Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

The Old Man & the Gun: Dostojanstveni filmski oproštaj vječnog holivudskog šarmera

The Old Man & the Gun: Dostojanstveni filmski oproštaj vječnog holivudskog šarmera

Mnogi su prošle godine nagađali kako bi dvije glumačke (a bogme i redateljske) legende Clint Eastwood i Robert Redford iz određene samilosti 'Akademije' mogle skupiti oskarovske nominacije za svoje posljednje uloge (op.a. tehnički, Clint još nije službeno rekao zbogom, no uzevši u obzir njegove godine i sve rjeđa pojavljivanja ispred kamere, lako bi mogla i biti), ako ne i sam kipić, no to nažalost nismo dočekali.

Uloge u filmovima ''The Mule'' i ''The Old Man & the Gun'' možda i nisu njihove najbolje, ali Eastwood i Redford su ih 'prožvakali' s nevjerojatnom lakoćom i šarmom (potonji i s dozom više) te je prava šteta što niti jedan od njih svoje bogate karijere neće okončati s priznanjem koji će ih uvrstiti među ostale glumačke besmrtnike.

No, kako su svoje kipiće ipak osvojili za zapažen rad iza kamere, gospodi iz 'Akademije' mogu s ponosom reći: - Fuck off & goodbye! Uostalom, kao da spomenuta nagrada neku 'glumčinu' čini legendom? Pih!

Pravi filmofili će ih ionako vječno pamtiti po brojnim fantastičnim rolama, a ne trofejima koje industrija dijeli kako im se digne ona stvar. O Eastwoodu i njegovoj 'muli' sam vam pisao nedavno, a od ovog četvrtka u našim kinima se konačno 'vrti' i Redfordov posljednji glumački podvig kojeg su domaći distributeri traljavo preveli kao ''Kavalir s pištoljem''.

Loweryev film kazuje nam nevjerojatnu (kako kaže u uvodnoj špici: - Istinita priča…uglavnom) priču o Forrestu Tuckeru (R. Redford), nepopravljivom pljačkašu banki koji niti poznim godinama unatoč, nema namjeru prestati.

The Old Man & the Gun (2018)

Režija: David Lowery

Uloge: Robert Redford, Casey Affleck, Danny Glover, Tika Sumpter, Sissy Spacek, Elisabeth Moss, Keith Carradine, Isiah Whitlock Jr., Augustine Frizzell...

Žanr: Biografski, krimi, komedija

Trajanje: 93 min.

16 puta je bio uhvaćen, isto toliko puta je i pobjegao iz zatvora, no neutaživa želja za pljačkanjem nije ga nikad napustila.

Nikad nije bio opsjednut velikim sumama novca niti je žudio za famoznim 'posljednjim poslom' s kojim će se spokojno umiroviti. Ne, Tucker nonšalantno ušeće u banku, pokaže pištolj, prst u džepu ili blagajnici tek proturi papirić s porukom:-Ovo je pljačka!-, nasmiješi se, umiri preplašene djelatnike, zaželi im ugodan ostatak dana i mirno izađe van.  

I tako već desetljećima, što uz pomoć kompanjona Teddya (D. Glover) i Wallera (T. Waits), što sam. S obzirom na Tuckerov odabir manjih banki i suma novca te nenasilne metode, tek bi neki lokalni mediji prenijeli vijest kako je vremešni muškarac opljačkao banku.

Tako i ostane sve do trena kad svjedokom jedne od njegovih pljački bude detektiv Hunt (C. Affleck) koji nakon kraćeg prikupljanja informacija dođe do saznanja kako je taj simpatičan starčić za sobom ima već na desetke sličnih nedjela i kako mu nitko nije na tragu. Hunt odlučno kreće u potragu za Tuckerom koji između svojih poslića pronađe i vrijeme za romansu s udovicom Jewel (S. Spacek)…

Prilikom gledanja filma, nerijetko sam se prisjetio brojnih 'glumčina' koji su se od glume i publike oprostili snimivši kojekakve budalaštine ili ih je u tome spriječila bolest (Sean Connery i Gene Hackman mi prvi padaju na pamet), odnosno, smrt. S Redfordom to nije slučaj.

Dotični je jedan od onih rijetkih legendi za kojeg možemo sa sigurnošću reći kako u dugogodišnjoj karijeri nikad nije glumački podbacio (doduše, našla bi se tu nekolicina osrednjih filmova u kojima je nastupio, ali on je uvijek svoj posao odradio na visokoj razini) i veseli me što mogu reći kako se uz Loweryevu pomoć (s Redfordom je već radio na simpatičnom dječjem fantasyu ''Pete's Dragon) oprostio na jedan kvalitetan i napose šarmantan način.

Priča (Lowery je zaslužan i za scenarij) i Tuckerov lik su savršeno, rekao bih i otvoreno simbolički legli Redfordu koji se za svoje bogate karijere upravo i proslavio sličnim rolama (npr. kao slavni razbojnik Sundance u svima znanom Hillovom klasiku ''Butch Cassidy & Sundance Kid'', kradljivac dijamanata Dortmunder u Yatesovoj krimi komediji ''The Hot Rock'' ili prevarant Hooker u također Hillovom klasiku ''The Sting'') i 'stari mačak' je to znalački iskoristio da nas posljednji put glumački šarmira i natjera na veliki osmijeh.

Gledajući ga kako u 82. godini života još uvijek pršti energijom i kako vas mimikom i pogledom s lakoćom 'topi' kao da je po prvi put zasjao na velikom ekranu, čovjeku stvarno zastane knedla u grlu znajući da se ovakve 'face' neće tako skoro roditi (čast iznimkama, naravno). 

Lowery (''Ain't Them Body Saints'', ''Pete's Dragon'', ''A Ghost Story''..) mu je za oproštaj s publikom, a ujedno i iskreni homage, pripremio savršeno okruženje. Bilo da je to  riječ o periodu radnje (u brojnim prizorima bježanja iz zatvora dok je bio mlađi, Lowery je čak upotrijebio i kadar iz Pennovog filma ''The Chase''), retro načinu snimanja, glumačkoj potpori ostalih veterana (Spacek je u ono malo vremena koliko je dobila na ekranu naprosto blistala, dok su se Waits i Glover pobrinuli za duhovite dijaloge) ili svježoj krvi koja mu prilazi s divljenjem (Affleck još jednom glumački rastura pod Loweryevom redateljskom palicom), sve je posloženo kako bi se legenda komotno osjećala.

Naravno, uz takve uvjete, Redford je zasjao 'maksimalnim sjajem' i taj isti sjaj je prenio na kompletan ugođaj filma. Već s prvim prizorom pljačkanja banke, u vama se uzburka krv, cerek se polako razvlači na licu i tamo ostaje sve do odjavne špice.

Žanrovski gledajući, Lowery se nije suviše zamarao s detaljima pljačkanja (onu najkrvaviju je mudro skrio te nam je pokazao samo posljedice iste) i akcijskim prizorima ili ponudio nešto sasvim novo i originalno, no to i nije bila namjena ovog filma.

Ovo je jedna ljubavna razglednica legendi koja je još početkom 60-ih osvojila naše 'starce', potom i mlađe generacije, a sad je odlučila reći zbogom. I to sa stilom. Pa, gospodine Redford, naklon do poda i ugodan ostatak života Vam želimo! A vi? Obavezno u kina, druge prilike za oproštaj više neće biti.

Ocjena: 4.5/5 


Reci što misliš!