Politika

Caracas

Regionalni izbori u Venezueli odgođeni za 2017.

 Regionalni izbori u Venezueli odgođeni za 2017.

Izborne vlasti u Venezueli objavile su u utorak da odgađaju regionalne izbore, predviđene krajem 2016. godine, za kraj prvog polugodišta 2017., dok nepopularnost predsjednika Nicolasa Madura dosiže nove rekorde.

 

U naftnoj zemlji u gospodarskim problemima zbog pada cijene nafte, 70 posto Venezuelaca želi odlazak predsjednika.

"Regionalni izbori na kojima se biraju guverneri pojedinih saveznih država održat će se krajem prvog polugodišta 2017.", objavila je predsjednica Nacionalnog izbornog vijeća Tibisay Lucena na državnoj televiziji bez dodatnog objašnjenja.

Općinski izbori organizirat će se kao što je predviđeno "u drugom polugodištu 2017.", dodala je ona.

Na posljednjim regionalnim izborima 2012. godine socijalisti su pobijedili u 20 od 23 venezuelanske savezne države, na sada im prijeti težak poraz. Lucena nije dala nikakvih objašnjenja o razlozima odgađanja izbora, no vladini izvori navode da se nadaju kako bi sljedeće godine mogli imati bolje izglede zbog očekivanog oporavka cijene nafte na svjetskom tržištu.

Do objave o odgodi izbora dolazi u napetom političkom ozračju dok oporba desnog centra nastoji organizirati referendum o opozivu socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura, izabrana 2013., s mandatom do 2019.

U priopćenju je oporbena koalicija Demokratsko jedinstvo (MUD), koja ima većinu u parlamentu, ocijenila kako odgađanje regionalnih izbora pokazuje da režim "djeluje izvan ustava".

MUD će od 27. do 29. listopada pokušati skupiti četiri milijuna potpisa kako bi pokrenuo proces referenduma o smjeni Madura.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.