Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Vodič kroz filmsku 2019. iliti kako ispaliti na živce pokušavajući nabrojati sve te nove filmove (1)

Vodič kroz filmsku 2019. iliti kako ispaliti na živce pokušavajući nabrojati sve te nove filmove (1)

Proteklu 2018. smo ispratili s listom najboljih ostvarenja, dok u novu godinu ulazimo s već tradicionalnim, iscrpljujućim pregledom svih (uglavnom) najzvučnijih filmskih noviteta koje nas očekuju kroz narednih 12 mjeseci.

Kao i uvijek, napomenut ću kako će prva tri mjeseca kino program domaćih kina uz brojne zanimljive novitete poput Shyamalanovog superherojskog trilera ''Glass'' uglavnom obilježiti naslovi iz 2018. koji će vrlo vjerojatno 'zgrabiti' dobar dio priznanja na nadolazećim Zlatnim Globusima, odnosno, Oskarima. 

To su prije svega hvaljena Lanthimosova povijesna dramedija ''The Favourite'', satirična biografska drama Adama McKaya ''Vice'', Guadagninov rimejk Argentovog horor klasika ''Suspiria'', Eastwoodova krimi drama ''The Mule'', iznimno hvaljena biografska dramedija Petera Farrellya ''Green Book'' i komična krimi drama Davida Lowerya ''The Old Man & the Gun''. Naravno, ne sumnjam kako će se među spomenutim naslovima naći i dobar broj onih koji će se u konačnici pojaviti na idućoj 'best of' listi, no idemo korak po korak. Tko će im činiti društvo na velikim ekranima u ta prva 3 mjeseca, a tko do ostatka godine, saznat ćete ovaj i idući tjedan.

Priču započinjemo s najskupljim i najiščekivanijim blockbusterima koji nam dakako stižu iz svijeta superjunačina, SF-a i fantasya. Ako ste možda i pomislili kako ih ionako ima previše, što ćete li tek reći za ovu godinu? Željeli vi to ili ne, Hollywood nemilosrdno crpi svoju glavnu 'zlatnu žilu' i izgledno je kako će 2019. biti do sad rekordna godina po broju superherojskih filmova. 

Pokoju milijardu dolara će zasigurno zgrnuti najnoviji 'Marvelov' mega blockbuster ''Avengers: Endgame'' u kojem ćemo se gotovo sigurno oprostiti s nekim itekako poznatim licima (najglasnije se šuška o Captain Americi i Iron Manu), nešto manje bi mogao zaraditi njihov prvijenac sa ženskom superjunakinjom ''Captain Marvel'' (glavnu ulogu tumači Brie Larson), standardno dobru zaradu i podršku kritike će zasigurno imati i novi nastavak ''Spider-Mana'' (s podnaslovom ''Far From Home'') gdje će uz Keatonovog Vulturea novu porciju nevolja Peteru Parkeru ovaj put servirati i Mysterio u interpretaciji Jakea Gyllenhaala, a loše ne bi trebali proći niti prolongirani ''X-Meni'' s čak dva naslova (''Dark Phoenix'' i ''The New Mutants''). 

'DC' bi im trebao parirati sa zafrkantskim ''Shazamom!'' (priča govori o četrnaestogodišnjem dječaku koji se izgovaranjem istoimene magične riječi pretvori u odraslog superjunaka), no osobno najviše iščekujem 'solo' film o najvećoj superzloći koju je svijet muškaraca i žena u tajicama ikad izbacio, Jokeru.

Joker

O samoj priči za sad se i ne zna mnogo, no šuška se o tome da se radnja događa u 80-ima gdje prati propalog stand-up komičara Arthura Flecka (tumači ga glumački kameleon Joaquin Phoenix) koji toliko 'prolupa' da se u konačnici transformira u psihotičnog ubojicu imena Joker. 

Režiju i scenarij potpisuje Todd Phillips, čovjek koji je ostavio dubok trag u modernijoj povijesti američke komedije sa svojom ''The Hangover'' trilogijom, odnosno uspješnicama: ''Old School'', ''Starsky & Hutch'', ''Due Date'' i ''War Dogs''. Koliko će u ovakvoj priči biti prisutan humor, još nitko ne zna, no uvjeren sam kako će i ako ga bude, biti jaaako crn.

