Ostalo / Zadarska županija

Odlične novosti

dr. Čulina: Opća bolnica Zadar već mjesecima ne stvara nove dugove

dr. Čulina: Opća bolnica Zadar već mjesecima ne stvara nove dugove

Po prvi put nakon niza godina Opća bolnica Zadar fiskalnu će godinu završiti bez stvaranja novih dugova.

- Racionalno poslujemo, ali ne na štetu naših pacijenata. Racionalizacija i kvaliteta mogu ići zajedno, za Radio Zadar danas je rekao ravnatelj, dr. Željko Čulina.

- Kraj travnja zadarska bolnica dočekala je sa 88 milijuna kuna duga. Nužna je bila stoga racionalizacija poslovanja, dodaje ravnatelj dr. Čulina, koji je upravljanje bolnicom preuzeo početkom svibnja.

- Prvi mjesec (svibanj) imali smo 3 milijuna kuna minusa, u šestom smo minus smanjili na pola, a u srpnju, kolovozu i rujnu više nije bilo minusa.

Više je razloga za taj uspjeh, kaže dr Čulina:

- Racionalizirali smo potrošnju materijala i lijekova. Neke javne nabave smo poništili jer nam je želja bila da zadarska bolnica koristi materijale i opremu koju koriste klinike Rebro, Dubrava, Rijeka i Split. Znači nećemo najskuplje ali nećemo ni najjeftinije.

Zbog dobrog poslovanja HZZO bolnicu od srpnja nagrađuje i sa dodatnih 800 tisuća kuna mjesečno.

- Bolnički je mjesečni limit 15,9 milijuna kuna. Od tog je 14,7 milijuna išlo na plaće. Uspjeli smo uz korekciju pripravnosti liječnika, prekovremenih sati smanjiti iznos tako da za dohodak zaposlenika trošimo manje od 14 milijuna kuna. Ali pacijenti to nisu osjetili. Ne fali im ni materijala, svi su pregledi učinjeni...

Ravnateljstvo bolnice s optimizmom gleda na budućnost naše najveće zdravstvene ustanove. U tijeku su pripreme za nabavku 117 uređaja potrebnih za opremanje nove Poliklinike, a tu je i projekt gradnje Odjela onkologije, vrijedan 50 milijuna kuna, s kojim bi se započelo u veljači iduće godine. (sd/rz)


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.