Ostalo / Zadarska županija

Konferencija

HERA - projekt koji dokazuje da se isplati ulagati u kvalitetne ideje

HERA - projekt koji dokazuje da se isplati ulagati u kvalitetne ideje

Postoje financijska sredstva za ostvarivanje kvalitetnih projektnih ideja

Danas je u Arsenalu održana završna konferencija projekta HERA sufinanciranog iz IPA Programa jadranske prekogranične suradnje. Nazočne je pozdravio voditelj projekta Lovro Jurišić te u ime domaćina, nositelja ovog projekta župan Stipe Zrilić.

On je rekao da je 12. veljače 2014. godine na istom ovom mjestu održana početna konferencija povodom početka provedbe projekta HERA. Ukupna vrijednost projekta bila je 8.842.600 eura, a udio naše Županije iznosio je 830.817,14 eura od čega je 85%, odnosno 706.194,57 eura sufinancirala EU, a 15%, odnosno 124.622,57 eura.

„Ovaj projekt velikim, osim iznosa, čini i činjenica da je u njemu sudjelovalo 19 partnera iz 8 različitih država (Hrvatska, Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Albanija i Grčka). Zadarska je županija imala tešku i odgovornu zadaću vodećeg partnera i u tom kontekstu želim čestitati i zahvaliti svima koji su u provedbi sudjelovali, a osobito voditelju projekta Lovri Jurišiću. Mislim da je uspjeh HERA-e dokaz koliko se naše ulaganje u kadar isplatilo. Često ističem kako su naše najveće bogatstvo ljudi, a ovaj projekt to je i dokazao.“- istaknuo je župan.

Naglašavajući da je kulturno-povijesna baština našega područja iznimno bogata župan je rekao: „Ono što jest važno, a pokazalo se to i kroz provedbu HERA-e, jest njena kvalitetna zaštita i valorizacija te stavljanje u funkciju naše najjače gospodarske grane – turizma. Na područjima kulture i turizma prepoznati su određeni rizici, i to prije svega nedostatak integrirane strategije upravljanja i promocije kulturne baštine, nedovoljna uključenost dionika u zajednici u promicanju kulturne baštine i u aktivnostima vrednovanja, visoka sezonalnost turističke ponude, nejednaki stupanj razvoja turističke ponude među jadranskim zemljama, kao i nedostatak promocije jadranskog područja kao jedinstvene kulturno-turističke destinacije na međunarodnom tržištu. Stoga je kroz HERA-u za specifičan cilj postavljen razvoj zajedničke prekogranične platforme unutar jadranskog područja za upravljanje i promicanje održivog turizma koji se temelji na zajedničkoj kulturnoj baštini s namjerom odgovora na definirane izazove.“

Župan je na kraju zaključio kako je ovaj projekt primjer kvalitetno promišljenog, napisanog i provedenog EU projekta koji dokazuje da postoje financijska sredstva za ostvarivanje kvalitetnih projektnih ideja, a ono što čini razliku između uspjeha i neuspjeha samo je ulaganje znanja, vještine, truda, vremena, a prije svega volje da se učini nešto što će donijeti dobrobit široj zajednici.

„Čestitam još jednom i zahvaljujem svima koji su sudjelovali na provedbi HERA-e te želim uspjeh i dajem potporu u nastavku aktivnosti koji će uslijediti.“- rekao je župan.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.