Phoenixu će društvo činiti legendarni Robert De Niro i novopečena zvijezda TV serijala ''Atlanta'', odnosno nastavka ''Deadpoola'', Zazie Beetz. Hoće li Phoenix u ovoj zahtjevnoj ulozi zasjati jednakim sjajem poput svojih kolega Nicholsona i Ledgera ili će biti zaboravljen poput Letoa, saznat ćemo početkom listopada.

Što se tiče ostalih superherojskih filmova, uz spomenutog Shyamalanovog ''Glassa'', očekuje nas i reboot ''Hellboya'' gdje će naslovnu ulogu tumačiti David Harbour (široj publici poznat po ulozi šerifa iz popularne TV serije ''Stranger Things'') dok je uloga negativke dopala Millu Jovovich. Prva najava me osobno nije osobito zaintrigirala i nekako žalim što producenti nisu željeli pribaviti novac kako bi Del Toro u pravom stilu završio svoju započetu trilogiju, no, što je, tu je. 

Žanrom SF-a i fantasya će protutnjati nebrojeni naslovi, no malo koji će izazvati toliku pozornost i producentima iskeširati basnoslovnu zaradu poput završnog nastavka iz treće trilogije o ''Star Wars-ima''.

Star Wars: Episode IX

Kao i u slučaju gore spomenutog 'Jokera' niti ovdje još nema govora o radnji filma, a bogme ne znamo niti naziv podnaslova koji će ga 'krasiti'. Za sad je sigurno jedino to da je Rian Johnson s prethodnim nastavkom (op.a. ''The Last Jedi'') napravio pravu pomutnju zbog koje su mnogi fanovi ostali zabezeknuti i razočarani smjerom priče, a Colin Trevorrow na kraju odustao od režije ne znajući kako dovršiti ovu sagu. Čelnicima 'Disneya' nije ostalo druge negoli da ponovno angažiraju J.J. Abramsa što je rezultiralo pomicanjem termina prikazivanja filma s konca svibnja na 20. prosinca.

Glumačkoj ekipi Ridley, Boyega, Isaac i Driver su se priključili Matt Smith, Keri Russell i Richard E. Grant, a veliki comeback će imati i Billy Dee Williams u ulozi Landa Calrissiana, odnosno, Mark Hamill kao Luke Skywalker. Kako nas je u međuvremenu tragično napustila Carrie Fisher, njezina princeza Leia bi trebala 'uskrsnuti' zahvaljujući digitalnoj animaciji. Kako će to sve na kraju izgledati, sam Bog zna, no ne sumnjam kako će Disneyu u blagajnu 'kapnuti' još koja milijarda dolara.

SF žanrom će zasigurno drmati i najnoviji nastavak ''Terminator'' serijala (za sad također bez naslova i radnje izuzev glasina kako će se radnja nadovezati na drugi nastavak i kako uloge repriziraju Arnold Schwarzenegger i Linda Hamilton dok režiju potpisuje Tim Miller). Tu je još i drugi nastavak ''Godzille'' (podnaslov ''King of the Monsters'') u kojem će se najpoznatije filmsko čudovište boriti s Rodanom, Mothrom i Ghidorom, a glumačku ekipu će uz Kena Watanabea među ostalima ovaj put činiti i Millie Bobby Brown, Vera Farmiga, Kyle Chandler i Ziyi Zhang. Spektakl zajamčen!

Od ostalih naslova valja spomenuti i najnoviji nastavak ''Men in Black'' serijala koji će se ovog puta vrtjeti oko potpuno novih agenata koje čine Chris Hemsworth, Tessa Thompson i Liam Neeson, Rodriguezovu adaptaciju slavne mange 'Gunm' imena ''Alita: Battle Angel'', ''Gemini Man'' Ang Leea s Willom Smithom i Cliveom Owenom, ''Boss Level'' Joea Carnahana s Melom Gibsonom, Naomie Watts i Michelle Yeoh, izvanzemaljsku invaziju u režiji Ruperta Wyatta zvanu ''Captive State'' s Johnom Goodmanom i Verom Farmigom, Limanov distopijski ''Chaos Walking'', odnosno, pričom nešto angažiraniji (čitaj, pametniji) ''Ad Astra'' o astronautu koji putuje na sam kraj Sunčevog sustava kako bi pronašao svojeg oca i razriješio misteriju koja prijeti čitavom čovječanstvu.

