Ostalo / OI 2008

OI 2008.

Paraolimpijci optimistični uoči puta u Peking

Paraolimpijci optimistični uoči puta u Peking

Hrvatska paraolimpijska reprezentacija putuje u Kinu sa do sada najvećim brojem sportaša

 

Na Paraolimpijskim igrama koje će se održati u Pekingu od 6. do 17. rujna nastupit će 25 hrvatskih sportaša s invaliditetom koji će se natjecati u šest sportova, atletici, plivanju, streljaštvu, dresurnom jahanju, stolnom tenisu i biciklizmu," istaknuo je danas predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić na novinarskoj konferenciji održanoj u hotelu dan uoči puta paraolimpijaca u Peking, a prenosi Totalportal.hr.

Hrvatska reprezentacija putuje u Kinu sa do sada najvećim brojem sportaša, osam više nego prije četiri godine u Ateni.

Hrvatska je prvi puta nastupila na Paraolimpijskim igrama u Barceloni 1992 kada je prvu medalju i to broncu za nas osvojila Milka Milinković u atletici. Slijedili su nastupi u Atlanti sa 5 sportaša u 2 sporta i Sidneyu gdje smo imali 15 sportaša u 5 sportova.

Veliki uzlet doživjeli smo u Ateni gdje smo nastupili sa 17 sportaša u 5 sportova osvojivši 4 medalje. Jelena Vuković u atletici bila je brončana, dok je junak igara bio Mihovil Španja koji je osvojio tri brončane medalje u plivanju.

"Paraolimpijske igre su vrhunac za svakog sportaša s tjelesnim hendikepom. Već je sama činjenica da na Igre putuje 25 hrvatskih paraolimpijaca veliki uspjeh. U Peking putujemo u optimističnom raspoloženju uvjereni kako možemo ostvariti odlične rezultate," dodao je Kovačić.

Hrvatsku zastavu na otvaranju igara nosit će atletičarka Marija Iveković, jedna od naših najvećih uzdanica na POI.

"Zahvaljujem se što sam dobila tako veliku čast. Nije mala stvar nositi hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja," kazala je Marija Iveković svjetska prvakinja u skoku u dalj.

Hrvatske boje na POI u Pekingu branit će atletičari Marija Iveković, Miroslav Matić, Vedran Lozanov, Jelena Vuković, Josip Slivar, Petar Bešlić, Darko Kralj, Milka Milinković, Goran Žeželj, Branimir Budetić, Denis Slunjski, Antonia Balek i Mladen Tomić, plivači Mihovil Španja, Ana Sršen, Nataša Sobočan, Kristijan Vincetić, strijelci Rudolf Petrović, Damir Bošnjak i Ivica Bratanović, stolnotenisači Zoran Križanec i Vjekoslav Gregorović, biciklist Tomislav Zadro, te Slaven Hudina i Ivan Sršić u dresurnom jahanju.

Reci što misliš!