Politika

Kao sekularni praznik

Parlament RS-a usvojio novi zakon o obilježavanju 9. siječnja

Parlament Republike Srpske u utorak je usvojio novi zakon kojim je 9. siječnja utvrdio kao dan tog entiteta pokušavajući na taj način formalno ispoštovati raniju odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je obilježavanje tog datuma ocijenjeno neustavnim zbog diskriminiranja hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Na prijedlog vlade RS entitetski je parlament na posebnoj sjednici u Banjoj Luci održanoj bez sudjelovanja hrvatskih i bošnjačkih zastupnika okupljenih u koaliciju "Domovina" usvojio zakon koji sadrži svega četiri članka i u kojemu je navedeno kako je 9. siječnja "dan republike" koji se obilježava kao sekularni praznik.

Zakonom je utvrđeno i kako će vlada RS donositi odluku o načinu na koji će se taj praznik obilježavati.

Predsjednik kluba zastupnika vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovan Višković ustvrdio je kako je ovim zakonom u cjelosti ispoštovana odluka Ustavnog suda kojom je ukinuta odredba entitetskog zakona o praznicima koja se odnosila na 9. siječnja.

"To će ubuduće biti sekularni praznik a oni koji ga ne žele obilježavati neće to morati", kazao je Višković dodajući kako je na ovaj način ispoštovana i volja većine građana RS koja se na referendumu od 25. rujna izjasnila za nastavak obilježavanja 9. siječnja.

Zastupnik "Domovine" Nedim Čivić kazao je novinarima kako je donošenje ovakvog zakona protuustavno i protivno daytonskom sporazumu a prije svega potpuno neprihvatljivo za nesrbe koji žive u RS.
"Bošnjake i Hrvate u ovom entitetu 9. siječanj asocira na najsvirepije ratne zločine, genocid, logore u kojima su pripadnici našeg naroda ubijani samo zato što su pripadnici tog naroda", rekao je Čivić.

Zastupnici oporbenih srpskih stranaka također su žestoko kritizirali prijedog koji je u na kraju usvojen glasovima zastupnika vladajuće većine no oni drže kako je sve to u konačnici shod političkih manipulacija vlasti.

Iz oporbe su vladajućoj koaliciji predbacili kako je predlažući lex specialis o jednom datumu posegnula za pravnim makinacijama kojima se u biti odustaje od rezultata referenduma ali i ranijeg zaključka entitetskog parlamenta da će se 9. siječnja obilježavati bez obzira na posljedice nepoštivanja odluka Ustavnog suda.

"Ovime je potpuno derogirana institucija referenduma", kazao je oporbeni zastupnik i bivši predsjednik RS Dragan Čavić.

Ustavni sud BiH je na temelju zathtjeva bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u studenom 2015. presudio kako je 9. siječnja neustavni praznik jer se obilježava kao krsna slava entiteta a ujedno diskriminira Hrvate i Bošnjake jer podsjeća na zbivanja iz 1992. kada je jednostrano i protuzakonito proglašena "srpska republika BiH".

Parlamentu RS odlukom Ustavnog suda ostavljen je rok od šest mjeseci za usklađivanje entitetskog zakona o praznicima s ovom odlukom no to nije ispoštovano a u RS je raspisan i referendum kojim se pokušao osporiti autoritet suda.

Ustavni je sud u rujnu donio odluku kako je 9. siječnja prestao biti zakonitim praznikom u RS a Tužiteljstvo BiH je izvijestio kako vlasti tog entiteta nisu izvršile zakonom propisane obveze.

Tužiteljstvo BiH je otvorilo istragu zbog počinjenja kaznenog djela za koje je propisan zatvor u trajanju od šest mjeseci do pet godina a prvoosumnjičeni u ovom slučaju je predsjednik RS Milorad Dodik.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.