Politika

Na odlasku

Posljednja sjednica Oreškovićeve Vlade: Tri poruke za nasljednike

 Posljednja sjednica Oreškovićeve Vlade: Tri poruke za nasljednike

Za novu Vladu ima tri poruke: držite se fiskalne discipline bez opuštanja, provodite reforme i kvalitetno upravljajte javnim kompanijama

42. sjednicom Vlada premijera Oreškovića definitivno se oprostila, a na scenu bi uskoro trebala stupiti Vlada Andreja Plenkovića. Na odlasku Tihomir Orešković osvrnuo se na stanje koje ostavlja nasljedniku, a imao je i pokoji savjet.

Prije nego se baci u poslovne vode Orešković se pohvalio da su u ovo kratko vrijeme vladanja sredili javne financije, ubrzali rast i poboljšali standard.

"Nismo uspjeli napraviti sve što smo htjeli, ali ono što smo napravili, napravili smo dobro i to se danas vidi", kazao je Orešković. Svi ključni ekonomski pokazatelji bolji su i od predviđanja, nastavlja u istom tonu Orešković. Raste izvoz, investicije, plaće, zaposlenost, potrošnja. Hvalio se vanjskom politikom, nošenjem s migrantskom krizom, investicijskom klimom i tako dalje i tako dalje.

"Ja bih rekao da smo novoj vladi ostavili dobru startnu poziciju", dodaje Tihomir Orešković. Cilj koji njemu nije pošlo za rukom ostvariti, a uvjeren je da će ga ostvariti njihovi nasljednici, je podizanje kreditnog rejtinga zemlje.

Za novu Vladu ima tri poruke: držite se fiskalne discipline bez opuštanja, provodite reforme i kvalitetno upravljajte javnim kompanijama.

"Želio bih svima zahvaliti na trudu i zalaganju i želim svima vama puno sreće i uspjeha u budućnosti", ističe tehnički premijer.

S dobrim željama ministri su krenuli s posljednjom sjednicom. Vlada je usvojila Program za provođenje preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, riječ je o pilot projektu. Ministar Medved rekao je da je Ministarstvo 2014.

S Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Medicinskim fakultetom u Zagrebu zaključilo sporazum o provođenje projekta praćenje pobola i smrtnosti branitelja i članova obitelji. Istraživanjem je utvrđeno da je od 1998.-2011. od 501 tisuće branitelja njih 207 tisuća bilo hospitalizirano.

"Kod smrtnosti hrvatskih branitelja u razdoblju od 1998. do 2010. utvrđena je srednja dob od 50,5 godina za žene, odnosno 50,3 godine za muškarce te je ukupno umrlo 24 249 branitelja", rekao je Medved.

Dogovoreno je da će preventivni pregledi započeti na području Vukovarsko- srijemske županije, u Općoj bolnici Vukovar i u vinkovačkoj bolnici. Ministar zdravlja na odlasku Dario Nakić.

"Ulaganje u zdravlje naših branitelja je nešto minimalno što možemo napraviti i osmislili smo jedan kvalitetan program koji će pokrivati najosnovnije pretrage koje će se obavljati kod naših branitelja", kaže Nakić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.