kad su početkom 2017. slavni Coeni najavili kako će njihov idući projekt biti western antologija u produkciji TV studija 'Annapurna Television' i distribuciji omraženog 'Netflixa', mnogi su pomislili kako se i braća polako prebacuju na mali ekran i kako je to još jedan čavao u lijesu nekomercijalnog filma.

Neki su počeli širiti i priče o tome da će njihova antologija biti TV serijal, no istina iz ove dvije teorije je negdje na sredini. 

Film se uistinu prikazao tek u ograničenoj kinodistribuciji i odnedavno ga možemo pogledati putem spomenutog streaming servisa, ali nije istina kako je ovdje riječ o TV serijalu već o pomno osmišljenoj antologiji (točnije, 6 priča) koja će razveseliti sve njihove fanove, a bogme i šire.

Doduše, sami Coeni i njihovi fanovi bi bili najsretniji kad bi ove divote mogli pogledati u adekvatnim 'filmskim hramovima', no i njima je postalo jasno kako velika studija novac u posljednje vrijeme uglavnom ulažu u bezumne (uglavnom) superherojske spektakle i bespotrebne nastavke još maloumnijih serijala.

The Ballad of Buster Scruggs (2018)

Režija: Joel i Ethan Coen

Uloge: Tim Blake Nelson, Zoe Kazan, James Franco, Liam Neeson, Tom Waits…

Žanr: Western, komedija, drama, mjuzikl…

Trajanje: 133 min.

Revolveraši brži od munje, neiskusni pljačkaš banke, putujući zabavljači, vremešni kopač zlata, naseljenici divljih prerija i putnička kočija s atipičnim putnicima čine glavne protagoniste šest antologijskih priča kakve smo inače navikli gledati u žanru dobrog starog westerna.

No, Coeni ne bi bili ono što jesu da takve priče nisu začinili sebi svojstvenim crnim humorom, smrtno ozbiljnom dramom, romantikom, grafički eksplicitnim nasiljem pa čak i bizarnim mjuzikl sekvencama. Ne bih vam sad želio otkrivati detalje spomenutih priča, ali bih svakako želio naglasiti kako je ovo jedan sasvim poseban koktel kakav znaju 'zamutiti' samo ispaljeni Coeni. 

Kad bih povlačio određene paralele sa sličnim 'izletima' na Divlji Zapad, onda mi sjećanje na prvu priziva Mela Brooksa i njegova kultna khmm..'Vruća sedla', odnosno, nepravedno zaboravljeni klasik Johna Hustona ''The Life and Times of Judge Roy Bean''. Naravno, spomenuti filmovi opravdano odolijevaju nemilosrdnom zubu vremena i još uvijek nasmijavaju mase, ali nekako sam uvjeren kako bi istu sudbinu mogao doživjeti i ovaj film.

Coeni naime nisu ove priče osmislili i nažvrljali onako napamet, na brzinu, već su ih polako ispisivali kroz pauze između ostalih projekata i odlagali u ladice sve očekujući kako će ih jednog dana spojiti u jedan antologijski film.

Postoje tvrdnje kako ovaj projekt traje već nekih 20, 25 godina, no braća nisu potvrdila točan period u kojem su priče nastale. Kako sam spomenuo gore u uvodu, vremena su se promijenila na gore, velika studija uglavnom razmišljaju o profitu (i to onom gramzljivom) dok se kreativnost i talenti sve brže sele na male ekrane. 

'Netflix', 'HBO' i ostala moćna TV studija sa svojim neograničenim budžetom i enormnim ambicijama sve više šire ruke i prihvaćaju projekte legendarnih redatelja (npr. ''The Irishman'' Martina Scorsesea) neovisno o konačnim troškovima sve kako bi njihovi kanali bili korak ispred konkurencije sa što bogatijim i glamuroznijim sadržajem.

Coeni su dakako 'izvagali stvari' i zaključili kako ovakav projekt niti jedno veće filmsko studio ne bi podržalo pa su odlučili krenuti putem svojih kolega, pregristi jezik i prihvatiti ponuđene uvjete.

Srećom, ovakvi projekti u produkciji TV kuća i distribuciji streaming servisa posljednjih nekoliko godina sve češće uspijevaju pronaći svoj put do renomiranih filmskih festivala te su braća svoju premijeru dočekala na minulom festivalu u Veneciji.

Tamo su očekivano pobrali hvalospjeve i na kraju se vratili kući s nagradom za najbolji scenarij. Zasluženo? Itekako! Priče su vrhunski 'iščašene', dijalozi prepuni nezaboravnih fraza i vrckavog humora, a glumci pogođeni sve do posljednjeg statiste. 

Ima tu uistinu svega i svačega i čovjek na kraju može samo požaliti što ovih priča nema još i više pa da potraju još pokoji sat, no, sve što je tako dobro, čini se da kratko traje. Eh da, oni koji osobito i ne ljube žanr mjuzikla, ne moraju previše strepiti.

Naime, tek je prva priča (ona o raspjevanom revolverašu Busteru Scruggsu) napravljena po takvom konceptu, dok ostale uglavnom koketiraju s komedijom i dramom. Mislim da je s ovim sve rečeno. Coeni i dalje jašu!

OCJENA: 5/5


Reci što misliš!