Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Pet Semetary: Neki filmovi bi trebali ostati mrtvi i pokopani

Pet Semetary: Neki filmovi bi trebali ostati mrtvi i pokopani

Jučer sam se do posljednjeg trenutka dvoumio oko jedne odluke. Naime, nisam bio osobito zainteresiran za filmske novitete koji su nam stigli u kina, no ponukan prilično dobrim kritikama i prvim reakcijama publike, vagao sam što na kraju pogledati.

Pošto posljednjih nekoliko tjedana pišem uglavnom o filmovima namijenjenim najmlađima (i njihovim roditeljima, naravno), nije mi se dalo gledati još jedan takav (čitaj, ''Shazam!''), ali isto tako nisam bio niti osobito zagrijan za još jedan rimejk iliti bolje rečeno, frišku adaptaciju romana slavnog Stephena Kinga.

Odluku sam na kraju prepustio svojim prijateljima i oni su jednoglasno tražili potonjeg. Pa, dragi moji, poslušao sam vaš savjet.

Kako bi se oporavio od traumatičnog posla doktora zaposlenog u Bostonskoj hitnoj službi, Louis Creed (J. Clarke) odluči s obitelji otputovati u ruralne i mirne krajeve Mainea gdje će svoju profesiju nastaviti u jednom sveučilišnom kampusu.

Creedovi su kupili jednu lijepu kuću i veliko imanje u sklopu kojeg se nalazi i groblje kućnih ljubimaca. Naravno, to su saznali sasvim slučajno onog dana kad je pokraj njihove kuće prošla bizarna povorka koja je na spomenuto groblje nosila svojeg uginulog ljubimca. 

Isprva Louisova supruga Rachel (A. Seimetz) i njihova kćer Ellie (J. Laurence) nisu znali što se događa, no sve im je objasnio postariji susjed Jud (J. Lithgow). Još stravičnija spoznaja za obitelj je bila ta da se pokraj kuće nalazi brza cesta po kojoj jure brojni kamioni.

Creedovi se brzo sprijatelje sa svojim susjedom i kad Ellie nastrada obožavani mačak Church, Jud savjetuje Louisu da to zataji svojoj kćeri te ga zapokopa na jednoj neobičnoj lokaciji skrivenoj iza samog groblja kućnih ljubimaca. Već iduće jutro, Louis i Rachel ostanu zaprepašteni kad ugledaju mačka živog, ali posve drugačije ćudi. Ubrzo obitelj Creed pogodi nezamisliva tragedija…

Pet Semetary (2019)

Režija: Kevin Kölsch, Dennis Widmyer

Uloge: Jason Clarke, Amy Seimetz, John Lithgow, Jeté Laurence, Obssa Ahmed…

Žanr: Horor

Trajanje: 101 min.

Ako kojim slučajem niste pročitali istoimenu knjigu spomenutog literarnog majstora Kinga ili pogledali izvornu adaptaciju snimljenu prije ravno 30 godina, ova priča će vam zasigurno zvučati zanimljivo i primamljivo.

No, nakon odgledanog, sa sigurnošću mogu reći kako na mlađe generacije neće ostaviti onako dubok pečat kao što je to svojevremeno učinio njegov prethodnik. Prije negoli to pojasnim, valja naglasiti kako se niti prva verzija ne može dičiti epitetom žanrovskog klasika, ali neke stvari su itekako ostale u trajnom sjećanju.

Koncem 80-ih, horor žanr je palio i žario Hollywoodom i u kinima su se redom izmjenjivali najnoviji nastavci iz ''Halloween'', ''Friday the 13th'', ''Howling'' ili ''Amytiville'' serijala, a svoj priliku su među ostalima vrebali i brojni noviteti poput sad već kultnih naslova: ''Warlock'', ''Society'' ili ''Bride of Re-Animator''.

Kako parirati takvoj konkurenciji? Ništa lakše. Otkupi prava na adaptaciju jednog od bezbrojnih Kingovih hit romana i već si učinio pola posla. Potez broj 2., za dodatnu reklamu angažiraj poznati rock sastav (točnije, Ramones) koji će napisati skladbu (po mogućnosti istoimenu) za film, snimi glazbeni spot u kojeg ćeš ubaciti kadrove iz filmova i tinejđeri će pohrliti u kina.

Tako je na kraju i bilo. Kritika i nije bila osobito oduševljena samim filmom, no dok su producentima puni džepovi, a klinci uživaju u popriličnoj količini krvavih i morbidnih prizora, svi sretni! 30 godina kasnije. U Hollywoodu su svježe ideje odavno postale suhoparne i većina se kocka s rimejkovim brojnih više-manje uspješnih filmova.

O novoj adaptaciji Kingova ''Pet Semeterya'' se govorka gotovo 10 godina, no produkcija se vukla puževom brzinom sve dok najnovija verzija također Kingova hita ''It'' nije pomela kino blagajne. Više se ništa nije prepustilo slučaju. Skupljena su provjerena glumačka imena (Clarke i Lithgow su još jednom odradili uvjerljiv posao) i snimanje je moglo otpočeti.

Radnja je uglavnom ostala vjerodostojna Kingovom predlošku izuzev dvije jaaako bitne stvari. Ovdje je naime u fokusu lik Creedove kćeri Ellie, dok je u knjizi i prvoj adaptaciji to bio njihov sin Gage, odnosno, završetak je potpuno izmijenjen, no nažalost na loše.

Tema same priče je i dalje nemogućnost pomirenja s gubitkom voljenih osoba, ali sve smo to već vidjeli na daleko uvjerljivije i bolje načine. Premda je izvorni film odavno izjeo zub vremena, neke stvari koje su tamo viđene, bile su posve inovativne i svježe. Sad, 30 godina kasnije, možemo lako zaključiti kako su te iste ideje odavno isfurane i predvidljive.  

Redatelji su se kako to već često biva slučaj u ovom žanru, iritantno služili jeftinim manipulacijama i zanatskim trikovima (npr. gromoglasan zvuk kamiona, deformirana kreatura koja izlazi iz mraka, itd., itd.) i jedino će neupućene uspjeti prestrašiti dok će se ostali dosađivati i neutješno zijevati.

Jesmo li trebali još jedan rimejk kojem je jedini cilj izvlačenje love iz džepova neiskusnih ljubitelja horora? Naravno da ne. Pozitivne strane ovog filma? Gluma i par efektnih prizora. Sve ostalo je uglavnom za zaborav. Jbg., ipak sam trebao pogledati ''Shazama!''.

OCJENA: 2.5/5


Reci što misliš!