Politika

Referendum zakazan za 25. rujna protuustavan

Zapad ponovo poziva vlasti RS-a da otkažu referendum

Zapad ponovo poziva vlasti RS-a da otkažu referendum

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) u utorak je ponovo upozorio da se odluke ustavnog suda te zemlje moraju poštovati i da je referendum o danu Republike Srpske (RS) zakazan za 25. rujna protuustavan i nezakonit.

Veleposlanici zapadnih država koje čine Upravni odbor PIC-a istaknuli su da ne postoji osnova za izjašnjavanje o tome hoće li se 9. siječnja nastaviti obilježavati kao dan RS-a, koji je ustavni sud proglasio neustavnim.

"Ne postoji pravna osnova za održavanje entitetskog referenduma u RS-u 25. rujna. Još jednom pozivamo tijela vlasti RS-a da ne održe referendum", stoji u izjavi.

Veleposlanici ističu kako nijedan referendum ne može promijeniti konačnu i obvezujuću prirodu odluka ustavnog suda, uključujući i onu od 17. rujna kojom je zabranjena provedba referenduma.

"Odluka ustavnog suda u potpunosti ostaje na snazi i mora se poštovat", navodi se u izjavi.

No, veleposlanici ne spominju moguće posljedice za protuustavno ponašanje, nego tek pozivaju da se pitanja praznika u BiH riješe političkim dijalogom kroz što brže usvajanje zakonskih izmjena s ciljem provedbe odluke suda iz studenog 2015. godine kojom je 9. siječnja proglašen neustavnim praznikom.

Upravni odbor PIC-a pozvao je još jednom sve strane "da se suzdrže od ishitrenih poteza i retorike koja zagovara podjele" i oštro osudio sve izjave koje podrivaju stabilnost i sigurnost ili osporavaju teritorijalni integritet BiH.

"RS će ostati sastavni dio suverene države BiH, sukladno Daytonskom sporazumu i neće biti prekrajanja mape BiH", stoji u izjavi koju je odbila podržati Rusija kao članica PIC-a.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.