Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Shoplifters: Film koji će vam ukrasti srce

Shoplifters: Film koji će vam ukrasti srce

Da japansku kinematografiju ne čine samo urlajući samuraji koji sijeku glave i ruke kao salamu, gigantski radioaktivni gušteri koji ruše kartonske zgrade poput domina ili animirani likovi s očima velikima poput kuće, dokazuju nam moćni dramski autori poput: Ozua, Mizoguchia, Kurosawe, Kobayashia, Yamade i brojnih drugih velikana.

Istina, svi spomenuti redatelji (izuzev neuništivog Yamade) su nas već odavno napustili, no to ne znači kako 'zemlja izlazećeg sunca' nema njihove legitimne nasljednike. Jedan od takvih je svakako Hirokazu Kore-eda, a kakvu filmsku čaroliju je dotični kadar izvesti, saznat ćete ovu subotu u sklopu 'Kino Zone'.

Nakon već rutinskog 'pelješenja' polica supermarketa, Osamu (L. Franky) i njegov sin Shotu (J. Kairi) na putu ka kući zateknu djevojčicu Yuri (M. Sasaki) gdje sama i promrzla sjedi na balkonu jednog stana.

Shoplifters (2018)

Režija: Hirokazu Kore-eda

Uloge: Lily Franky, Sakura Andô, Kirin Kiki, Mayu Matsuoka, Jyo Kairi, Miyu Sasaki, Sôsuke Ikematsu, Yûki Yamada..

Žanr: Drama

Trajanje: 121 min.

Brinući se za njezino zdravlje, Osamu odluči odvesti Yuri u svoju kuću gdje će se malo utopliti i nešto pojesti. U skučenoj baraci ih očekuje ostatak obitelji Shibata, Osamuina supruga Nobuyo (S. Andô), njezina mlađa sestra Aki (M. Matsuoka) i baka Hatsue (K. Kiki).

Nobuyo isprva nije oduševljena Osamuinim činom milosrđa i jasno mu da do znanja da će djevojčicu odvesti kući prije nego li ih policija optuži za kidnapiranje, no kad po povratku u Yurinu zgradu začuju svađu njezinih nemarnih roditelja, ipak je odluče zadržati barem još neko vrijeme. Vrlo brzo Nobuyo i ostatak obitelji privole djevojčicu, a Osamu u njoj vidi novi potencijal za krađu… 

Hej ljudi, kakav li samo koktel emocija zna 'promućkati' taj Hirokazu Kore-eda! Premda nas već gotovo 25 (!) godina oduševljava sa svojim briljantnim dramama (tematikom često vezanih uz disfunkcionalne obitelj), postojanost njegove kvalitete i pronalazak ideja je uistinu zapanjujuća.

Ne čudi stoga što je nakon niza nominacija i dobivanja posebnih priznanja prošle godine sa ''Shopliftersima'' (izvorno, ''Manbiki kazoku'') konačno slomio srca zahtjevnog žirija Canneskog festivala i osvojio 'Zlatnu Palmu'.  

Sa svakom minutom filma bio sam sve dublje uvučen u svijet i sudbine ljudi za kakve nismo znali da postoje u zemlji poznatoj po tehnološkim dostignućima, disciplini i prosperitetu.

Kore-edini likovi su marginalci koji žive u skučenoj straćari, rade poslove od kojih jedva krpaju kraj s krajem zbog čega su na kraju krajeva i prisiljeni krasti po trgovinama. No, to su isto tako i likovi koji će vam jaaako brzo prirasti srcu zbog svojih humanih i moralnih vrlina, likovi koji će u vama izazvati nezapamćenu empatiju.

Naravno, srcedrapajuća drama možda u konačnici ne bi bila dovoljna za usklike zadovoljstva i erupciju oduševljenja kako kritike tako i zahtjevne festivalske iliti bolje rečeno, art-house publike pa se Kore-eda pobrinuo da priča bude obavijena velom misterije. Naime, obitelj Shinoba krije određene tajne i redatelj nas cijelo vrijeme drži u pripravnosti.

Kad se to isto klupko tajni počne odmotavati, budite spremni na pravi prolom emocija. Koree-eda nas uvlači u dilemu o samoj definiciji obitelji. Može li se majka zvati majkom samo zato što je nekog rodila ili je potrebno puno više? Da li je biološka obitelj nužno i bolja od lažne kojoj je puno više stalo, koja ti pruža ljubav i toplinu?

Brutalno realističan i dirljiv, ''Shoplifters'' je film koji će vam stidljivo izmamiti pokoji osmijeh na lica, ali istovremeno i iskidati srce na mali milijun komadića, natjerati na suze i divljenje.

Fantastična režija, priča (inspirirana novinskim člankom) i gluma bi trebali biti dobri razlozi da pohrlite u kino pogledati jedan od ponajboljih filmova prošle godine, a kako će proći Kore-edin prvi film na engleskom jeziku krcat zvijezdama poput Ethana Hawkea i Catherine Deneuve, saznat ćemo nakon premijere na skorašnjem festivalu u Torontu. Do tad, uživajte u ovoj divoti.

OCJENA: 5/5


Reci što misliš!