Ostalo / Zadarska županija

Napokon

Iz Županije: Sve službe dobro funkcioniraju

Iz Županije: Sve službe dobro funkcioniraju

Nakon pet dana vremenskih nepogoda oglasili se i iz Zadarske županije

Nakon gotovo pet dana vremenskih nepogoda diljem Županije uz velike količine snijega i olujnu, ponegdje i orkansku buru, napokon se priopćenjem oglasila i Zadarska županija. Iz njihovog priopćenja ispada da u Zadarskoj županiji sve funkcionira, što samo djelomično odgovara stvarnoj situaciji.

Priopćenje prenosimo u cjelosti.

"Na području Zadarske županije u proteklih je nekoliko dana pala neuobičajeno velika količina snijega koja je bila, i još je popraćena olujnom i orkanskom burom te izuzetno niskim temperaturama.

Posebno velike količine snijega pale su na području Općine Gračac. Radi navedene situacije aktivirani su gotovo svi općinski i gradski Stožeri zaštite i spašavanja koji su koordinirali aktivnosti na svojim područjima i obavljali 24 satno dežurstvo.  

Županijski Stožer za zaštitu i spašavanje od prvoga dana je bio u stalnom kontaktu sa Državnom upravom za zaštitu i spašavanje kao i sa općinskim i gradskim stožerima. U slučaju da Stožeri općine ili grada uoče da ne mogu nadzirati i koordinirati situaciju na svome području, može se aktivirati Županijski stožer, no budući da su lokalni stožeri uspijevali koordinirati aktivnosti, nije bilo potrebe za aktiviranjem županijskog stožera, kako je to i predviđeno Zakonom o zaštiti i spašavanju.

U takvoj vremenskoj situaciji za očekivati je da će doći do određenih problema u funkcioniranju javnih sustava kao što su promet, zdravstvo, školstvo i sl. Županijska uprava za ceste i Ceste Zadarske županije održavale su županijske i lokalne ceste prema prioritetnim pravcima i tu nije bilo značajnijih problema.

Na pojedinim pravcima gdje se nije moglo u nekim  trenucima očistiti cesta, djelovala je Vatrogasna zajednica i  Hrvatska gorska služba spašavanja Zadar čiji članovi su obavili vrlo važne zadaće, posebno na mjestima koja su bila nedostupna mehanizaciji. Na taj način u više navrata zbrinute su bolesne osobe i dostavljene su potrebne namirnice.

Sve javne službe obavljale su poslove u okviru svojih redovitih aktivnosti kako bi se stanje normaliziralo čim prije i nije bilo potreba za proglašavanjem izvanrednog stanja ili elementarne nepogode. Državna uprava za zaštitu i spašavanje koordinativno je tijelo zaštite i spašavanje te se pozivom na broj 112 mogu dobiti sve potrebne informacije kao i iskazati potreba za pomoć pri izvanrednim situacijama.

Dodajmo ovome i informaciju da je Zadarskoj županiji ponuđena pomoć Međimurske županije i Grada Zagreba, no, kako smo naveli svi općinski i gradski stožeri uspijevali su koordinirati situaciju na svom području, pa stoga nije bilo potrebe za dodatnom pomoći.

Većina škola u Zadarskoj županiji održava nastavu bez problema. Škole nemaju problema sa grijanjem, a prilazi i dvorišta škola očišćeni su koliko je potrebno za redovno održavanje nastave. Ravnatelji samostalno, prema procjenama i iskustvu, organiziraju nastavu i o tome obavještavaju osnivača, učenike i nastavnike.

I zdravstveni sustav u proteklim danima dobro je funkcionirao. U Općoj bolnici Zadar primljeno je više pacijenata s raznim prijelomima uzrokovanih padovima pokliznućem, Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije proteklog  je vikenda zabilježio 100 posto više intervencija nego prethodni vikend a gotovo 90 posto tih intervencija bilo je zbog padova i prijeloma.

Budući da su sva sanitetska vozila prilagođena zimskim uvjetima, djelatnici Zavoda na vrijeme su stizali na odredišta. Na žalost, u proteklim danima zabilježena su i 4 smrtna slučaja uzrokovana kardiovaskularnim problemima čijem pogoršanju doprinosi hladno vrijeme. Sve ambulante na području Zadarske županije redovito su radile, osim one u Srbu koja je danas zatvorena zbog nemogućnosti grijanja. Danas probleme u zdravstvenom sustavu na Pagu stvara orkanska bura uslijed koje je došlo do nestanka električne energije, no sanitetski prijevoz je u pripravnosti ukoliko bi bilo potrebno intervenirati.

Sukladno informacijama koje imamo iz Policijske uprave Zadarske nije bilo većih problema u prometu ni težih prometnih nesreća, a vozači su se pridržavali uputa i upozorenja."

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.