Ostalo / Zadarska županija

Bogat program

Županijski dani 2015.: 88 događaja u 22 grada i mjesta

Županijski dani 2015.: 88 događaja u 22 grada i mjesta

U Maloj vijećnici Doma Županije župan Stipe Zrilić i predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar predstavili su program Županijskih dana 2015.

Župan je istaknuo kako Zadarska županija, tradicionalno pokušava program Županijskih dana, koji će ove godine trajati od 8. do 30. travnja, rasprostrijeti po cijeloj županiji, ali i uključiti što veći broj žitelja, i to vodeći računa o svim dobnim te socijalnim skupinama.

22 mjesta s programom

Ove godine 88 događaja održat će se u 22 grada ili mjesta. Osim, naravno, Zadra, razni događaji održat će se u Benkovcu, Obrovcu, Pagu, Ninu, Biogradu n/M, Gračacu, Jasenicama, Suhovarama, Preku, Pakoštanima, Banju, Dobropoljani, Viru, Zemuniku, Bibinjama, Škabrnju, Sv. Filipu i Jakovu, Muškovcima, na Paklenici, Zelenom Hrastu te, a to je ove godine novina, u Vukovaru. Zanimljivost jest održavanje Smotre klapa Zadarske županije te dviju izložbi fotografija u Vukovaru.

Od biciklijade do ribolova

Neki događaji već su postali tradicionalnima, poput biciklijade Od Branimira do Branimira, učeničkih smotri Art design i Tradicijska baština, Dana masline, Kupa Gračaca u lovu pastrve umjetnim mamcem na Štikadi i Kupa Zadarske županije u ribolovu, festivala cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu, Izložbe međunarodne likovne kolonije Banju i dr., no bit će tu i dosta novih događaja poput predstavljanje nekolicine projekata financiranih iz EU sredstava (poput rezultata projekta Zeleni otoci u Perivoju Vladimira Nazora), Dana otvorenih vrata za hrvatske branitelje u EDIC-u, predavanja i tribine o problemima potrošača, nekoliko ekoloških akcija itd.

bogat program kulturnih događanja

Na području kulture župan je istaknuo izložbu fotografija Papa Franjo u Izraelu te predstavljanje knjige Sveta Stolica i Hrvatska: dvadeset godina diplomatskih odnosa (1992. - 2012.), izložbu Filmski dan, premijeru predstave Knjiga o džungli Kazališta lutaka Zadar, predstavljanje knjige Prostori sudjelovanja - 20 godina planiranja Zadarske županije te početne tečajeve uglate i kurzivne glagoljice. Naravno, to su samo neki.

U program uključeni su i hrvatski branitelji, i to kroz izložbu 84. gardijske bojne Termiti i projekt 24 krunice za 24 godine Moto kluba 4. gardijska Split te nekolicinu sportskih natjecanja.

Međugeneracijska solidarnost može se iščitati kroz projekte Etno udruge DAN iz Pakoštana Pletimo i plešimo s bakama te izložbu Treća mladost Grada Obrovca nastalu kroz projekt Pomoć u kući starijim osobama u koji su uključeni učenici tamošnje srednje škole.
Bit će predstavljena i jedna posebna kuharica, u izdanju Zadarske županije, nastala kroz projekt Riblja kašeta zdravlja, namijenjena kuharima u dječjim vrtićima i roditeljima vrtićke djece.

Program je zaista vrlo raznolik i bogat; uključeni su, uz spomenute, i planinare, i ronioce, i rekreativcem, i korisnike Doma za odrasle osobe, i djecu iz dječjih vrtića, i bicikliste, i ribiče, i maketare, i djelatnike zdravstvenih ustanova i mnoge, mnoge druge.
Predsjednik Županijske skupštine najavio je da će program Dana Županije započeti odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca na Gradskom groblju, a nastavit će se svečanom sjednicom Županijske skupštine koja će biti održana u Arsenalu te na kojoj će biti uručena županijska priznanja ovogodišnjim laureatima.

I župan i predsjednik Skupštine pozvali su predstavnike sredstava javnog priopćavanja da što kvalitetnije najavljuju i prate program Županijskih dana kako bi se u njega uključio što veći broj žitelja, a žitelje da u što većem broju sudjeluju u događajima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.