Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Spider-Man Far From Home: daleko od savršenstva, ali i dalje poprilično zabavno

Spider-Man Far From Home: daleko od savršenstva, ali i dalje poprilično zabavno

I dok se u nekim kinima još uvijek vrti Marvelov spektakl ''Avengers: Endgame'' sve sa željom da se Cameronov ''Avatar'' konačno skine s trona najgledanijih filmova svih vremena, u kina nam se vratio 'Spider-Man'. E sad, ako kojim slučajem niste gledali spomenute ''Avengerse'' (premda čisto sumnjam da takvih ima), ovaj osvrt i sam film će vam biti krcati nepopularnim 'spojlerima' pa bi bolje bilo da ga preskočite. Krenimo redom.

Nedugo nakon okršaja s moćnim Thanosom, Petera Parkera (T.Holland) i nekolicinu njegovih školskih kolega i prijatelja također pogođenih Thanosovim 'brisanjem' škola šalje na ljetni izlet u Europu. Još uvijek pogođen smrću svojeg mentora Tonya Starka, Parker se želi samo odmoriti i pokušati približiti svojoj simpatiji M.J. (Zendaya).

Spider-Man: Far From Home (2019)

Režija: Jon Watts

Uloge: Tom Holland, Samuel L. Jackson, Jake Gyllenhaal, Zendaya, Jon Favreau, Marisa Tomei, Jacob Batalon…

Žanr: SF, akcija, avantura

Trajanje: 130 min.

Tek što su stigli u Veneciju, grad napadne gigantska vodena kreatura koju zaustavi nepoznati zamaskirani junak kojeg Parkerove kolege gledajući vijesti prozovu Mysterio (J. Gyllenhaal)…

To bi vam trebalo biti dovoljno. Oni koji su čitali stripove (a nisam baš siguran da kod mlađe, digitalne generacije ima mnogo takvih) o 'Spideyu', dobro znaju tko je Mysterio i što mogu od njega očekivati. Doduše, određene izmjene u njegovoj pozadinskoj priči su ovdje učinjene s očitom namjerom da ga se poveže s događajima i likovima iz dosadašnjeg MCU-a, no njegove metode djelovanja su u konačnici manje-više ostale jednake.

No, vratimo se mi našem Spider-Manu, a Mysteria ostavimo za malo kasnije. Uglavnom, po službenoj najavi snimanja nastavka avantura popularnog 'čovjeka-pauka' mnogi fanovi su ostali pomalo zbunjeni. Naime, nije se znalo hoće li se događaji u ovom filmu odvijati prije samog okršaja s Thanosom u nastavku ''Avengers: Infinity War'' (gdje je kako i sami znate siroti 'paučić' zbrisan s polovicom čovječanstva) ili u neko drugo vrijeme? 

Kružile su tu svakakve teorije, no Marvelovci se nisu željeli 'izlajati' već su okorjele fanove ostavili da nervozno grickaju nokte i sačekaju drugi nastavak Avengersa gdje će im stvari biti ipak malo jasnije. U međuvremenu su obznanjene informacije o negativcu (?) i glumcu koji će ga tumačiti, a neko vrijeme se govorkalo i kako je moguć povratak Keatonovog 'Vulturea'.

Od te se ideje na kraju odustalo (mislim da je tako i bolje jer čim se u nekom Spider-Manu pojavi previše likova stvari postanu kaotične) već je odlučeno kako će ovaj film biti epilog događaja iz spomenutog ''Endgamea'', odnosno, uvod u novu Marvelovu fazu koja bi se lako mogla odvijati u svemiru (?).

Neću ipak spojlati stvari (ostanite u svojim sjedalicama nakon odjavne špice jer postoji par scena koje će vam razbuditi maštu) već se vratiti samoj priči. U prošlom nastavku (op.a. podnaslov ''Homecoming''), Spider-Man je nakon otkrivanja svojih moći i sudjelovanja u okršaju između samih Avengersa (op.a. ''Captain America: Civil War'') dobio i mentorstvo Tonya Starka koji mu je jasno dao do znanja kako još nije dovoljno zreo kako bi preuzeo odgovornost za neke velike stvari. Ovdje su stvari pak obrnute.

Kako i sami znate, Stark je u borbi protiv Thanosa herojski dao svoj život i posthumno amenovao Spideya za glavnog Avengera, no ovaj se sad i sam osjeća nespremnim i želi biti kao i ostali tinejdžeri. Želi putovati, želi biti zaljubljen. Kad nove prijetnje počnu ugrožavati Zemlju, on će instinktivno uletjeti u borbi, ali nipošto ne želi postati novi Tony Stark AKA Iron Man. Barem ne još.

Nick Fury je također skeptičan uzevši u obzir Parkerovu nezrelost i tad se obojici kao savršeno rješenje pojavi tajnoviti Quentin Beck/Mysterio. Pojavom i karizmom Mysterio ih uvjeri kako je savršena zamjena Starku, no jesu li njegove namjere časne ili on kuje neke druge planove?

Naravno, malo tko će povjerovati (osim samog Spider-Mana i Nicka Furya) u Mysterieve časne namjere, no do same završnice, kreatori filma nam ne otkrivaju njegove motive niti pravi identitet.

Takvu, za mnoge kompleksnu ulogu je bez imalo problema 'sažvakao' fantastični Jake Gyllenhaal (ovdje ću trivije radi spomenuti kako je uoči snimanja Raimievog drugog nastavka avantura o 'Spider-Manu' Gyllenhaal bio prvi izbor za zamjenu tad ozlijeđenog Maguirea, no ovaj se ipak oporavio i Gyllenhaal je ostao kratkih rukava). 

Po mojem mišljenju, njegova interpretacija je daleko uvjerljivija i intrigantnija od one Keatonovog lika iz prethodna nastavka, a i sami fanovi stripa itekako znaju za što je sve sposoban. To nas dovodi do druge priče.

Veći dio samog filma se odvija kao tipična cestovna romantična teen komedija s povremenim akcijskim intervalima i emocionalnim pražnjenjem glavnog lika i to je svakako simpatično za gledanje (ponajprije zahvaljujući jako dobroj glumi i kemiji Hollanda i Zandaye), no tek u samoj završnici dobivamo pravi spektakl koji nas neodoljivo podsjeća na sam strip. 

Gotovo halucinogeni specijalni efekti prizivaju suludo dobru animaciju Spideyevog crtića ''Spider-Man: Into the Spider-Verse'', a atmosferom zalazimo u svijet misticizma jednog Dr. Strangea. Zahvaljujući toj izuzetno osmišljenoj i realiziranoj završnici, dobivamo jedan moćan superherojski film koji nas priprema za iduću Marvelovu fazu u kojoj će Spider-Man biti itekako značajan.

No, da ne duljim više, reći ću na kraju balade kako je ovo jedan prilično dobar nastavak koji je uz određene scenarističke prepravke mogao biti i bolji, ali je svakako preporučljiv za gledanje.

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!