Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

The Mule: U starim žilama još uvijek kola pokoja kapljica krvi

The Mule: U starim žilama još uvijek kola pokoja kapljica krvi

Nadam se kako mi nećete zamjeriti što sam odlučio napraviti jednotjednu pauzu od pustih oskarovskih kandidata i potpunu pažnju posvetiti jednoj od posljednjih živućih holivudskih legendi i njegovom posljednjem filmu ''The Mule''.

Riječ je naravno o neuništivom Clintu Eastwoodu koji nam se nakon redateljskog promašaja imena ''The 15:17 to Paris'' vraća na one dobro utabane staze zbog kojih smo ga davno zavoljeli.

Earl Stone (C. Eastwood) je 90-godišnji cvjećar koji je za života više mario za svoje cvijeće, priznanja i karijeru doli za vlastitu obitelj. Ipak, moderna vremena su sa sobom donijela i brojne promjene u toj poslovnoj branši te se Earl u poznim godinama našao u nezavidnoj situaciji koja ga je prisilila na bankrot.

Ostavši bez svega što je volio, Earl je još kakav-takav odnos s obitelji održao zahvaljujući voljenoj unuci Iris (T. Farmiga), ali prijezir kćerke (A. Eastwood) koju je godinama zanemarivao i sažaljenje iz samilosti bivše supruge Mary (D. Wiest), natjeraju ga na promišljanje o sljedećem potezu uz pomoć kojeg će na neki način pokušati vratiti naklonost najmilijih i barem ublažiti pogreške iz prošlosti.

Igrom slučaja, Earlu ponude posao prijevoza droge (žargonski rečeno, mule) za narko kartel, na što ovaj i pristane niti ne sluteći u što se upustio… 

Da nije istina, malo tko bi povjerovao u ovakvu priču, ali da…uistinu je postojao jedan vremešni starac (pravo ime mu je bilo Leo Sharp) koji je ušao u povijest kao najstarija 'mula' nekog narko kartela. Ispovijest agenta za narkotike odgovornog za uhićenje dotičnog Sharpa raspirila je maštu holivudskih studija i prava na adaptaciju priče (točnije, novinskog članka) su jako brzo otkupljena.

The Mule (2018)

Režija: Clint Eastwood

Uloge: Clint Eastwood, Bradley Cooper, Laurence Fishburne, Michael Peña, Dianne Wiest, Andy Garcia, Alison Eastwood…

Žanr: Kriminalistički, drama

Trajanje: 116 min.

Godinama se razmatralo o imena kako iza tako i ispred kamere, no prije nekih godinu dana javno je potvrđeno kako će dvostruku ulogu redatelja i glavnog glumca preuzeti legendarni Clint Eastwood. 

Veselila je činjenica da nam se Eastwood nakon 6-godišnje glumačke pauze (op.a. ''Trouble with the Curve'') vraća i ispred kamere, no, kad zakoračite na prag 9-og desetljeća života, glumačka energija polako se gasi i postaje bolno vidljivo kako nam se ova glumačka ikona, nekadašnji pojam macho muškarca pretvorila u umornog starca. 

Pokreti i govor su mu usporeni i nekako postajete svjesni kako ga možda gledate u posljednjoj glumačkoj ulozi. Možda su mnogi iz istog razloga još u samoj fazi produkcije filma glasno navijali da se Clint konačno nagradi glumačkom nagradom (Oskarom, dakako) koju je davno zavrijedio (slična priča o glumačkom 'labuđem pjevu' širila se i za Redforda koji se sa svojim posljednji filmom i službeno oprostio od glume, no o tom slučaju drugom prilikom), no bit ću iskren i reći da bi takav čin bio patetičan i nezaslužen. 

Ako ćemo već razglabati o njegovim glumačkim dostignućima u poznim godinama karijere, spomenuti kipić je prije zavrijedio za uloge u fantastičnom ''Gran Torinu'' ili ''Million Dollar Baby'' negoli je to ovdje slučaj. Nemojte me krivo shvatiti, Clint je unatoč svojoj iscrpljenoj pojavi na visini zadatka i ponovno nas na sebi svojstven način uvjerava kako se lako može transformirati iz lika 'šupka' (oprostite na izrazu) u čovjeka koji će učiniti sve kako bi ispravio grijehe prošlosti. 

Duhovit generacijski jaz i 'staračka izgubljenost' u tehnološki naprednoj sadašnjosti je naglašena s prizorima u kojima se Eastwoodov lik muku muči s korištenjem mobitela, otvorenog prijezira ka korištenju istog, a među ostalim i nesposobnošću mlađih naraštaja pri običnoj zamjeni probušene automobilske gume bez upotrebe 'internetskih savjeta'. 

Da, Eastwood se doslovce zajebava s ovom mlađom, ali usudio bih se reći pogubljenijom generacijom koja doslovce ne zna di im je glava, a di dupe. Stari lisac je itekako uživao u ovoj ulozi, a tko mu može i zamjeriti kad se u masi prizora vozika svojim kamiončićem, pjevuši evergreene ili je okružen polugolim ljepoticama koje se na njega bacaju kao da je savršeni primjerak 'Apolona'. Eh Clinte, Clinte…ti stari pokvarenjače.

Naravno, da se u ovoj pitkoj priči lako da pronaći i pokoje zrnce mudrosti o pravim životnim vrijednostima i veseli što je Eastwood ovaj posao odradio gotovo žmirećki, u zajebantskom stilu s rezultatom koji će zadovoljiti veliku većinu njegovih poklonika (a i šire). Na kraju mogu samo potvrditi kako nam stara mula Clint još uvijek ima štošta kvalitetnog za pokazati i kako nećete pogriješiti ako se uputite do kina u potragu za dvosatnom zabavom.

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!