Režiju potonjeg potpisuje James Gray dok glavne uloge tumače: Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland i Ruth Negga. Posebnu pažnju ćemo posvetiti i našem prvom 'obiteljskom' SF-u od Vukotićevih ''Gosta iz Galaksije'' imena ''Moj Dida je Pao s Marsa'' kojem režiju potpisuju Dražen Žarković i Marina Andrea Škop. Prve najave filma djeluju obećavajuće. 

Uz spomenute superherojske filmove i SF-ove, brdo love će gotovo sigurno okrenuti i najnovije 'Disneyeve' adaptacije njihovih animiranih mega hitova ''The Lion King'', ''Aladdin'' i ''Dumbo''. Unatoč provjerenim redateljskim imenima Jona Favreaua (potpisuje režiju ''The Lion Kinga'') i Guya Ritchiea (''Aladdin''), osobno najviše očekujem od Burtonovog ''Dumba''.

Dumbo

Priču o malenom sloniću s gigantskim ušima koje mu omogućuju letenje i koji spašava svoj cirkus o propasti znaju manje-više sve generacije prije pojave vražjih mobitela i tableta, a da bi ga dobro zapamtile i ove digitalizirane generacije trebao bi se pobrinuti filmski čarobnjak Tim Burton. Hoće li ovo biti novi hit na tragu ''Alice in Wonderland'' ili blagi flop poput njegovog posljednjeg filma ''Miss Peregrine's Home for Peculiar Children''saznat ćemo već početkom ožujka, no s glumačkom ekipom koju čine: Colin Farrell, Michael Keaton, Danny De Vito, Eva Green i Alan Arkin, nadam se pravoj filmskoj čaroliji.

Koketiranje sa žanrovima fantazije i obiteljskog filma vidjet ćemo i u Cornishevom ''The Kid Who Would Be King'', Branaghovom ''Artemisu Fowlu'', novom ''Jumanjiu'', itd., itd… A kad već spominjem obiteljski film, eto nas na kraju ovotjednog posebnog prilog i kod žanra animiranog filma.

Godinu će svakako obilježiti brojni nastavci od kojih su najzvučniji: ''Frozen 2'' (premijeru bi trebao imati negdje koncem studenog), ''Toy Story 4'' (o da, premda je bilo rečeno kako se nastavci više neće snimati eto nam i 4-og), ''How to Train Your Dragon: The Hidden World'', ''The Angry Birds Movie 2'', ''The Secret Life of Pets 2'', ''The Lego Movie 2: The Second Part'' i ''Farmageddon: A Shaun the Sheep Movie''.

Za divno čudo, uz sve te nastavke od kojih će neki sigurno porušiti rekorde (''Frozen 2'' i ''Toy Story 4'' bez ikakve sumnje), naći će se tu i pokoji novitet, a mene osobno najviše interesira animirana verzija najispaljenije obitelji koju smo ikad upoznali.

The Addams Family

Priča prati ekscentričnu obitelj koja se u jeku priprema za veliku proslavu na koju će stići i šira rodbina namjeri na pohlepnu voditeljicu TV reality showa.

Režiju potpisuje dvojac Conrad Vernon/Greg Tiernan zaslužan za uspješnice poput ''Shrek 2'' i ''Sausage Party''. Crnog humora zasigurno neće manjkati, a njemu će svakako pridonijeti i ekipa koja posuđuje svoje glasovne talente. Pazite sad ova imena: Oscar Isaac, Charlize Theron, Chloë Grace Moretz, Finn Wolfhard, Bette Midler i Allison Janney. Premijera nas očekuje negdje polovicom listopada.

Od ostalih brojnih animiranih noviteta, spomenut ću još i: ''Artic Justice: Thunder Squad'' (glasovi: James Franco, Jeremy Renner, Anjelica Huston, Alec Baldwin, John Cleese…), ''Missing Link'', ''Spies in Disguise'', ''UglyDolls'' i ''Wonder Park''. Ukratko, animiranih hitova (a bogme i flopova istih), neće nam manjkati.

S tim bi završio prvi dio ovog iscrpljujućeg filmskog pregleda s napomenom kako idući tjedan nastavljamo i završavamo sa žanrovima komedije, horora, akcije, trilera, krimića i svih ostalih naslova od kojih očekujemo puno više od pukog zgrtanja novca.


Reci što misliš!