Politika

Dodik ponovo niječe genocid u Srebrenici, verbalno napao američku veleposlanicu

Dodik ponovo niječe genocid u Srebrenici, verbalno napao američku veleposlanicu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je u nedjelju zanijekao da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima a istodobno je otvoreno "zaratio" s američkom veleposlanicom u Bosni i Hercegocinu Maureen Cormack optuživši je da "kreira nestabilnost u zemlji".

Dodik je tijekom dana boravio u Srebrenici kamo je odlučio doći nakon što su bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti te općine i zastupnik u državnom parlementu Sadik Ahmetović najavili raspravu o raspisivanju referenduma na kojemu bi se izjašnjavalo o izdvajanju srebreničke općine iz Republike Srpske.

Bio je to njihov odgovor na organiziraje refernduma 25. rujna kojim vlasti RS-a kane osporiti autoritet Ustavnog suda BiH pozivajući na izjašnjavanje o tome hoće li se 9. siječnja nastaviti obilježavati kao dan entiteta iako je državni Ustavni sud ocijenio kako je to neustavno.

Dodik je u nedjelju pozvao Srbe iz Srebrenice da svakako izađu na taj referendum a za onaj o izdvajanju te općine iz RS-a kazao je kako se ne može održati jer bi bio protivan Daytonskom sporazumu koji je odredio i granice između dva entiteta.

Uz to je ustvrdio kako u Srebrenici nije bilo genocida nad Bošnjacima te kako je bivši predsjedatelj Predsjedništva BiH Alija Izetbegović zapravo 1995. godine žrtvovao tadašnju enklavu pod zaštitom Ujedinjenih naroda kako bi iznudio međunarodnu intervenciju kojom je zaustavljen rat u BiH.

Novost u Dodikovom istupu bio je njegov izravni napad na američku veleposlanicu u BiH koja je iznijela jasno stajalište vlade SAD kako je referendum planiran za 25. rujna neprihvatljiv i protivan odredbama Daytonskog sporazuma jer dovodi u pitanje provedbu konačnih i obvezujućih sudskih odluka.

"Ona kreira nestabilnost. To je ono što radi sadašnja američka veleposlanica", izjavio je Dodik koji je već godinama "na ledu" kad je riječ o odnosima s američkim dužnosnicima i diplomatima.

Zbog njegovih istupa i politike kojom dovodi u pitanje opstanak BiH američka je diplomacija prekinula sve izravne kontake s Dodikom i s njim se ne sastaju ni predstavnici veleposlanstva SAD u BiH niti bilo tko od američkih dužnosnika koji posjete BiH.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.