Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Stuber: Buddy-buddy razbibriga pod pokroviteljstvom - Ubera?

Stuber: Buddy-buddy razbibriga pod pokroviteljstvom - Ubera?

Neosporan komičarski talent Kumaila Nanjiania i Davea Bautiste bili su mi dovoljno dobar razlog da zažmirim na porazne kritike njihovog prvog filmskog udruživanja, ostavim mozak kod kuće i bezbrižno se uputim ka kinu.

Stu (K. Nanjiani) je Uberov vozač koji uz redovno gutanje kojekakvih s*anja koje mu priređuju nesnosne mušterije, mora trpjeti i arogantnog šefovog sina i tiho patiti za svojom prijateljicom Beccom (B.Gilpin). Kulminacija svih mogućih s*anja koja su ga mogla pogoditi, dogodi se onog trenutka kad mu u vozilo uleti robustan losanđeleski detektiv Vic Manning (D. Bautista).

Friško izašao iz operacijske sale gdje su mu operirali oči, Vic sazna kako se u gradu ponovno pojavio zloglasni kriminalac Teijo (I. Uwais) koji mu je godinu dana ranije pred očima likvidirao partnericu.

Kako narednih 24 sata ne može vidjeti gotovo ništa pred nosom, Vic naruči Uber. Rutinska vožnja od jedne do druge točke iznenada se za Stua pretvori u avanturu koju nije mogao ni sanjati…

Stuber (2019)

Režija: Michael Dowse

Uloge: Dave Bautista, Kumail Nanjiani, Mira Sorvino, Natalie Morales, Iko Uwais, Betty Gilpin…

Žanr: Akcija, komedija

Trajanje: 93 min.

Iskreno rečeno, bojao sam se isprva kako će jedini dobri gegovi biti isključivo oni već viđeni u samoj najavi filma no, za divno čudo, ovaj jedno i pol satni film ih je skrivao još podosta. Jesu li svi bili podjednako uspješni? E to je već neka druga priča.

Scenarij (potpisuje ga scenarističko/redateljski duo Goldstein/Daley) je sam po sebi mješavina gomile sličnih akcijskih komedija i nema tu neke osobito velike pameti ili nepredvidljivosti, no čelnicima studija 20th Century Fox ovdje ionako nije bio cilj plasirati film za pamćenje već jedan potencijalni ljetni sleeper hit.

Kako bi se ovakva, već sto puta prožvakana spika uspjela nametnuti mahom mlađoj publici, bilo je nužno pronaći netipičan, a napose talentiran glumački par koji će svojom kemijom prosječnost samog filma dići na neku veću razinu.

Potpis na ugovor je prvi stavio bivši hrvač, a sad planetarno poznati (ponajprije zahvaljujući urnebesnoj ulozi Draxa iz Marvelovih serijala ''Guardians of the Galaxy'' i ''Avengers'') Dave Bautista, dok je nešto kasnije svoj pristanak dao i sve popularniji komičar Kumail Nanjiani (TV serija ''Sillicon Valley'', ''The Big Sick''…). I to je na kraju bilo dovoljno.

Ovaj naizgled nespojivi duo se savršeno ukomponirao i poprilično stupidni dijalozi i gegovi su automatski postali duhovitiji sve zahvaljujući njihovoj neodoljivoj kemiji. Istina, bit će dovoljno tek par dana da vam radnja gotovo u potpunosti ispari iz glave, no za jednu kratkotrajnu razbibrigu nitko i ne traži više.  

Ono što me osobno najviše iznenadilo kod ovog filma je otvoreno reklamiranje Ubera (mislim da vam ne trebam pojašnjavati tko su i što čine), jer iako je marketing neizostavan produkcijski dio gotovo svakog modernijeg (pa i onih starijih) filma, takve stvari su uglavnom bile odrađene na jedan suptilan način (iznimka je možda serijal o Jamesu Bondu gdje smo se već navikli nabrajati sponzore).

Ovdje je spomenuti Uber  gotov jedan od glavnih protagonista filma (mislim, pogledajte sam naziv filma koji je rezultat sparivanja imena lika vozača i tvrtke za koju vozi) i koliko god to u određenim scenarističkim trenutcima izgledalo zabavno, vrlo brzo postane iritantno.  

U jednu ruku me razočaralo i traćenje talenta borilačke zvijezde Ika Uwaisa, no njemu su valjda i mrvice u holivudskim produkcijama postale dovoljne sve kako bi izgradio karijeru globalno poznate zvijezde.

Sve u svemu, zahvaljujući glumačkom angažmanu glavnih protagonista i efektnoj primjeni fora soundtracka, ''Stuber'' je jedna sasvim gledljiva, a na momente i urnebesno zabavna ljetna razbibriga koju slobodno možete pogledati bez nekog velikog opterećenja.

OCJENA: 3.5/5


Reci što misliš!