Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Once Upon a Time… in Hollywood: Tarantinova ljubavna čestitka Hollywoodu

Once Upon a Time… in Hollywood: Tarantinova ljubavna čestitka Hollywoodu

Jedan od rijetkih filmaša današnjice uz čije se ime automatski 'lijepe' pojmovi poput kvalitete ili originalnosti je zasigurno Quentin Tarantino.

Voljeli ga vi ili ne, čovjek već desetljećima suvereno dokazuje kako je jedan od ponajboljih scenarista današnjice i možda najveći redatelj svih vremena po pitanju savršenih metoda 'posuđivanja' (krađe, ako ćemo biti bolno iskreni) scena iz gomile znanih i neznanih filmova. 

Upitno je da li je Tarantino veći filmofil od svojeg slavnog kolege Scorsesea, no nema nikakve sumnje kako njegovo znanje i ljubav prema filmovima, glumcima i redateljima za koje znaju tek pojedinci nema premca.

U dosadašnjoj filmografiji koja uključujući i recentni broji 9 naslova, osebujni autor nas je itekako dobro upoznao sa širokom lepezom žanrova i filmova koje je nezasitno gutao u svojoj filmofilskoj mladosti (a vjerujem i dan-danas), ali mogu reći kako mu je ovaj film definitivno najosobniji do sad. Zašto? Saznat ćete. 

Once Upon a Time…in Hollywood (2019)

Režija: Quentin Tarantino

Uloge: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margott Robbie, Emile Hirsch, Margaret Qualley, Timothy Olyphant.

Žanr: Komedija, drama

Trajanje: 161 min.

Hollywood, 1969. Rick Dalton (fantastični L. DiCaprio) je nekadašnja TV zvijezda proslavljena ulogom lovca na ucjene u popularnoj western seriji Bounty Law, no dani slave su davno prošli za njega i trenutno dobiva isključivo epizodne uloge negativaca u recentnoj TV produkciji.

Unatoč lošoj situaciji, Dalton je i dalje nerazdvojan od svojeg dublera i prijatelja Cliffa Bootha (nikad bolji B. Pitt) i premda mu sve teže pronalazi gaže, Dalton često od njega dobiva prijateljsku potporu i pomoć oko trivijalnih stvari poput namještanja antene na krovu.

Priča paralelno prati nadolazeću glumačku zvijezdu Sharon Tate (anđeoska interpretacija M. Robbie) koja je odnedavno doselila sa svojim suprugom Romanom Polanskim u kuću tik uz Daltonovu. I dok je Dalton izgubljen u vremenu kojeg polako preplavljuju hipici i njihova ideologija, Tate odiše pozitivom i ljubavlju. Za nju pravi život i slava tek započinju…

Vani pomalo prži sunce, vrućina i nije toliko nesnošljiva jer je rastjeruje lagani povjetarac, no supruga i ja odlučno koračamo ka kinu. Fešta od filma je službeno započela i nemamo namjere čekati večer, želimo biti među prvima koji će svjedočiti novom Tarantinovom čudu. U velikoj dvorani se moglo izbrojati još dvadesetak nestrpljivih fanova, ali to nije bilo bitno, najvažnije se tek trebalo odviti u tom gotovo trosatnom maratonu.

Udobno sam 'utonuo' u naslonjač, širom razrogačio oči i naćulio uši, čarolija je mogla započeti. Tarantinov vremeplov me prebacio u lude 60-e. U nevjerici pratim kadar za kadrom, 'meštar' ništa nije prepustio slučaju, pazilo se na svaki detalj koliko god sitan ili beznačajan bio.

Mačo glumački dvojac krstari Cadillacom (koji usput rečeno pripada Michaelu Madsenu) ulicama Hollywooda, u oči vas bodu reklamni panoi s niza blještavih kinodvorana. Ima tu šire znanih i neznanih filmova, s radija trešti glas spikera i hit za hitom. Dvojac ne zna što ih očekuje, budućnost nikad nije djelovala toliko neizvjesno.

Moraju se naći s menadžerom (mala ali upečatljiva rola legendarnog Ala Pacina) koji Daltonu pokušava oživjeti karijeru nagovarajući ga da ode u Italiju snimati 'spaghetti westerne' (zvuči poznato?). Dalton je nesiguran, slomljen. Booth ga podsjeća da je on Rick 'jebeni' Dalton! Samopouzdanje se ponovno vraća, dvojac ide na snimanje nove serije u kojoj redatelj od Daltona traži potpunu transformaciju.

On daje maksimum, lomi se, no potom i vraća bolji nego ikad (DiCaprievi trenutci koji će mu gotovo sigurno donijeti makar nominaciju za Oskara). Uživancija u kojima će pravi filmofili sliniti od oduševljenja. Tu je dakako i zanosna Sharon Tate, a bogme i neki sumnjivi hipici koji žive u Mansonovoj komuni. Ups!

E sad, što god mislili da će se dogoditi i detektivski pokušavate povezati likove Daltona i Bootha sa Sharon Tate i Mansonovim sljedbenicima, nemojte se niti truditi. Prepustite se gledanju i divljenju Tarantinovoj kreativnosti.

U međuvremenu (a vremena za divljenje uistinu ima na pretek) pokušajte pohvatati sve Tarantinove reference, prepoznati sve glumce koji se pojavljuju (uglavnom u cameo nastupima) ili povezati sve interne zajebancije (primjerice, Kurt Russell ovdje glumi koordinatora kaskadera, a mislim da se dobro sjećate da je kaskadera glumio i u Tarantinovom ''Death Proofu''). 

Dakako, i ovdje se ponavlja Tarantinova fascinacija određenim žanrovima i ikonama (neke će gotovo sigurno zasmetati parodiranje velikog Brucea Leea), fetiš ka golim ženskim stopalima i zavidno poznavanje što glavnih, što epizodnih glumaca popularnih TV serija 50-ih i 60-ih koji su mu uvelike pomogli u kreiranju glavnih protagonista.

Primjerice, DiCapriev Rick Dalton je među ostalima inspiriran i velikim Steveom McQueenom (ovdje ga nakratko tumači Damien Lewis) čija je karijera kako i sami znate ipak prošla uspješnu tranziciju s TV-a na veliko platno, ali puno više onim glumcima koji u tome nisu uspjeli. 

Odnos Bootha i Daltona je također uvelike inspiriran velikim prijateljstvom glumca Burta Reynoldsa (trebao je također glumiti u filmu ali je nažalost umro prije samog početka snimanja te ga je u konačnici zamijenio veteran Bruce Dern) i njegovog dublera Hala Needhama (kasnije uspješnog redatelja brojnih Reynoldsovih hitova), itd., itd.

Mogao bih dakle nastaviti u nedogled nabrajati sve dosjetke, reference, posvete i pikanterije koje je Tarantino savršeno uklopio u film, no to ću ipak ostaviti vama. Ja na kraju mogu reći samo da je majstor ostao majstor, tvorac još jedne unikatne štorije skrpane od malog milijuna detalja i detaljčića, sočnih dijaloga i nezaboravnih prizora s vrhunskim glumačkim ostvarenjima i još jednim svršetkom koji će se duuugo prepričavati.

OCJENA: 5/5


Reci što misliš!