Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Piranhas: Sitne ribe prevelikog zalogaja

Piranhas: Sitne ribe prevelikog zalogaja

Ako ste mislili da su moderni mafijaši ovi likovi koji po lokalnim (a i šire) portalima i novinama redovno pune rubriku crna kronika, varate se, istina je puno gora.

U četvrtak, 25. srpnja s početkom u 21 sat u sklopu novopokrenute 'Kino Zone' imate jedinstvenu priliku pogledati najnoviju hvaljenu krimi dramu 'iskovanu' drito tamo priko mora kod naših talijanskih susjeda.

Nicola (F. Di Napolitano) je petnaestogodišnji vođa jedne od mnogobrojnih maloljetnih napuljskih kvartovskih bandi. S ekipom se uglavnom vozika skuterima po kvartu, glupira, puši travu i tu i tamo napravi kakav nered. Ne mogavši više trpjeti redovno reketarenje lokalnih mafijaša i nemogućnost kupovine nešto skuplje odjeće ili odlaska u diskoteku, Nicola odluči s ekipom opljačkati draguljarnicu.

Sve prođe divno i krasno do onog trenutka kad ih pokupe mafijaški utjerivači kojima vlasnik plaća reket. Nakon što im očitaju lekciju, Nicola mafijaše upita za posao. Ispočetka s ekipom počne dilati 'travu', a kad šefove mafijaških ogranaka pokupi policija, u njemu se rodi ideja kako bi sa svojom ekipom mogao preuzeti kompletan 'posao' u kvartu…

Sve smo ovo već vidjeli, zar ne? I da i ne. Ova priča (inače adaptacija romana ''The Piranhas: The Boy Bosses of Naples'' Roberta Saviana) ima mnogo dodirnih točaka sa sličnim žanrovskim ostvarenjima o kriminalnom usponu i neminovnom padu, no u istoj mjeri (ako ne još i više) reflektira stvarnost koja nas okružuje.

Piranhas (2019)

Režija: Claudio Giovannesi

Uloge: Francesco Di Napoli, Viviana Aprea, Mattia Piano Del Balzo…

Žanr: Kriminalistički, drama

Trajanje: 105 min.

Slične stvari se ne događaju samo u susjednoj Italiji, već su prisutne i u našem vlastitom dvorištu. Nezavidan porast maloljetničkog nasilja, uživanje droga i alkohola i konstantni neredi i divljaštvo, događaju se redovito.

Mlađe generacije su sve zaslijepljenije idejom o brzom i lakom bogaćenju, slavi i moći. Pošten posao i trud im ne padaju na pamet, već bezobrazno trošenje novca i uživanje u svim dostupnim i nedostupnim porocima. Starosna dob se kod takve razuzdane i nepromišljene mladeži zabrinjavajuće spušta iz godine u godinu i postajemo nijemi svjedoci poražavajućih statistika.

Najgore dakako prolaze socijalni slučajevi zanemarivani od strane obitelji (a takvih je bojim se sve više), koji bez čvrstog odgoja lako izgube svoj put i bivaju zavedeni od strane onih koji će lako unovčiti njihovu naivnost.  

Nešto slično nalazimo i među likovima Giovannesievog filma. Okolina u kojoj odrastaju od njih odmalena čini žrtvama ili ugnjetavačima. Nicola i ekipa isprva ne trpe novu generaciju mafijaša koja svakodnevno guši lokalnu populaciju svojim besramnim reketarenjem, no čim se nađu u suprotnoj poziciji bivaju opijeni osjećajem moći i veličine.

Sitni prekršaji brzo prerastaju u krupne, ambicije i pohlepa im rapidno rastu premda u glavama ne posjeduju intelektualnu razvijenost koja će ih upozoriti na posljedice. Kad se stvari polako otmu kontrolu, nastaje strah, no domino efekt njihovog nezrelog pohoda već je započeo rušenje i sve to vodi prema neminovnoj destrukciji.

Giovannese je kroz svoje prijašnje filmove obrađivao ideje o krivom odrastanju i posljedicama istog, a nakon što je mafijaško 'novačenje' odradio kroz nekoliko epizoda uspješne TV serije ''Gomorrah'', bilo je kristalno jasno kako je spreman objediniti te teme.

Savršen predložak je pronašao u gore spomenutom Savienievom romanu, a da ga je kvalitetno pretočio u scenarij (napisao ga je skupa s autorom romana i Mauriziom Braucciem) u korist govori i svježe osvojena nagrada 'Srebrni Medvjed' za najbolji scenarij na prestižnom Berlinskom festivalu.

''Piranhas'' (izvorna naziva ''La Paranza dei Bambini'') posve realistično reflektira prebrzo i krivo odrastanje na ulicama Napulja, prekrasnog grada bolno izgrizenog kriminalom i strahom. Njegovi (pre)mladi kriminalci u nastajanju ne znaju ni kako koristiti oružje (na tragikomičan način zure u videa na YouTubeu), a kamoli posljedice njegova korištenja, no shvaćaju kako je ono neizostavan dio takvog načina življenja.

Uz odličnu režiju i kameru (koja simbolično prati svoje protagoniste kako na skuterima poput nekih grabežljivaca kruže starim uličicama grada), mnogo toga leži i na plećima mlade glumačke ekipe (uglavnom skupljena od naturščika) koja suvereno dominira ekranom.

Poruka samog filma je posve jasna, a da bi dojam bio još i snažniji, sam svršetak je idealno osmišljen. Nipošto ne propustite!

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!